Huawei heeft het zwaar. Niet alleen is de Chinese fabrikant in opspraak geraakt vanwege de apparatuur voor de 5G-netwerken, ook zijn de Amerikaanse pijlen gericht op het tegenwerken van de smartphonetak. De maatregelen van de Amerikaanse overheid hebben geleid tot een groot fiasco, waarin Huawei naar talloze alternatieven moet zoeken voor onderdelen die het niet meer kan bestellen. Dit betekent ook dat het wat langer zal duren voor we met de nieuwe innovaties van het bedrijf mogen kennismaken, zoals het volgende voorbeeld. Huawei heeft namelijk een futuristisch idee voor een opvouwbare smartphone, niet met een enkele vouw, maar met een dubbele vouw.

Twee keer vouwen

Huawei heeft vorig jaar een bijzonder patent aangevraagd bij de WIPO (World Intellectual Property Office), zo ontdekten de patentenspotters van LetsGoDigital. Daarin wordt het ontwerp getoond van een nieuw type opvouwbare telefoon. Bij de gepatenteerde smartphone zit het display aan de buitenzijde, maar in tegenstelling tot de Mate X kan dit toestel niet één maar twee keer gevouwen worden. Opengevouwen is het een grote tablet, dichtgevouwen een smartphone. Hoe de opvouwbare telefoon met dubbele vouw eruit ziet, is te zien op de volgende afbeeldingen, die gebaseerd zijn op de illustraties in het patent:

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Drie variaties

In het patent worden drie variaties op het ontwerp getoond. Bij de eerste variant is er zowel aan de boven- als onderzijde van het apparaat een forse schermrand zichtbaar, dat plek biedt voor de camera, sensors en home button. Bij de tweede variant is de schermrand alleen aan de bovenzijde aanwezig, terwijl de derde variant het meest geavanceerd is. Bij deze variant zijn de randen geminimaliseerd: het full-screen ontwerp waar consumenten om vragen. De renders die LetsGoDigital geproduceerd heeft zijn gebaseerd op de laatstgenoemde variant.

Release niet nabij

Of we deze smartphone van Huawei binnenkort zullen zien? Waarschijnlijk niet. Op dit moment is niets zeker als het om Huawei gaat. De lancering van de eerste opvouwbare telefoon van het bedrijf, de Huawei Mate X, is enkele maanden vertraagd: mede door de problemen bij de Samsung Galaxy Fold, maar ongetwijfeld ook door de problemen bij Huawei zelf. De introductie van een futuristische smartphone zoals op de afbeelding lijkt hierdoor verder weg dan ooit.