Is je contractperiode afgelopen en gaat je telefoon nog wel even mee? En voel je niet de behoefte om steeds over te stappen op het nieuwste model smartphone? Sim only abonnementen zijn de ideale optie als je al een telefoon hebt waar je tevreden mee bent. De voordelen zijn dan ook groot, omdat een sim only goedkoper is, meer flexibiliteit biedt en er geen krediet voor benodigd is. Maar welke simkaarten zijn er geschikt voor? We leggen je uit wat de verschillende opties zijn.
Welke simkaarten zijn geschikt?
Als je een smartphone hebt, heb je een simkaart nodig. Ze zijn er in drie maten: standaard, micro en nano. Daar is nu een vierde variant bijgekomen: de eSIM. Welke sim only je ook kiest, er is een manier om het te gebruiken op de telefoon die je hebt. Maar welke simkaart je nodig hebt, dat ligt aan je telefoon.
Als we het hebben over de eerst drie soorten simkaarten, dan kunnen we snel concluderen dat er maar één ding anders is: de grootte. Alles is hetzelfde, alleen de hoeveelheid plastic rond de chip verandert waardoor ook de afmetingen wijzigen. In feite komt het erop neer dat de chip in alle drie de simkaarten even groot is. Welke afmeting je nodig hebt is afhankelijk van je merk en model, waarbij de laatste telefoons ondersteuning bieden voor de kleinste variant, de nano-simkaart.
3-in-1 simkaart
Bij een nieuwe sim only hoef je je geen zorgen te maken over mogelijke simkaartproblemen. Sterker nog: zelf je simkaart knippen met een schaar is verleden tijd, want de nieuwe simkaarten worden geleverd als een 3-in-1 simkaart. Dat is een simkaart van het grootste formaat waarbij je de keuze hebt om een kleiner formaat eruit te klikken. Zo ben je altijd voorzien van het gewenste formaat. Dit zijn de afmetingen van de reguliere simkaarten:
- Standaard simkaart (15 mm x 25 mm)
- Micro-simkaart (12 mm x 15 mm)
- Nano-simkaart (8.8 mm x 12.3 mm)
De standaard simkaarten worden tegenwoordig nauwelijks nog gebruikt en zelfs de micro-simkaarten zijn zeldzaam onder eigenaars van smartphones. De nieuwste smartphones werken meestal met een nano-simkaart en met de veelbelovende eSIM.
eSIM
Als je een sim only neemt en een van de nieuwste modellen hebt, dan hoef je misschien niet eens een nieuwe simkaart in je telefoon te plaatsen. Dat komt omdat de ‘e’ in eSIM voor ‘embedded’ staat. Dit betekent dat – in tegenstelling tot de gebruikelijke mini-, micro- en nano-simkaarten – een eSIM permanent in de smartphone is geïnstalleerd. Zodra de eSIM is geactiveerd heeft het dezelfde gegevens als een normale simkaart.
Mocht je een sim only nemen, bekijk dan eerst of je telefoon de eSIM ondersteunt. De installatie van de eSIM is eenvoudiger omdat de simkaart digitaal wordt geactiveerd en de gegevens worden gedownload via internet. Bovendien kan de eSIM ook op elk moment worden overschreven met nieuwe contractgegevens, bijvoorbeeld als je switcht van provider.
De eSIM maakt het niet alleen makkelijker om van provider te veranderen, het helpt ook om e-waste te vermijden. Als je geen simkaart in je telefoon hoeft te verwisselen, hoef je immers ook geen oude simkaart meer weg te gooien.