Het is verleidelijk om niet na te denken en gewoon voor de grootste of duurste iPhone te gaan. Tenminste, dat is wat de meeste mensen doen. Maar hoewel de iPhone XS en iPhone XS Max de twee voor de hand liggende keuzes zijn, dankzij de betere specificaties, zijn er een aantal erg goede redenen om toch voor de iPhone XR te gaan. Zit je dus te twijfelen tussen de drie laatste iPhone modellen en weet je niet welk model je moet kopen? Als het aan ons ligt, dan is de iPhone XR de meest interessante optie, en wel voor de volgende redenen:

1. De iPhone XR is goedkoper

Goedkoop is niet altijd duurkoop. Tenminste, niet als het om een iPhone gaat. Hoewel de iPhone XR aanzienlijk goedkoper is dan de twee iPhone XS-modellen, krijg je nog steeds waar voor je geld. Het zijn dezelfde hoogwaardige onderdelen met dezelfde kwaliteit, alleen is er wat bespaard op een aantal features. Met een verschil van zo’n 250 euro op de aankoopprijs is de iPhone XR in ieder geval het overwegen waard.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

2. De iPhone XR is verkrijgbaar in meer kleuren

Als je voor de iPhone XS of XS Max gaat dan heb je een beperkte kleurkeuze. De twee modellen zijn te koop in drie kleuren: zilver, goud en spacegrijs. Het zijn weliswaar de klassieke iPhone kleuren, maar bijzonder veel keuze heb je niet. De iPhone XR is daarentegen verkrijgbaar in een reeks interessante kleuren zodat een XR hoesje niet eens nodig is: Black, Blue, Coral, Red, White en Yellow.

3. De iPhone XR batterij is relatief groot

Voor de gevorderde telefoongebruikers is de levensduur van de batterij een belangrijke reden bij het maken van de keuze. En als je hier waarde aan hecht, dan is de iPhone XR een goede keuze. De iPhone XR heeft een batterijcapaciteit van 2.942 mAh, vergeleken met 2.658 mAh in de iPhone XS. Daarmee komt het aardig in de buurt van de duurste iPhone ooit, de iPhone XS Max met de 3.174 mAh-batterij. Combineer dit met de veel lagere prijs en de batterijkeuze is snel gemaakt.

4. De iPhone XR heeft het ‘gemiddelde’ display

Als het om de schermgrootte gaat dan heb je met de iPhone XR het gemiddelde formaat: niet te groot en niet te klein. Qua formaat valt het display met een grootte van 6.1-inch precies tussen het schermformaat van de iPhone XS en XS Max. Het enige verschil met de duurdere iPhone XS-modellen is dat het om een LCD-scherm gaat, en niet om een OLED-scherm. Maar als je ervan uitgaat dat de ‘oude’ iPhones ook een LCD-scherm hadden, en je daar geen problemen mee had, dan is het schermtype van de iPhone XR geen probleem.

5. De iPhone XR maakt precies dezelfde selfies

Koop je een iPhone voor de uitmuntende kwaliteit van de selfies? Dan is het goede nieuws dat je je spaarpot niet hoeft te slopen om de duurste iPhone te kopen. De iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max hebben namelijk dezelfde 7 megapixel camera aan de voorzijde. Deze camera heeft een f/2.2 diafragma, Smart HDR, portretmodus, Retina Flash en ook ondersteuning voor Animoji en Momoji. Kortom, als het om de frontcamera gaat dan is de iPhone XR net zo goed als de iPhone XS-modellen.

Naast al deze voordelen zijn er natuurlijk ook enkele nadelen die het verschil in prijs verklaren. Zo is de iPhone XR voorzien van een enkele hoofdcamera, terwijl de andere twee modellen een dual-camera hebben. En de XS-modellen kunnen ook iets verder onder water overleven, hoewel dit geen verschil is dat je opmerkt tijdens normaal gebruik. Hiernaast hebben de iPhone XS en XS Max 1GB extra werkgeheugen en zijn ze beiden ook verkrijgbaar met 512GB opslagruimte. Deze varianten zijn echter alleen interessant voor de grootverbruikers van opslagdata. Ondanks deze nadelen blijft de iPhone XR prijstechnisch de beste keuze, en dit is eigenlijk de hoofdreden waarom je voor de iPhone XR moet gaan.