Providers

De mobiele providers in Nederland zijn op elk moment van de dag met elkaar aan het rivaliseren in de strijd om de Nederlandse beller. Met acties en aanbieding proberen providers klanten bij elkaar weg te lokken. Bij de keuze voor een provider is de prijs de bepalende factor. De betrouwbaarheid, klantvriendelijk en niveau van de diensten is het afgelopen decennium sterk toegenomen waardoor dit voor veel consumenten niet meer de doorslag geeft. Nederland kent drie netwerkprovider en een provider met enkel een eigen 4G netwerk. De drie netwerkproviders zijn T-Mobile, Vodafone en KPN. De virtuele provider met een eigen 4G netwerk is Tele2. De andere mobiele providers in Nederland maken gebruik van één van deze netwerken. Gebruik de links om direct naar de provider informatie te gaan.


T-Mobile

T-Mobile is in Nederland één van de grootste telecomproviders. De dekking in Nederland is landelijk. Het 4G netwerk van T-Mobile heeft ook landelijke dekking. Meer dan 4,5 miljoen mensen in Nederland heeft een abonnement van T-Mobile. Het bedrijf is onderdeel van het Duitse bedrijf Deutsche Telekom. Een abonnement van T-Mobile kan met of zonder nieuw toestel afgesloten worden. In het geval van een nieuw toestel is het maandtarief hoger. Alle nieuwe smartphones kunnen uitgekozen worden voor het T-Mobile abonnement. Deze worden gratis aangeboden of met een korting op de aanschafprijs. Als er geen toestel gekozen wordt bij het abonnement dan gaat het om een sim only. Je ontvangt dan geen nieuw toestel maar wel korting op het maandtarief van het abonnement. Dit is een uitstekende keuze als je al een goed werkend toestel hebt. Hiernaast is het mogelijk om bij T-Mobile een los toestel te kopen. Er zit dan geen abonnement bij waardoor de aanschafprijs hoger is. Een overzicht van de smartphones die verkrijgbaar zijn in combinatie met een T-Mobile abonnement zijn te vinden onder Telefoons. Bellen voor hetzelfde tarief als thuis is mogelijk met T-mobile. Met een Stel Samen & Stel Bij abonnement van T-Mobile kom je niet voor verrassingen te staan als je in het buitenland bent. In de gehele EU kun je de maandelijkse belbundel gebruiken, tot 120 minuten. Het is ook mogelijk om het abonnement samen te stellen zoals jij dat wilt. Gedurende de looptijd kan het abonnement aangepast worden naar je wensen. Aan het begin van het abonnement bepaal je zelf hoeveel je betaalt voor het toestel en welk maandtarief daarbij hoort.


Vodafone

Vodafone is een van oorsprong Brits bedrijf dat wereldwijd één van de grootste aanbieders is van mobiele telefonie. In Nederland heeft Vodafone voet aan de grond gezet door een aandeel te bemachtigen in Libertel. Vodafone heeft inmiddels meer dan 5 miljoen Nederlandse aansluitingen. Het is hiermee één van de grootste aanbieders van Nederland. Vodafone heeft in Nederland een landelijke dekking. Op bijna alle plekken in Nederland kan er gebeld worden via het netwerk. Dit is het geval voor het 3G-netwerk maar ook het 4G-netwerk. Vodafone biedt losse toestellen aan, prepaid aanbiedingen, sim only abonnementen maar ook abonnementen met een toestel erbij. Wat je ook wilt, het is bij Vodafone aanwezig. Alle moderne en populaire mobiele telefoons zijn te kiezen in combinatie met een abonnement. Vodafone heeft meerdere keuzes als het op een abonnement aankomt. Vodafone Red en Vodafone Smart zijn e meeste gekozen opties. Enkele opvallende kenmerken van deze abonnementen zijn dat je kunt kiezen of je gratis kunt internetten buiten de bundel met een lage snelheid of dat je buiten de bundel kosten betaalt maar de snelste snelheid hebt. Hiernaast kun je nog kiezen voor een extra databundel of een tijdelijke uitbreiding van de databundel. Het Vodafone netwerk wordt niet alleen door Vodafone gebruikt. Er zijn een aantal zogenoemde MVNO’s die ook gebruik maken van het betrouwbare netwerk. Dit zijn providers zoals hollandsnieuwe, Deka Mobiel, Dirk Mobiel en Ziggo.


KPN

Iedereen kent KPN in Nederland. Het is de oudste telecomprovider op Nederlands grondgebied met niet alleen mobiele telefonie producten maar ook andere telecommunicatie en IT-diensten. Met verschillende merken bereikt KPN een groot deel van het Nederlandse publiek. Zo was Hi een onderdeel van KPN en zijn Simyo en Telfort dat nog steeds. Deze vier samen waren goed voor de helft van alle mobiele telefoonabonnementen. Het netwerk van KPN is één van de beste van Nederland met een landelijke 4G dekking. Het was de eerste provider met een landelijke 4G dekking in Nederland. KPN heeft sim only abonnementen maar het is ook mogelijk om een toestel met abonnement te kiezen. Bij de sim only abonnementen van KPN ontvang je een 3-in-1 simkaart. Dit is een combinatie van een normale simkaart, een micro- en een nano simkaart. Je weet op deze manier zeker dat de simkaart op telefoon past. Bij een toestel met abonnement van KPN ontvang je een nieuwe telefoon en een simkaart. Iedere maand ontvang je vervolgens de belminuten, sms’jes en mb’s. Bij KPN worden de gesprekken per seconde afgerekend. Hiernaast wordt de download- en uploadsnelheid verlaagt voor de rest van de maand als de mb’s op zijn. Het netwerk van KPN wordt niet alleen door KPN gebruikt. Zoals met iedere telecomnetwerk zijn er MVNO’s actief die er gebruik van maken. Dit is ook het geval bij het KPN netwerk. De MVNO’s verkopen abonnementen onder eigen naam maar hebben zelf geen licentie. De MVNO’s die gebruik maken van het betrouwbare KPN netwerk zijn onder meer Simyo, Youfone, Budget Mobiel en Lebara Mobile. Hiernaast zijn er meer maar kleinere providers actief op het netwerk zoals HEMA en ALDI Talk.


Tele2

Tele2 is een van oorsprong Zweedse aanbieder die niet alleen mobiele abonnementen aanbiedt maar ook internetdiensten en datanetwerken. Het is sinds 1997 in Nederland actief. In 2001 ging Tele2 over tot het aanbieden van mobiele abonnementen. Het was daarmee de eerste MVNO van Nederland. Het maakte op dat moment gebruik van het KPN netwerk. Vanaf 2009 maakt het bedrijf echter gebruik van het T-Mobile netwerk. Tele2 is echter druk bezig om het eigen 4G-netwerk op gang te krijgen. Het wordt hiermee de vierde provider van Nederland met een eigen 4G-netwerk. Het contract met T-Mobile is echter nog niet opgezegd. Klanten kunnen hierdoor altijd terugvallen op het 2G of 3G-netwerk van T-Mobile als dat nodig is. Tele2 heeft een uitgebreid aanbod aan mobiele abonnementen. Het is mogelijk om er een nieuwe telefoon bij uit te kiezen of alleen een sim only abonnement. Hiernaast heeft Tele2 prepaid toestellen en prepaid simkaarten. Door het grote aanbod is er voor ieder wat wils bij Tele2. De prijzen van veel van de abonnementen zijn laag. Tele2 heeft de naam van een prijsvechter die zich opvecht tegen de gevestigde orde.


Ben

Ben is even weggeweest maar nu al weer enkele jaren terug op de Nederlandse markt. Het bedrijf in in 1999 opgericht als een joint venture tussen Belgacom en Tele Danmark. Nog geen drie jaar later werd Ben overgenomen door T-Mobile. Op dit moment verdween Ben van de Nederlandse markt. Pas in 2010 betrad Ben de Nederlandse markt wederom, als MVNO dat gebruik maakt van het T-Mobile netwerk. Er werden op dat moment alleen maar sim only abonnementen en prepaid deals verkocht. In 2013 stopte Ben echter met de verkoop van prepaid toestellen. Het is echter vanaf 2014 mogelijk om een abonnement met toestel af te sluiten bij Ben. Aangezien Ben gebruik maakt van het T-Mobile netwerk is er een landelijke 4G-dekking. Het is bij Ben mogelijk om een abonnement met toestel af te sluiten maar ook sim only abonnementen. Bij een toestel met abonnement ontvang je een nieuwe telefoon. Alle populaire en recente telefoons zijn te verkrijgen in combinatie met een Ben abonnement. Iedere maand ontvang je belminuten, sms’jes en data aan het begin van de maand. Deze kun je gebruiken tot ze op zijn. Als je vervolgens buiten de bundel raakt dan betaal je bij een Ben abonnement 0,31 per minuut.


Youfone

Youfone is een sim only aanbieder dat opereert op het KPN netwerk. Het is een MVNO die gebruik maakt van het netwerk van een ander bedrijf. Het bedrijf is in 2008 opgericht. Er wordt geen toestel bij het abonnement geleverd en ook zijn er geen losse toestellen verkrijgbaar bij Youfone. Men houdt zich alleen maar bezig met de verkoop van sim only abonnementen. Een Youfone abonnement heeft in vergelijking met de andere aanbieders lage tarieven. De kosten zijn lager waardoor men beter in staat is om een concurrerend tarief aan te bieden. Er kan gekozen worden voor een 1 of 2-jarig abonnement maar het is ook mogelijk om een maandelijks opzegbaar abonnement te nemen. Bellen en sms’en gebeurt vanuit dezelfde bundel en hiernaast kan er een internetbundel gekozen worden. Om ervoor te zorgen dat je niet veel kosten buiten de bundel maakt is er een bel- en dataplafond beschikbaar. Hoeveel je verbruikt hebt is op elk moment van de dag in te zien in de persoonlijke MyYoufone omgeving of via de Youfone app.


Hollandsnieuwe

Hollandsnieuwe is een MVNO. Dit betekent dat het gebruik maakt van een netwerk van een ander. In het geval van Hollandsnieuwe gaat het om het Vodafone netwerk. Het 4G netwerk van Vodafone is landelijk waardoor je op de meeste plekken in Nederland 4G-dekking hebt. De maximale downloadsnelheid van het Vodafone netwerk is 14,4 Mbps. Dit komt neer op een praktische downloadsnelheid van 2 tot 4 Mbps. De maximale uploadsnelheid van dit netwerk is 3,6 Mbps. De praktische uploadsnelheid is 0,7 tot 1,1 Mbps. Alhoewel hollandsnieuwe in eerste instantie alleen maar sim only abonnementen aanbood is het nu ook mogelijk om een toestel met abonnement te kiezen. De sim only abonnementen van hollandsnieuwe zijn scherpt geprijsd. Bij beide abonnementsvormen van hollandsnieuwe ontvang je een 3-1 simkaart. Dit is een normale, micro en nano simkaart in één zodat je zeker weet dat de simkaart op je toestel past. Bij een abonnement van hollandsnieuwe wordt alles uit één tegoed berekend. Dit komt erop neer dat je hetzelfde betaalt voor een MB, belminuut en een sms’je.


Simpel

Simpel is onder veel mensen bekend als de voormalig sponsor van voetbalclub FC Utrecht en Vitesse. Dit is echter al enkele jaren geleden. Simpel is een aanbieder van sim only abonnementen vanaf 2007. Dit deed men eerst via het KPN netwerk maar vanaf 2010 wordt het T-Mobile netwerk gebruikt. In dit jaar werd Simpel overgenomen door T-Mobile. Het bleef echter opereren als een apart bedrijf. In 2014 heeft Simpel zich losgemaakt van T-Mobile waardoor het een MVNO werd. Er zijn geen telefoons te koop bij Simpel maar alleen sim only abonnementen zonder toestel. Doordat men zich specifiek op de abonnementen richt zijn de tarieven laag. Simpel was één van de eerste providers die een abonnement aanbood zonder een kredietcheck. Dit doet men nog steeds niet, net zoals veel andere providers die het voorbeeld overgenomen hebben. Een ander voordeel is dat er een plafond ingesteld kan worden. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat er niet buiten de bundel gebruik wordt gemaakt van het netwerk wat tot extra kosten leidt. Dit is met name geschikt voor kinderen en jongeren.


Budget Mobiel

Budget Mobiel is een MVNO die gebruik maakt van het KPN netwerk. Dit is een betrouwbaar netwerk met een landelijke dekking voor 4G. Budget Mobiel is anders dan veel andere aanbieders van mobiele telefonie. Het richt zich namelijk op één product; onbeperkt bellen, sms’en en internetgebruik. Alles wat je kunt doen met het abonnement is onbeperkt. Het is op dit moment de enige provider die dit type abonnement aanbiedt. Door het abonnement kun je zoveel gebruik maken van je telefoon als je wilt, zonder bang te hoeven zijn dat je buiten de bundel raakt. De kosten voor het abonnement zijn iedere maand hetzelfde, zonder verborgen kosten. Het bellen naar betaalnummers valt echter niet binnen het abonnement. Een voordeel van het Budget Mobiel-abonnement is dat het een maandelijks contract is. Dit betekent dat je het abonnement niet voor een jaar of twee jaar hoeft af te sluiten.


Simyo

Simyo is een mobiele aanbieder die is opgericht in 2005. Het is een dochterbedrijf van KPN en wordt gezien als een MVNO. Dit is een provider die gebruik maakt van de netwerk infrastructuur van een ander bedrijf. De landelijke dekking van het KPN netwerk is groot. Zo heeft het 4G-netwerk van KPN ook een landelijke dekking. Simyo is een prijsvechter onder de providers. De tarieven van Simyo zijn één van de laagste van de markt. Dit wordt mogelijk gemaakt door de kosten zo laag mogelijk te houden. Er zijn geen winkels maar alles wordt online via de Simyo website geregeld. Er zijn sim only abonnementen verkrijgbaar maar ook abonnementen in combinatie met een toestel. Het is iedere maand mogelijk om de bundel aan te passen bij Simyo. Dit kan naar boven maar ook naar beneden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *