Sinds de introductie van de iPhone X hebben smartphonemakers gezocht naar oplossingen om een full-screen ontwerp mogelijk te maken. Apple koos als een van de eerste fabrikanten voor de “notch”, oftewel de inkeping aan de bovenzijde van het display. Samsung deed dit in eerste instantie niet, maar introduceerde later toch de ‘punch-hole’-camera in smartphones zoals de Galaxy S10. Welke route ook gekozen werd: er was altijd het “probleem” van de selfiecamera. Alle oplossingen, zoals de inkeping, perforatiegat en pop-up camera’s, zijn tijdelijke hacks: de échte oplossing is te vinden in een selfiecamera onder het display. En dat is precies waar Oppo aan werkt, zo blijkt uit een teaser die het Chinese bedrijf heeft gedeeld op Twitter.

‘Under-display’ selfiecamera

In slechts een handvol jaren is het ontwerp van de smartphone aardig veranderd. Het draait tegenwoordig om de kleinste details, die een smartphone kunnen maken of breken. Een smartphonemaker zoals Oppo, een van de grootste smartphonemakers in China, heeft niet de luxe om achterover te leunen. En daarom werkt het continu aan innovatieve oplossingen, om de concurrentie voor te zijn. De selfiecamera onder het display is daar het voorbeeld van.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

De zogenoemde ‘under-display’ selfiecamera technologie maakt een notch overbodig, een pop-up onnodig en een performatiegat zinloos; het is de eindoplossing voor de selfiecamera. Dat een fabrikant als Oppo aan deze technologie werkt, is redelijk vanzelfsprekend. Maar dat het bedrijf ook al een werkend prototype heeft is vrij bijzonder. Eerdere geruchten meldden namelijk dat de technologie nog lang niet gereed zou zijn, mogelijk zelfs pas in 2021 of later.

Video: de teaser

In de teaser die Oppo op Twitter heeft geplaatst is te zien dat het al redelijk ver is met de ‘under-display’ selfiecamera technologie. De korte video toont een smartphone zoals we deze tegenwoordig vaker zien, als deze een pop-up camera heeft. Maar bij het getoonde prototype is er geen pop-up selfiecamera, maar een frontcamera onder het display. In de video wordt dit aangetoond wanneer de filmer een vinger over de camera plaatst, waardoor de camera wordt bedekt. Bij deze, de eerste video van hoe de ‘under-display’ selfiecamera werkt: