Oculus is bij velen bekend als de pionier van de moderne virtual reality markt. De producten Oculus Rift en de Gear VR zijn twee VR producten die bij iedereen bekend zijn. Afgelopen oktober in 2017 introduceerde het bedrijf een nieuwe standalone headset dat tussen deze twee producten in ligt. Deze Android powered headset is een interessante ontwikkeling omdat het prijskaartje vanaf 199 dollar zo ongeveer rond de sweet spot voor VR ligt. De eerste op zichzelf staande VR headset van Oculus is eindelijk te koop. Na lang wachten is het dan eindelijk tijd om kennis te maken met de Oculus Go. Met een betaalbaar prijskaartje is de Oculus Go de gemakkelijkste manier om in VR te springen. Wil je de Oculus Go headset kopen?
Verkoper | Versie | Prijs | |
Oculus Go 32GB | 219,- + 4,95 verzending | Info & Bestellen | |
Oculus Go 64GB | 263,90 + gratis verzending | Info & Bestellen | |
We updaten de goedkoopste verkopers continu. Goedkoper gevonden? Laat het ons weten. |
Oculus Go
De headset is ontworpen met het oog op comfort en door het gebrek aan kabels is dit het apparaat waar het grote publiek op gewacht heeft. Met de Oculus Go wilt het bedrijf de kloof tussen de puur mobiele Samsung Gear VR en de Oculus Rift overbruggen. De Oculus Go is ontworpen met ademende stoffen waardoor het comfortabel zit en bovendien is het volledig instelbaar. Het gewicht van de headset, de draagriemen en de interface allemaal zijn geoptimaliseerd voor de best mogelijke pasvorm.
Zonder computer
Wat de Oculus Go een succes moet maken is niet alleen de lage verkoopprijs maar vooral dat het een zogenaamde standalone-vr-headset is. Met andere woorden, de headset kan zonder computer gebruikt worden. Op deze manier kun je het vergelijken met de Gear VR van Samsung alleen hoef je dan geen smartphone te gebruiken voor het beeld. De Oculus Go heeft zelf een ingebouwd scherm waar je de beelden op te zien krijgt. Voor het geluid maak je gebruik van de eveneens ingebouwde speakers en microfoon.
Android
Als besturingssysteem voor de Oculus Go is gekozen voor Android. Uit benchmarks blijkt dat het om de Android 7.1.2 versie gaat. Als gebruiker van de headset merk je daar echter niets van aangezien de Oculus interface aan je getoond wordt. Om apps en games te draaien maak je gebruik van hetzelfde softwaresysteem als dat van de Gear VR. De games die je op deze headset kunt spelen kun je dus ook op de Oculus Go spelen. Kortom, je hebt met de Oculus Go de keuze uit meer dan 1000 apps en games om je uren mee te vermaken.
Specificaties
Facebook, de eigenaar van Oculus, heeft lange tijd gezwegen over de specificaties van de headset maar inmiddels is het meeste al bekend. De rekenkracht die nodig is om de beelden op het scherm te vertonen is afkomstig uit de Snapdragon 821 chipset van Qualcomm. Dit is bij lange na niet de snelste Snapdragon chipset die nu beschikbaar is maar blijkbaar is met het oog op de kosten gekozen voor de oudere versie. Deze Snapdragon 821 chipset in de Oculus Go is wel wat aangepast voor betere framerates en betere gebruikservaring. Hoewel de levensduur van de batterij afhankelijk is van de inhoud die afgespeeld wordt moet het mogelijk zijn om de headset voor ongeveer 2 uur voor games te gebruiken tot maximaal 2,5 uur voor streaming media en video. Opladen kan met behulp van de micro-usb-aansluiting.
Display
Het Oculus Go display heeft een resolutie van 2560 x 1440 pixels. Met een schermgrootte van 5.5 inch komt dit neer op een pixeldichtheid van 538 ppi. De audio-uitvoer is geïntegreerd in de headset zodat er geen aparte koptelefoon nodig is. De ervaring met de Oculus Go is als kijken naar video op een scherm van 9 meter. De 3D-beelden worden gecombineerd met ruimtelijke audio voor volledige onderdompeling in virtual reality. Het display in de Oculus Go is uitgerust met een verversingssnelheid van 60Hz of 72Hz. De makers van apps en games kunnen zelf bepalen met welke snelheid het beeld ververst wordt. Andere virtual reality sets zoals de Oculus Rift en HTC Vive werken op een hogere refreshrate van 90Hz.
Bewegingen
De Oculus Go wordt geleverd met een controller waarvan de bewegingen bijgehouden worden door sensoren. De bril zelf registreert alleen de hoofdbewegingen van de gebruiker, meer bewegingsvrijheid in de virtuele omgeving is er niet. Lopen, vallen, liggen en bukken wordt dus allemaal niet geregistreerd door de Go headset.
Prijzen
De nieuwe standalone VR headset van het bedrijf is te koop in twee varianten. Er is een versie met 32GB opslagruimte en een versie met 64GB opslagruimte. Het verschil in prijs tussen de twee modellen is klein. Zo is de versie met 32GB opslagruimte verkrijgbaar voor 219 euro en de 64GB variant voor 269 euro. De controller wordt standaard meegeleverd bij de headset.
Kopen
De veelbelovende VR headset van Oculus is in eerste instantie alleen online te bestellen. Voor de eerste periode was dit enkel mogelijk via de eigen Oculus website. Nu is de Oculus Go ook in Nederland te koop als pre-order. Dit is de goedkoopste Nederlandse verkoper van de Oculus Go headset:
Verkoper | Versie | Prijs | |
Oculus Go 32GB | 219,- | Info & Bestellen | |
Oculus Go 64GB | 269,- | Info & Bestellen | |
We updaten de goedkoopste verkopers continu. Goedkoper gevonden? Laat het ons weten. |
Weetjes
De headset wordt misschien onder de Oculus naam uitgebracht maar dat is niet de echte fabrikant. Facebook heeft begin dit jaar onthuld dat de Chinese fabrikant Xiaomi de productie voor rekening genomen heeft. In aanloop naar de introductie van de virtual reality bril ging de Oculus Go door het leven met de codenaam Pacific. Al vroeg vorig jaar werd er al wat meer bekend over de headset terwijl het op dat moment nog niet in de productie was. In China wordt de Oculus Go onder een andere naam verkocht, namelijk Mi VR. Xiaomi heeft in thuisland China de headset op de markt gebracht met Chinese apps en een videospeler. Het design en de specificaties van de headset zijn echter gelijk aan dat van de Oculus Go.
Oud bericht – 5 jan 2018
De Oculus Go is gisteren bij de FCC langs geweest waardoor we nu kunnen vertellen dat er twee versies te koop zullen zijn. Er komt een versie met 32GB opslagruimte en een variant met 64GB opslagruimte. Dit verklaart ook de vanaf prijs van 199 dollar, waarbij de versie met meer opslagruimte voor meer geld verkocht gaat worden. Beide versies verschillen alleen op het punt van de opslagruimte. Alle andere hardware en firmware zijn hetzelfde.
Specificaties
Volgens Tomshardware wordt de headset aangedreven door een oudere versie van de high-end Snapdragon 821 SoC van Qualcomm met ondersteuning voor 3DoF. De nieuwste versie van deze chipset is de Snapdragon 845 die mogelijk in de onaangekondigde Samsung Galaxy S9 gebruikt gaat worden. Om de Oculus Go te gebruiken is geen smartphone nodig en ook geen computer. De audio komt uit de headset zodat je geen koptelefoon hoeft te gebruiken. Er is echter wel een 3.5mm koptelefoonaansluiting aanwezig. Verder zijn de fast-switch LCD displays voorzien van een WQHD resolutie van 2560×1440.
Het is nog niet bekend wanneer de Oculus Go te koop zal zijn. Eerder werd gesproken over een release in 2018 en dit staat nog steeds op de website van Oculus vermeld. De keuring bij de FCC geeft echter vaak aan dat het niet meer lang zal duren voor de headset op de markt gebracht wordt. Mogelijk dat CES 2018 gebruikt wordt om de headset officieel te koop te zetten.