De pre-orders van de Galaxy Note 9 zijn van start gegaan wat betekent dat je op dit moment al een exemplaar kunt bestellen. Voor je deze keuze maakt is het de vraag of dit model wel zoveel beter is dan de Note 8 van vorig jaar. Zoals gebruikelijk is de prijs van de Note 8 aanzienlijk gedaald nu de Note 9 ten tonele verschenen is. Wat zijn nu de verschillen als de Note 9 en Note 8 met elkaar vergeleken worden?

Design

Wie nog nooit een Note 8 in handen heeft gehad en puur op basis van de persafbeeldingen een vergelijking maakt komt er achter dat het ontwerp minimaal gewijzigd is. De randen aan de boven- en onderkant zijn weliswaar iets kleiner maar voor de rest lijken de ontwerpen identiek. Alleen aan de achterzijde is er een verschil op te merken. De vingerafdrukscanner is niet naast, maar onder de dual-camera geplaatst. Deze positie heeft het voordeel dat niet steeds per ongeluk de camera aangeraakt wordt als de scanner wordt gezocht.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Display

Wat betreft het display is er niet veel veranderd. Beide Note modellen beschikken over een groot display, hoewel het 6.4 inch display van de Note 9 net iets groter is dan het 6.3 inch scherm van de Note 8. De resolutie is verder gelijk gebleven met de QHD+ resolutie 1440 x 2960 pixels bij een beeldverhouding van 18.5:9.

S Pen

De Galaxy Note 9 is voorzien van een nieuwe S Pen welke over Bluetooth ondersteuning beschikt. Dit maakt het mogelijk om de camera van afstand te bedienen met de stylus maar ook kun je er andere acties mee uitvoeren. Met een ingebouwde accu biedt de S Pen nu een reeks aan nieuwe mogelijkheden die verder gaan dan de normale functies van de stylus.

samsung galaxy note 8 kopensamsung galaxy note9 kopen

Hardware

Hoewel de Note 9 van de buitenkant gezien niet veel nieuws met zich meebrengt is er aan de binnenkant heel wat veranderd. De totale lay-out van de onderdelen is op de schop gegaan zodat er ruimte gemaakt kon worden voor een grotere batterij. De Note 9 is voorzien van een 4000 mAh accu terwijl de Note 8 het moet doen met een 3300 mAh batterij; een behoorlijk verschil. Deze forse upgrade van de batterijcapaciteit staat garant voor een langere batterijduur.

De rekenkracht die nodig is voor het functioneren van de vele apps is afkomstig uit de Exynos 9810 chipset. Dit is de nieuwe versie van de chipset in de Note 8, en dezelfde chipset als in de Galaxy S9+. Net als dit eerder geïntroduceerde model is de Note 9 voorzien van 6GB RAM maar deze keer is er ook een nog krachtigere versie te koop met 8GB RAM. De opslagruimte voor dit model is 512GB terwijl het instapmodel het moet doen met 128GB opslagruimte. Bij de Note 9 kan dit bovendien uitgebreid worden met 512GB aan externe opslagruimte, bij de Note 8 ligt de grens op 256GB.

note 9 kleuren

Camera

De premium Samsung Galaxy modellen zoals de Note’s zijn elk jaar voorzien van de allerbeste camera’s. Voor de Galaxy Note 9 is dat niet anders. Het nieuwe stylus model van Samsung is aan de achterkant voorzien van een 12 megapixel dual-camera met dubbel diafragma. Deze unieke feature, die ook aanwezig is in de Galaxy S9, maakt het mogelijk om het diafragma aan te passen aan de situatie. Het diafragma van deze camera loopt van f/1.5 tot /2.4 terwijl dit bij de Note 8 camera blijft steken op een vaste f/1.7. Hoewel de hoofdcamera behoorlijk verbeterd is in het nieuwste model valt dit niet te zeggen van de frontcamera. De specificaties van de frontcamera’s zijn gelijk met 8 megapixels, f/2.4 diafragma, 25mm, 1/3.6″ en 1.22µm. Uiteraard biedt de Galaxy Note 9 wel meer mogelijkheden op het gebied van software zoals de herkenning van beelden.

Vergelijk de Samsung Galaxy Note 9 abonnementen

Specs vergelijking

Om je te helpen bij het maken van de keuze heeft Samsung zelf een infographic samengesteld die de specificaties van de twee Note modellen vergelijkt. Dit is de samenvatting van de vergelijking: