Niet bellen of gebeld kunnen worden; een lastig moment als je een telefoontje van iemand verwacht. Als je bijvoorbeeld bereikbaar moet zijn voor je werk dan is het vervelend dat je niet gebeld kan worden. Dat je ook nog eens zelf niet kunt bellen zorgt ervoor dat je niemand kunt inlichten over dat je niet gebeld kunt worden. Gelukkig is het een probleem dat je in de meeste gevallen zelf kunt oplossen. Hoe je dit doet lees je hier in dit handige stappenplan.

Stap 1

In de eerste stap kijken we naar wat het probleem kan zijn. Er zijn veel scenario’s mogelijk als je niet kunt bellen of gebeld kan worden. Controleer of er een verbinding met het mobiele netwerk is. Dit is te zien aan het signaal icoon. Als er geen streepjes zichtbaar zijn is er geen verbinding met het mobiele netwerk. Hierdoor kun je niet bellen. Dit kan voorkomen in de volgende situaties:

Uitgelicht: aanbieding van de dag
  • De simkaart is geblokkeerd (bijvoorbeeld door 3 keer verkeerde pincode)
  • Er zit een simlock op de telefoon (controleer of deze simlockvrij gemaakt kan worden)
  • De simkaart is nieuw en nog niet geactiveerd (dit kun je regelen via de provider)
  • Er is een betalingsachterstand (neem contact op met de provider)
  • De simkaart is defect

Controleer of de simkaart in een andere mobiele telefoon werkt. Op deze manier kun je de mobiele telefoon als de probleemgever uitsluiten. Kun je met de andere mobiele telefoon bellen en gebeld worden? Dan ligt het aan je eigen mobiele telefoon. Kun je niet bellen of gebeld worden met de andere telefoon? Dan ligt het aan de simkaart of aan het netwerk van de provider.

Stap 2

Als je wel een signaal hebt met je eigen mobiele telefoon en simkaart dan is er iets anders aan de hand. Doet het probleem zich bij alle telefoonnummers voor of alleen bij een enkel telefoonnummer? Controleer dit door jezelf te bellen met een ander nummer. Dit is mogelijk aan de hand als je problemen met een enkel telefoonnummer hebt.

  • Je hebt per ongeluk het telefoonnummer geblokkeerd in de instellingen in je mobiele telefoon. Het gevolg is dat je niet door het betreffende nummer gebeld kunt worden.
  • Je bent door de persoon met het andere telefoonnummer geblokkeerd. Je kunt het andere telefoonnummer dan niet meer bellen. Het is mogelijk dat de ander alle telefoonnummers geblokkeerd heeft, niet alleen die van jou.

Problemen bij alle telefoonnummers betekent dat er iets anders aan de hand is. Ga door met de volgende stap.

Stap 3

De derde stap die je kunt proberen is het uitschakelen van alle apps die op dit moment werkzaam zijn. Mogelijk dat er een conflict is tussen bepaalde apps waardoor je opeens niet meer kunt bellen of gebeld worden. Op deze manier sluit je alle apps die open staan:

  • iOS: Druk twee keer de homeknop in en je ziet alle geopende apps. Veeg de apps die je wilt afsluiten naar boven. Je kunt meerdere apps tegelijk afsluiten.
  • Android: Druk op de multitask-knop en veeg de apps die je wilt afsluiten naar boven.

Probeer te bellen zodra alle geopende apps afgesloten zijn. Lukt dit niet? Ga dan door naar de volgende stap.

Stap 4

De vierde stap is het opnieuw opstarten van de mobiele telefoon. Door de telefoon te herstarten worden alle processen opnieuw gestart en maakt de simkaart opnieuw verbinding met het mobiele netwerk. Dit lost in veel gevallen het probleem op.

Stap 5

Controleer of je in een gebied bent waar je provider een goede dekking heeft. In bewoonde gebieden heb je normaal gesproken altijd bereik in Nederland. Als je je echter wat verder buiten de bebouwde kom begeeft, of in een grensgebied, dan is het mogelijk dat het bereik minder goed is. Het is dan niet mogelijk om te bellen of gebeld te worden. Dit geldt ook voor bellen in een gebouw of parkeergarage waar het bereik niet voldoende is. Hiernaast is het mogelijk dat het nummer dat je probeert te bereiken geen dekking heeft.

Tijdelijke storing

Het mogelijk dat er een storing plaatsvindt bij je provider. Als er sprake is van een storting dan kun je dit lezen op de website van de provider.

Stap 6

Mocht je er niet uitkomen, neem dan contact op met je provider. De provider kan je verder helpen met de bevestiging of het aan het netwerk ligt of aan je simkaart/telefoon. Bezoek de website van je provider: