De achtergrond van je mobiel is een persoonlijk iets. Iedereen wil wat anders. Voor de één is het een herinnering aan een leuke vakantiebestemming, voor de ander maakt het niet veel uit wat het is zolang de apps maar goed zichtbaar zijn. Uiteindelijk gaat het erom wat jij leuk vindt en niet wat een ander leuk vindt. De achtergronden zijn gratis verkrijgbaar voor je smartphone, tablet, laptop, desktop en elk ander apparaat. Je hebt apps voor het downloaden van de nieuwste wallpapers maar je kunt het ook via de internetbrowser doen. In elk genre is er een ruim aanbod van achtergronden beschikbaar. Voor we de beste plekken voor achtergronden met je delen beginnen we eerst bij de basis.

Welke resolutie?

Om een perfecte achtergrondafbeelding in te stellen is het nodig dat je de resolutie van je smartphonescherm weet. De meeste smartphones hebben een resolutie van 1280×720 pixels (HD) of 1920 x 1080 pixels (Full HD). Het is echter mogelijk dat je smartphone een afwijkende resolutie heeft. In theorie is de achtergrondafbeelding het mooist als deze een hogere resolutie dan het display heeft. Als je een iPhone hebt en het parallax effect ingeschakeld is dan is het verstandig om de afbeelding minimaal 200 pixels groter te nemen dan de resolutie van je iPhone. Dit is nodig zodat de afbeelding er ook goed uitziet met het bewegende effect.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Achtergrond wijzigen

Als je op zoek bent naar een leuke achtergrondafbeelding voor je mobiel dan moet je natuurlijk eerst weten hoe je de achtergrond kunt wijzigen. Wat heb je er anders aan als je niet weet hoe je de achtergrondafbeelding kunt veranderen. Het is niet voor iedereen een dagelijkse activiteit. Veel mensen veranderen de achtergrond zelfs niet vaker dan eens per jaar. Er is ook een groep gebruikers die de achtergrondafbeelding nooit verandert en het “wel goed” vindt. Als je echter een keer wat anders wilt dan is het opeens zoeken waar dit precies kan in de instellingen. Bij het aanpassen van de achtergrond maken we onderscheid tussen Android telefoons en iPhone toestellen. Voor beide besturingssystemen werkt het op een andere manier. Dit is hoe je de achtergrondafbeelding van je smartphone verandert:

Android

  1. Druk op een leeg deel van het homescherm van je Android apparaat en houdt dit vast.
  2. Druk op Achtergrond.
  3. Kies bovenin het scherm voor Startscherm, Vergrendelingsscherm of Startscherm en vergrendelingsscherm.
  4. Onderin het scherm zijn previews van de standaard afbeeldingen te bekijken.
  5. Kies Mijn foto’s of Uit galerij om een eigen afbeelding te bekijken.
  6. Kies een afbeelding en druk op “Instellen als achtergrond.

iPhone

  1. Navigeer naar Instellingen > Achtergrond > Kies een nieuwe achtergrond.
  2. Kies een afbeelding uit ‘Dynamisch’, ‘Stilstaand’ of je foto’s.
  3. Druk op Stel in.
  4. Kies voor Toegangsscherm, Beginscherm of Beide.

Mooie achtergronden zoeken

De zoektocht naar een geschikte achtergrondafbeelding begint voor de meeste mensen bij een Google zoekopdracht. Je kunt zoeken op achtergrondafbeelding voor een smartphone maar ook voor een desktop. Als je zoekt op “wallpaper” in combinatie met je zoekwoord (in het Engels) dan vind je veel meer resultaten. De meeste mensen vinden op deze manier een achtergrondafbeelding maar er zijn uiteraard websites en apps die zich specifiek richten op de leukste en mooiste afbeeldingen.

DeviantArt

DeviantArt App

Eén van de populaire apps voor mobiele achtergronden is de app van DeviantArt. De website bestaat als sinds 2000 maar nu is alle content ook via de app verkrijgbaar. Het is een platform voor kunstenaars en artiesten om afbeeldingen en anderen werken van kunst te delen. Iedere dag worden meer dan 160.000 nieuwe afbeeldingen en werken aan de website toegevoegd door de leden. De app is beschikbaar op Android, iOS en Windows Phone.
iOS Android

Zedge

Zedge Wallpapers

Bij Zedge kun je je smartphone kiezen waarna de geschikte wallpapers tevoorschijn komen. Er is een database van meer dan 8.8 miljoen gratis achtergronden beschikbaar zodat er voor iedereen wat te vinden is. Er is een Featured sectie waarin de uitgelichte achtergronden te vinden zijn maar je kunt ook zoeken in de categorieën. Zedge is bereikbaar via de website maar je kunt ook de app downloaden welke beschikbaar is op Android, iOS en Windows Phone.
iOS Android

Achtergronden Google

Achtergronden Google

Voor Android apparaten heeft Google een eigen app ontwikkeld. Met behulp van de handige app kun je een groot aantal achtergronden bekijken en dowloaden voor je Android apparaat. Zo zijn er afbeeldingen uit de Google Earth-collectie, foto’s uit Google+ maar nog veel meer. De Google Achtergronden app is helaas alleen voor Android toestellen beschikbaar. Niet getreurd, de volgende app is exclusief op de iPhone verkrijgbaar.
Android

Wallpapers HD

Wallpapers HD

Voor de iPhone is er aan de andere kant een app die niet voor Android beschikbaar is. Dit is de Wallpapers HD app. Met deze app heb je direct toegang tot meer dan 600.000 afbeeldingen met HD kwaliteit. Iedere dag komen daar nog eens honderden nieuwe wallpapers bij. De resoluties van de afbeeldingen zijn afgestemd op de resolutie van de iPhone modellen. Zoeken is eenvoudig met behulp van tags en categorieën.
iOS

Mobiles Wall

Mobiles Wall deelt een lange lijst met achtergrondafbeeldingen van een hoge kwaliteit. Al deze afbeeldingen zijn onderverdeeld is categorieën zodat je snel kunt zoeken naar leuke afbeeldingen voor je mobiele telefoon. Voor iedere afbeelding kun je kiezen uit verschillende resoluties zodat je zeker weet dat het op je telefoonscherm past.
Mobiles Wall

Mob.org

Mob.org heeft een grote database met gratis achtergronden die je kunt gebruiken. Het handige aan deze website is dat je kunt opgeven welke smartphone je hebt waarna alleen de geschikte afbeeldingen getoond worden. Deze worden onderverdeeld is een groot aantal categorieën zodat je sneller een leuke foto kunt vinden. Abstracte afbeeldingen zijn zelfs gesorteerd op kleur en zoekwoord. Een mooi achtergrond gevonden? Dan kun je deze direct downloaden of de QR-code gebruiken.
Mob.org

Met deze 6 handige websites en apps voor achtergrondafbeeldingen heb je toegang tot miljoenen achtergronden. Het is even zoeken maar met dit grote aanbod weet je zeker dat je de perfecte achtergrond voor je smartphone vindt.