Inloggen bij iCloud is niet moeilijk. Maar omdat je nog altijd je wachtwoord moet opgeven om in te loggen, bestaat er de mogelijkheid dat je het wachtwoord vergeten bent. Vooral als je niet iedere dag inlogt op iCloud en slechts eens in de zoveel tijd, dan ben je niet de enige die de ‘wachtwoord-vergeten’-functie raadpleegt. Apple is echter van plan om het inloggen een stukje makkelijker te maken, door aanmelden bij de iCloud-website vanaf een iPhone, iPad of Mac-browser mogelijk te maken met Touch ID en Face ID. Niet alleen voegt het gemak toe aan het inlogproces, de biometrische login-ondersteuning is ook nog eens veiliger.

Inloggen met Touch ID of Face ID

Volgens 9to5Mac hebben bètaversie-testers van de aankomende besturingssystemen van Apple, nu de mogelijkheid om zich aan te melden bij iCloud.com via Touch ID en Face ID. De functie wordt in ieder geval getest voor iOS 13, iPadOS 13 en macOS Catalina. Gebruikers van de nieuwe besturingssystemen krijgen op de nieuwe beta.icloud.com website een pop-up-venster te zien. Daarin wordt de mogelijkheid geboden om in te loggen via Touch ID of Face ID, zonder de noodzaak van Twee factor authenticatie (2FA). Op een apparaat met Face ID, bijvoorbeeld de iPhone XS Max, betekent dit inloggen met Face ID. Andere apparaten, waaronder MacBook Pro’s met Touch Bar, kunnen Touch ID gebruiken om in te loggen.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

‘Sign in with Apple’

De nieuwe biometrische aanmeldmethodes zijn waarschijnlijk verbonden met de aankomende ‘Sign in with Apple’-functie die eraan komt. De Apple-tool om in te loggen op andere website met je Apple-account is momenteel in bèta en staat gepland om in gelanceerd te worden. Het hulpprogramma zou het “gemakkelijk maken voor gebruikers om zich aan te melden bij apps en websites met behulp van hun Apple ID.”

Apple heeft jarenlang aangedrongen op strengere online privacymaatregelen, na Facebook’s Cambridge Analytica-schandaal en zijn eigen inbreuk door iCloud vanaf 2014, en het introduceren van biometrische beveiliging voor iCloud lijkt een goede stap vooruit.