Na Amazon, Google en Apple lijkt het erop dat ook Huawei zich gaat richten op de markt van smart speakers. De Chinese fabrikant is al op veel markten actief maar op het gebied van smart home devices loopt het wat achter. Daar komt mogelijk verandering in. Afgelopen week heeft de Chinese producent van onder andere smartphones een tweetal trademarks aangevraagd met de termen “iDol” en “Huawei idol home”. De trademark aanvragen tonen de mogelijke naam van de eerste smart speaker van Huawei.

Huawei iDol home

Huawei heeft op 26 mei 2018 twee aanvragen bij het European Union Intellectual Property Office gedaan voor het beschermen van de termen “iDol” en “Huawei idol home”. De omschrijving van de aanvragen geeft de volgende informatie waaruit af te leiden is dat het daadwerkelijk om een smart speaker van het bedrijf gaat:

“voice-controlled smart audio speakers with virtual personal assistant capabilities; telecommunications apparatus and instruments; personal digital assistants; electronic voice command and recognition apparatus for controlling the operations of consumer electronics devices and residential systems.”

idol

Smart home devices

Het is geen geheim dat Huawei zich meer op slimme toestellen voor in huis gaat richten. Eerder dit jaar liet Walter Ji, president van Huawei Western Europe Consumer Business Group, weten dat Huawei zich ook gaat richten op “home devices” waaronder smart speakers. Deze speakers zijn voorzien van een spraakassistent en ervoor bedoeld om met je stem te besturen. Het is nog steeds mogelijk om de speakers via Bluetooth aan te sturen met je smartphone maar de bedoeling is dat je tegen de speaker praat. Als je ermee begint te praten dan reageert de speaker op je commando’s. Het kan dingen doen zoals het opzoeken van het weer van morgen, de wedstrijdresultaten van het afgelopen weekend maar ook de televisie op een ander kanaal zetten of een kopje koffie voor je zetten. Google verwacht zelfs dat over drie jaar 60 procent van de zoekopdrachten door stemcommando’s gedaan worden, met de slimme speakers in de hoofdrol.

Spraakassistenten

In de westerse landen zijn de Google Assistant, Apple’s Siri, Samsung’s Bixby, Amazon’s Alexa en Cortana van Microsoft de voornaamste stemassistenten. Amazon heeft Alexa in tal van producten verwerkt terwijl de Google Assistant uitgerold is over talloze Android apparaten. Siri is al vele jaren aanwezig in de Apple apparaten zoals de iPhone X en heeft nu ook haar plek gevonden in de slimme speaker genaamd HomePod. Huawei bracht een tijdje terug al een eigen assistent uit maar de software werd al snel weer vervangen door Google Assistant. Desalniettemin werkt Huawei op dit moment aan een andere versie met de naam HiAssistent. Of Huawei de eigen spraakassistent gaat gebruik voor de smart speaker of dat het voor de Google Assistent kiest is op dit moment nog onbekend.

Bronnen: EUIPO 1 2