Ruim een half jaar geleden werd een samenwerking tussen Huawei en Insta360 aangekondigd met de introductie van de Honor VR Camera. Het ging om een zogenoemde clip-on 360 graden camera dat door Insta360 ontwikkeld werd. De camera werd alleen op de Chinese markt uitgebracht om kennis te maken met nieuwe technologieën en de reactie van de markt te testen. Het lijkt erop dat Huawei een positieve reactie van de markt ontvangen heeft want Huawei introduceert mogelijk een eigen 360 graden camera volgens een recente trademark aanvraag. De naam? Huawei EnVizion.

Huawei EnVizion 360 Panoramic VR Camera

Huawei heeft op 19 september 2017 een aanvraag bij het USTPO gedaan voor het beschermen van de term “Huawei Envizion 360 Panoramic VR Camera”. De aanvraag spreekt boekdelen gezien de specifieke vermelding van een vr camera voor 360 graden panorama’s. De aanvraag vermeldt de volgende beschrijving: “Panoramic cameras; lenses for cameras; camera software for mobile phones and computers”. Vorig jaar heeft Huawei de eerste virtual reality bril gelanceerd maar tot op heden heeft het bedrijf nog geen 360 graden camera onder eigen naam uitgebracht. De test met de Honor 360 graden camera heeft Huawei waarschijnlijk voldoende vertrouwen gegeven om nu ook onder eigen naam een 360 graden camera te ontwikkelen.

Eveneens is op 18 september op een aanvraag voor het beschermen van de term Huawei EnVizion gedaan bij het Maleisische myIPO en eind vorige maand bij het European Union Intellectual Property Office. De bescherming voor de term EnVizion is tien jaar geleden al door Huawei vastgelegd maar het lijkt erop dat de naam nooit eerder voor een dienst gebruikt is. De trademark aanvraag van deze maand vermeldt duidelijk dat de merknaam mogelijk dus gebruikt gaan worden als naam voor een nieuwe 360 graden camera. Opvallend hierbij is dat EnVizion veel lijkt op Envision (met een s), een vorig jaar geïntroduceerde video-oplossing.

Mogelijk weer samenwerking met Insta360

Op dit moment is er nog niets bekend over de specificaties van de Huawei 360 graden camera en de adviesprijs. Gezien de eerdere hulp van Insta360 is het de verwachting dat ook de Huawei 360 graden camera onderdeel zal zijn van deze samenwerking. Als dit het geval is dan is ook de 360 camera van Huawei waarschijnlijk te koppelen aan een smartphone via de USB poort. Via de door Insta360 ontwikkelde app kunnen gebruikers foto’s en video’s kunnen vastleggen en delen met anderen. Met deze opstelling is het vergelijkbaar met de Gear 360 van Samsung. Met de huidige generatie 360 camera’s van Insta360 is livestreaming mogelijk op een toenemend aantal sociale media websites waaronder YouTube en Twitter.

Hevige concurrentie

De concurrentie op de markt van 360 graden camera’s is groot. Eerder deze maand heeft Ricoh de Theta V gepresenteerd met 4k video-opname en GoPro komt binnenkort met de Fusion camera met 5.2k video-opname. Dan is er ook nog Acer dat onlangs twee nieuwe 360 graden camera’s gepresenteerd heeft, Garmin met een 5.7k 360 camera, Nikon met de KeyMission 360 en komt Samsung volgens een trademark dat we ontdekten mogelijk met de Samsung 360 Round. Zal Huawei met de nieuwe EnVizion 360 graden camera het verschil gaan maken? De tijd zal het leren.

huawei envizion

Bron: USTPOEUIPO