Je telefoon níet gebruiken is tegenwoordig een onmogelijke taak geworden. Of je nu boodschappen doet, op vakantie gaat of in bed ligt, je hebt tegenwoordig altijd je telefoon nodig. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je je telefoon op tijd oplaadt. Want als je batterij leeg is, kun je de telefoon niet gebruiken. En dat is wat niemand wil. Maar hoe vaak moet je je telefoon eigenlijk opladen?
Hoewel er geen exact antwoord is op de vraag hoe vaak je je telefoon moet opladen, zijn er wel een aantal algemene richtlijnen. Natuurlijk verschilt het per persoon hoe vaak je de telefoon moet opladen, maar de richtlijnen kunnen je wel helpen om de levensduur van de batterij te verlengen en te voorkomen dat deze wordt beschadigd door overladen. We leggen de verschillende manieren uit waarop jij je telefoon kunt opladen om ervoor te zorgen dat hij zo lang mogelijk meegaat.
Hoe vaak moet je je telefoon opladen?
Als we een telefoon kopen, dan willen we dat het toestel zo lang mogelijk blijft werken. Een van de onderdelen die de levensduur van een telefoon bepaalt is de batterij. Hoe langer de batterij meegaat, hoe beter. Om lang van de telefoon te kunnen genieten is het dus belangrijk om de batterij gezond te houden. En hoe vaak je de telefoon oplaadt heeft daar invloed op.
De optimalisatie van de levensduur van de batterij is eenvoudiger dan je denkt. Om de beste prestaties en lange levensduur uit de batterij te halen, is het belangrijk om hem niet overmatig vaak op te laden maar ook niet te weinig. Als de batterij bijvoorbeeld tussen de 50 tot 80% wordt geladen, kan dit helpen om de levensduur te verlengen. Wat je ook doet, zorg ervoor dat de batterij niet helemaal leeg raakt.
Helemaal leeg?
Af en toe hoor je misschien dat het goed is om de accu volledig te ontladen, maar dat is achterhaald. Het is een mythe die gebaseerd is op oude batterijtechnologieën. Het is niet meer nodig om accu’s te ontladen en het is al helemaal niet goed meer voor een batterij. Voor de moderne smartphones en bijbehorende accu’s is het niet wenselijk om ze helemaal leeg te maken. Hoe vaker je de batterij volledig oplaadt en leegmaakt, hoe korter de levensduur.
Heb je een oude telefoon die je wilt opbergen in een kast of doos? Als je een telefoon voor een langere tijd opbergt met een volledig ontladen batterij, kan er een chemisch proces optreden waarna je de batterij helemaal niet meer kunt opladen.
Eén keer per dag
Hoe vaak je een telefoon moet opladen hangt af van de batterijcapaciteit, het type telefoon en hoe actief je de telefoon gebruikt. De juiste hoeveelheid keren per dag hangt dus af van verschillende factoren. Als algemene richtlijn is het aan te raden om je telefoon één keer per dag op te laden wanneer deze een percentage heeft tussen 20 en 80 procent. Gaat het percentage richting de twintig? Leg hem dan aan de lader.
Eén keer per dag is een normale frequentie als je routine bestaat uit internet- en sociale mediagebruik met apps als Netflix, TikTok en YouTube. Als je toestel minder intensief wordt gebruikt kun je ervoor kiezen om het toestel de ene ochtend op te laden en de volgende dag in de avond.
Natuurlijk is dit ook afhankelijk van het toestel zelf en de batterij die erin zit. Een accu met 7.000 mAh in een telefoon die weinig wordt gebruikt hoeft minder te worden opgeladen dan een 3.000 mAh accu in een telefoon die 24/7 wordt gebruikt.
Meerdere keren per dag
In plaats van je smartphone iedere nacht aan de lader te leggen is het beter om meerdere keren per dag op te laden. Je zou bijvoorbeeld elke keer de telefoon kunnen opladen wanneer deze een percentage heeft van 50% om hem weer van de lader te halen bij 80%. Zorg er dus voor dat de batterij niet volledig opgeladen, maar ook niet helemaal leeg is. Een laadpercentage van om en nabij 50% is ideaal.
Heb je nog 80% over en wil je meer capaciteit beschikbaar hebben, oftewel een hoog batterijpercentage? Dan kun je beter eerst wat langer wachten met opladen totdat de batterij naar een lagere capaciteit is gedaald. Denk bijvoorbeeld aan een percentage van 50%. Dit helpt niet alleen bij het verlengen van de levensduur van de batterij, maar dat bespaart ook energie en vermindert afval voor het milieu.
Minder verbruiken
Een manier om de levensduur van batterij in een telefoon te verlengen is minder energie verbruiken. De batterij hoeft daardoor minder vaak te worden opgeladen. Dit zijn een aantal manieren om minder energie te verbruiken.
- Zorg ervoor dat apps niet in de achtergrond blijven draaien
- Verminder de schermhelderheid
- Kies een donkere achtergrond.
- Zet Bluetooth, Wi-Fi en locatiediensten uit als je ze niet gebruikt.
- Gebruik geen externe accessoires die meer stroom verbruiken dan nodig is.
- Activeer energiebesparende modi
- Ga regelmatig na of er updates beschikbaar zijn
Hoewel er gezegd kan worden dat het opladen van je telefoon afhankelijk is van de gebruiksintensiteit en de staat van de batterij, zijn er algemene richtlijnen die kunnen helpen om ervoor te zorgen dat je telefoon zo lang mogelijk meegaat. Zorg ervoor dat je je telefoon niet vaker dan nodig oplaadt en schakel onnodige functies uit als ze niet worden gebruikt.