Kijk eens goed om je heen. Hoeveel opladers zie je liggen? Als je zoals de meeste mensen bent, dan is de kans groot dat je meerdere opladers ziet. En waarschijnlijk zie je ook één of meerdere opladers in het stopcontact, terwijl ze momenteel niet verbonden zijn met een smartphone of tablet. Verbruiken deze opladers stroom, ondanks dat ze niets opladen? We zochten het voor je uit.
Energieverbruik opladers
Vandaag de dag is energieverbruik een hot topic. Gezien de stijgende energieprijzen en een naderende ‘energiecrisis’ wordt ons aanbevolen om minder energie te verbruiken. Maar hoe? Een van de manieren om energie te besparen is door sluipverbruik te voorkomen. Dat wil zeggen: het uitschakelen van apparaten die niet gebruikt worden en wel energie verbruiken.
Sluipverbruik is een probleem dat al lang bestaat onder elektronische apparaten zoals opladers. Volgens onderzoek van het Amerikaanse Ministerie van Energie verbruikt een elektronisch apparaat maar liefst 75% van zijn energie in de stand-by modus. Dus niet tijdens het gebruik, maar vóór en na gebruik wanneer het feitelijk niet in gebruik is. Dit noemen we vampierstroom – elektriciteitsverbruik zonder een nuttig doel.
Verbruiken inactieve opladers stroom?
Het slechte nieuws is dat opladers die wél in het stopcontact zitten maar niet opladen, wel degelijk stroom verbruiken. Ondanks dat ze niet actief stroom leveren aan een smartphone of tablet, verbruiken ze dus wel elektriciteit. Maar het is gelukkig niet veel. Sterker nog: het verbruik is verwaarloosbaar.
In het verleden verbruikten de opladers best veel stroom, voornamelijk omdat er een transformator met spoelen in zat – zoals via de link hieronder te zien – die veel energie verbruikten. De moderne opladers van vandaag de dag kunnen we nauwelijks nog een adapter noemen, vooral vanwege het feit dat ze tegenwoordig zo klein zijn geworden.
Zodra de opladers niet in gebruik zijn en niet actief stroom leveren, daalt het energieverbruik aanzienlijk. Zelfs zoveel dat het voor je totale energieverbruik in huis misschien niet eens de moeite waard is om ze steeds uit het stopcontact te halen. Maar als je koste wat kost en op alles energie wilt besparen, dan is het wel het overwegen waard.
Uiteindelijk is elektriciteitsverbruik zonder een nuttig doel iets wat we allemaal zouden moeten voorkomen. Het gaat immers niet om één ongebruikte oplader die in één stopcontact zit. Wereldwijd zijn het er miljoenen die op elk moment van de dag en zeven dagen per week zijn aangesloten en daardoor energie verspillen. We hebben het dan al snel over miljoenen kilowatturen die elk jaar worden verspild. En dat alleen omdat we gemak boven het milieu verkiezen.