Een nieuw boek is heerlijk om te lezen vanuit je hand. De geur van het verse papier komt je tegemoet terwijl je ontsnapt aan de dagelijkse realiteit. Een tastbaar boek heeft nog steeds bij veel mensen de voorkeur maar de populariteit van de ebook neemt snel toe. Of je nu een e-reader hebt, een tablet of smartphone; het e-book is de perfecte oplossing voor als je thuis meer ruimte wilt, al je boeken wilt meenemen op vakantie of een hekel hebt aan draaien in bed voor de volgende bladzijde. Als je graag een e-book op je smartphone, tablet of e-reader leest dan is een ebook abonnement de volgende stap: nooit meer een tekort aan interessante boeken. Dit is wat je kunt verwachten van de ebook abonnementsdiensten.

Een e-book is een digitale versie van een bestaand boek of geschreven als compleet nieuw e-book.

Beschikbare titels

In Nederland is de ebook nog niet zo’n succes als in de Verenigde Staten maar desalniettemin zijn er toch al meer dan 45.000 titels beschikbaar. Een deel daarvan is verkrijgbaar bij de verschillende ebook abonnementen. In 2017 zijn er nu al meer dan 19.000 titels verkrijgbaar als onderdeel van een ebook abonnementsdienst. In alle genres is het aanbod groot met uiteraard een hoofdrol voor literaire fictie en thrillers. Als je graag bestsellers leest dan hoef je niet bang te zijn dat je wat mist. Meer dan 87 procent van de bestseller top 60 is als ebook verkrijgbaar. In de beginperiode van de e-book waren de prijzen nog bijna gelijk aan dat van het fysieke boek maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Gemiddeld gaat het ebook voor minder dan de helft van de prijs van het papieren boek over de virtuele toonbank1.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Onbeperkt ebook abonnement

Het trendwoord van het laatste jaar is “onbeperkt”. Van telecomproviders die iedereen van onbeperkt internet willen voorzien, Spotify die je onbeperkt naar muziek laat luisteren en Netflix voor onbeperkt series bingewatchen; onbeperkt is wat Nederlanders willen. Gelukkig kun je nu ook een ebook abonnement nemen zodat je onbeperkt boeken kunt lezen op je tablet, smartphone of e-reader. Duizenden verhalen met een druk op de knop tot je beschikking; wie wil dat nu niet?

Op dit moment zijn er al verschillende aanbieders waaronder Kobo Plus van Bol.com, De Bibliotheek, Bliyoo, Bookchoice en Bookmate. Uit recent onderzoek van het NRC blijkt dat Kobo Plus het meeste waar voor je geld levert2.

Kobo Plus abonnement

Kobo PlusDe Kobo Plus abonnementsdienst is een samenwerking van Kobo en Bol.com waarbij je onbeperkt e-books kunt lezen. Voor een maandbedrag van 9.99 euro per maand kun je boeken kiezen uit een grote collectie van duizenden e-books zoals je dat van Bol.com verwacht. Als welkomstgeschenk kun je de eerste maand gratis kennismaken met het aanbod.

De dienst is nog redelijk jong met de start in februari 2017 waardoor er gaandeweg steeds meer titels toegevoegd worden aan de dienst. Op dit moment zijn er meer dan 85.000 titels beschikbaar met het abonnement waaronder tienduizenden Nederlandse boeken. Al deze titels kun je onbeperkt lezen met je Kobo e-reader maar ook met je smartphone of tablet met de Bol.com Kobo app.

Als je op vakantie gaat zonder internetverbinding dan kun je alsnog boeken lezen. Je kunt namelijk 15 ebooks openen terwijl je offline bent gedurende een periode van 30 dagen. Na deze 30 dagen moet je weer verbinding met het netwerk maken om door te gaan met lezen.

Bekijk Kobo Plus

Bliyoo

bliyooAl in 2015 startte boeken- en tijdschriftenwinkel Bruna met een eigen versie van een ebook abonnement onder de naam Bliyoo. Met deze dienst is het mogelijk onbeperkt boeken en tijdschriften te lezen voor een vast bedrag per maand. Het goedkoopste e-book abonnement is verkrijgbaar voor 9.95 per maand. Het abonnement voor je gehele familie kost 14.95 per maand, handig voor als meerdere personen in je huishouden graag lezen. De eerste maand is ook bij Bliyoo gratis.

De dienst is beschikbaar op smartphones, tablets, computers maar ook op de geschikte e-readers. Let op, niet alle e-readers zijn geschikt. Bruna verkoopt zelf e-readers die voor Bliyoo gebruikt kunnen worden.

Het is onduidelijk wat het aantal e-books is dat Bruna beschikbaar heeft gesteld voor Bliyoo. In totaal zijn er meer dan 15.000 boeken, luisterboeken en/of tijdschriften maar het aandeel boeken komt niet naar voren uit de informatie op de website. Je kunt hiernaast niet alle ebooks in de app onbeperkt lezen. Voor de boeken zonder het Bliyoo-logo moet je nog steeds een apart bedrag betalen.

Bekijk Bliyoo

Online bibliotheek

bibliotheekEindeloos e-books lezen kan ook bij de Online Bibliotheek. Dit is een relatief nieuwe website met de inhoud dat eerder op Bibliotheek.nl stond. In een nieuw jasje richt de Online Bibliotheek zich alleen op e-books en online cursussen. Iedereen die lid is van een bibliotheek kan ebooks lenen bij de Online Bibliotheek. Deze kun je vervolgens op je smartphone, tablet, e-reader of computer lezen. Als je nog geen lid bent van een bibliotheek dan kun je je gratis aanmelden op de website.

Het aanbod is op dit moment ruim 15.000 titels waarvan je er tien tegelijk kunt lenen van de bibliotheek voor een maximale periode van 3 weken. Op de website kun je de ebooks selecteren die je wilt downloaden. Geef het bestandsformaat aan, open de app op je smartphone of tablet en je ebook wordt automatisch binnengehaald. Het is dan niet meer nodig om een internetverbinding te hebben. Doordat het ebook gedownload is kun je het ook offline lezen.

Bekijk Online bibliotheek

Bookmate

bookmateDe abonnementsdienst van Bookmate is van origine van Russische makelij maar nu al in 12 verschillende talen beschikbaar, waaronder het Nederlands. Net als bij de andere populaire ebook abonnementsdiensten betaal je bij Bookmate maandelijks een vast bedrag. Bij Bookmate is dit 10.99 euro per maand waardoor het de duurste optie is. Er is echter ook een goedkoper abonnement van 6.99 euro per maand. Met dit abonnement kun je een beperkt aanbod bekijken maar nog steeds vele Nederlandse titels. Het duurste ebook abonnement bij Bookmate geeft je de mogelijkheid om écht alles te lezen. Om je kennis te laten maken met het aanbod is de eerste maand gratis

Uit de informatie op de website valt niet op te maken hoeveel Nederlandse titels heeft. Het zijn er duizenden volgens Bookmate zelf maar exacte aantallen worden niet gedeeld. De boeken die je wilt lezen worden naar je apparaat gedownload waardoor deze ook offline beschikbaar zijn om te lezen. Met behulp van de app is het makkelijk om de ebooks te lezen. Zo kun je zelf op het ene apparaat beginnen met lezen en tussentijds doorgaan op een ander apparaat.

Bekijk Bookmate

Bookchoice

bookchoiceEerder bekend onder de naam Elly’s Choice is Bookchoice een dienst die niet vergeten mag worden. Bij Bookchoice betaal je een vast maandbedrag van 3.99 euro voor 8 ebooks & audiobooks per maand. Als je de boeken gedownload hebt dan zijn ze van jou en mag je ze houden. De boeken kun je lezen op vrijwel alle apparaten waaronder de e-reader maar ook de smartphone en tablet. Het aanbod is erg klein is vergelijking met de andere e-book diensten maar aan de andere kant is het wel de goedkoopste optie.

Bekijk Bookchoice

Waarom betalen?

Ebooks downloaden vanaf torrentwebsites is illegaal. Iedereen weet dat het downloaden via deze websites een groot probleem is als het op auteursrechten aankomt. Toch wordt er voor 90 procent van de ebooks niet betaalt volgens onderzoeksbureau Gfk. Op een gemiddelde e-reader van een Nederland staan volgens onderzoeken 117 boeken als digitale versie. Van dit grote aantal boeken zijn er slechts 11 op een legale manier verkregen3. Ieder exemplaar waar niet voor betaald wordt betekent een verlies aan omzet voor de uitgever met het gevolg dat de schrijver van het boek niet betaald wordt. Als je een boek graag leest dan is het wel zo eerlijk dat je ervoor betaalt.

Geschiedenis

Het abonnement voor ebooks bestaat nog niet lang. Slechts drie jaar geleden, in 2014 om precies te zijn, was er in Nederland nog geen enkele aanbieder van een ebook abonnement. In augustus 2014 was er dan plotseling Elly’s Choice, met een jaarlijks abonnement van 36 euro5. Met dit abonnement kreeg je maandelijks toegang tot 5 bestsellers en 5 debuttitels die de bestsellerlijst nooit gehaald hebben. Het was een snelle reactie op de nieuwe dienst van Amazon die een maand eerder startte. In de Verenigde Staten was Amazon de eerste aanbieder met het zogenoemde Kinde Unlimited abonnement: een all-you-can-read dienst met maar liefst 600.000 ebook titels ten tijde van de introductie in juli 2014.

Het duurde even voordat er een concurrent voor Elly’s Choice kwam maar een half jaar later was Bruna. In februari 2014 werd Bliyoo geïntroduceerd: de dienst voor onbeperkt ebooks lezen voor een vast bedrag per maand6. Vanaf 2017 is het ongelimiteerde boekenabonnement ook bij Bol.com verkrijgbaar als onderdeel van de samenwerking met Kobo. Het duurde even maar de grootste speler op e-book gebied heeft voor de veellezer nu tienduizenden titels in het assortiment.

Het voordeel van een e-book

In tegenstelling tot fysieke boeken nemen digitale boeken geen ruimte in beslag, alleen digitale ruimte in de vorm van MB’s. Een ruim gevulde boekenkast is zonder problemen op te slaan op je elektronische apparaat en beschikbaar op het moment dat je wilt lezen. Vrijwel alle titels die nu op de markt beschikbaar komen zijn ook als ebook te koop. Iedere dag komen er vele nieuwe verhalen bij zodat je je nooit meer hoeft te vervelen zonder ook maar een boek in je handen te nemen.

In plaats van turen naar de kleine lettertjes in het fysieke kun je op de tablet of smartphone eenvoudig het lettertype vergroten en de helderheid van het beeld naar wens aanpassen. Door het gemak van de ebook ben je muffe geur van oude boeken snel vergeten. Laten we ook het milieu niet vergeten. Een ebook kopen betekent een boek minder dat gemaakt moet worden. Het grootste voordeel? Dat is de prijs. Een ebook is vaak voor minder dan de helft van de prijs te koop. Nu je weet welke ebook abonnementen er zijn is het aan jou; welke kies jij?