Sony heeft de wereld van koptelefoons veranderd met de introductie van de walkman. Toen de zakken van miljoenen mensen werden gevuld met tientallen nummers, groeide ook de behoefte aan een draagbare koptelefoon. Toen de discman volgde werd de vraag naar deze draadloze koptelefoon alleen maar groter. En toen Apple met de iPod kwam werd de koptelefoon niet alleen veel populairder, maar ook bijna onmisbaar.
Dit was ook het moment waarop consumenten begonnen te beseffen dat koptelefoons wel een upgrade mochten krijgen. Ze waren van mening dat de goedkope, blikkerige sound niet meer genoeg was. Ze wilden iets beters, meer functies en een hogere kwaliteit. Het liefst ook in een vorm dat makkelijk te dragen is. En dat is wat de koptelefoonmarkt in een stroomversnelling heeft gebracht.
De beste oortjes voor je telefoon
Tegenwoordig zijn de koptelefoons zo klein geworden dat ze nauwelijks zichtbaar zijn wanneer je ze draagt. De moderne koptelefoons draag je alleen in je oren en hebben daarom ook wel de naam ‘oordopjes’ gekregen, of earbuds. Ze geven meer bewegingsvrijheid en dankzij het kleine formaat kun je ze overal mee naartoe nemen.
Lange tijd werden deze ‘gratis’ meegeleverd bij een mobiele telefoon, maar dat is nu niet meer de standaard. Dus als je geen oordopjes hebt die bij je telefoon passen, waar moet je dan op letten? We vertellen je over zeven dingen om op te letten als je een set oordopjes wilt kopen.
1. Noise cancelling
Voor studenten en forensen die dagelijks met het openbaar vervoer reizen is noise cancelling een feature die niet mag ontbreken. De functie – waarmee je het omgevingslawaai kunt verminderen – kan het verschil betekenen tussen hoofdpijn en rust in je hoofd. Koptelefoons en oortjes die hierover beschikken onderdrukken de ruis en zorgen ervoor dat de muziek beter te horen is terwijl de wereld om je heen stiller lijkt. Een noise cancelling koptelefoon is onderdeel van het assortiment van alle bekende fabrikanten. Denk bijvoorbeeld aan JBL.
2. Batterijduur
Als het op het gebruik van de earbuds aankomt, dan is de batterijduur een van de belangrijkste kenmerken om op te letten. Het is ook de feature die het meest uiteenloopt met sommige modellen die slecht een paar uur meegaan, terwijl anderen het ruim meer dan tien uur volhouden. De batterijduur wordt doorgaans in de specificatielijst vermeld.
3. Bluetooth-bereik
Als je de oortjes soms op afstand gebruikt, dan is het draadloze Bluetooth-bereik een specificatie om op te letten. Je kunt er niet vanuit gaan dat de oortjes op drie meter afstand nog te gebruiken zijn, want sommige modellen halen die afstand niet eens. Afhankelijk van de manier waarop je de oortjes gebruikt is het verstandig om naar het bereik te kijken. Voor het best mogelijke draadloze bereik moet je Class 1 Bluetooth-apparaten hebben.
4. Accessoires opladen
Het is nog niet een veelvoorkomende functie, maar sommige oplaadcassettes bieden de mogelijkheid om andere apparaten mee op te laden. Deze hebben een extra grote accu en een ingebouwde USB-oplaadpoort waarmee je een telefoon of ander toestel kunt opladen. Als je geregeld een lage accu hebt tijdens het gebruik van je smartphone, kan deze extra feature heel goed van pas komen.
5. Snel opladen
Sommige oordopjes kunnen snel worden opgeladen, terwijl anderen een eeuwigheid nodig hebben. De earbuds die je snel kunt opladen geven je met gemak een extra uur speeltijd voor slechts een paar minuten in de oplaadcassette. Zonder snel opladen moet je ervan uitgaan dat je de oordopjes tijdelijk niet meer kunt gebruiken.
6. Bediening
Duurdere modellen oordopjes bevatten een bediening of knoppen waarop je kunt tikken om het volume te verhogen of een nummer over te slaan. Goedkopere modellen hebben dat vaak niet. In het praktische gebruik van de oordopjes betekent dit dat je je smartphone bij de hand moet hebben om het volume aan te passen of een nummer over te slaan. Niet handig. Let bij de aankoop dus altijd op aangeboden bedieningselementen.
7. Wel of geen kabel
Smartphonebedrijven blijven nieuwe functies toevoegen aan hun smartphones. Er zijn daarentegen ook functies verwijderd die niet langer als nuttig worden beschouwd. De 3.5mm koptelefooningang is er een van. Een van de meest discutabele wijzigingen van de laatste jaren is het ontbreken van deze bekende aansluiting in een steeds groter aantal smartphones. Nu zijn de beste koptelefoons en oortjes bijna allemaal draadloos, maar toch is het goed om eerst eens te kijken of je smartphone wel eens de juiste aansluiting heeft voor bekabeld gebruik.