Een mobiele telefoon is vandaag de dag niet meer uit ons leven weg te denken. Ondanks dat deze enorm veel voordelen met zich meebrengt, moeten we ook oppassen met het gebruik van een smartphone. Het is namelijk een van de meest gebruikte manieren waarop je risico loopt dat je persoonlijke gegevens, foto’s en video’s of belangrijke data wordt onderschept. Daarom hebben we hier de beste vijf apps die je kunt gebruiken om je mobiele telefoon te beschermen.
1. Een VPN
Een eerste applicatie die we aanraden is een VPN. Een VPN biedt verschillende voordelen, waaronder het feit dat mijn IP-adres verborgen is en je data versleuteld verzendt en ontvangt. Op die manier kunnen andere jouw data niet bekijken, ook al weten ze deze te onderscheppen. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld denkt aan bankrekeningnummers, foto’s en video’s.
Daarnaast kun je hiermee ook zorgeloos een open wifi-netwerk gebruiken. Normaal gesproken zouden we dit niet aanraden, maar met een VPN is dat geen probleem. Door het versleutelde aspect dat we hierboven benoemde, is het voor hackers die van hetzelfde open netwerk gebruik maken niet mogelijk om je data in te zien.
2. Privé Messenger
Ook een Privé Messenger is geen verkeerde optie om veilig te communiceren met anderen. Hoewel WhatsApp natuurlijk door het overgrote deel van de Nederlanders gebruikt wordt, is het niet ondenkbaar dat er data van je wordt verzameld. Er zijn daarom verschillende andere diensten die volledig privé werken, waardoor er ook geen data verzameld wordt.
3. DuckDuckGo
Een derde app die we zouden aanraden is DuckDuckGo. Het is een applicatie en zoekmachine met twee belangrijke doelen. Allereerst slaan zij geen persoonlijke informatie van je op, dus ook niet als het gaat om zoekopdrachten. Daarnaast doen zij er ook alles aan om te voorkomen dat andere websites of applicaties persoonlijke data van je kunnen verzamelen. Zij hebben een specifieke manier van privacy die ervoor zorgt dat jouw data niet in de verkeerde handen terecht kan komen.
4. Wachtwoord manager
Een wachtwoordmanager mag in dit overzicht niet ontbreken. Het is namelijk dé manier om een grote variatie aan wachtwoorden te gebruiken én deze niet zelf te hoeven onthouden. Je moet een wachtwoordmanager namelijk zien als een digitale kluis waarin al je wachtwoorden worden opgeslagen. Met één ‘master-password’ heb je vervolgens toegang tot deze wachtwoorden.
Je kunt met de meeste wachtwoordmanagers ook zelf wachtwoorden genereren. Op die manier kun je volledig willekeurig een wachtwoord maken met cijfers, letters en tekens. Dit maakt het zeer moeilijk voor hackers om het wachtwoord te kraken.
5. Vind mijn apparaat
En tot slot adviseren we altijd om de app van ‘Vind mijn apparaat’ te activeren. Deze werkt namelijk ook als je telefoon uit staat. Door je online account van bijvoorbeeld Apple of Android te gebruiken, kun je via de browser zien waar jouw apparaten zijn. Gebruik deze dus niet alleen voor je smartphone, maar ook voor je laptop en tablet.
Kortom, met deze applicaties zorg je ervoor dat zowel je smartphone als al je andere apparaten een stuk veiliger zijn. Zo surf je niet alleen veilig over het internet, maar weet je ook zeker dat je persoonlijke gegevens een stuk minder risico lopen.