Door het grote display en het steeds dunner wordende formaat van de smartphone is het risico op schade groter geworden. De smartphones zijn jammer genoeg niet zo robuust gebouwd als de basic phones van tien jaar geleden. Uit onderzoek blijkt zelfs dat een gemiddelde smartphone 15 maanden meegaat zonder schade, diefstal of verlies. Dit is veel korter dan de lengte van de veel 24 maand abonnementen. Een groot deel van de smartphone die het niet twee jaar zonder schade redt heeft schade opgelopen door een val of water. Wil je dat jouw smartphone lang meegaat? Lees dan de volgende tips:
Stop het vallen met een smartphone case
Een gebroken smartphone display is bijna iedereen wel eens overkomen. Door een kleine val op de grond weet je het al voordat je het scherm gezien hebt; het is kapot. Met de vele barsten is het nog net mogelijk om sommige apps te bekijken maar daar houdt het wel mee op. Zolang smartphones in de hand worden gehouden blijven ze vallen en kapot gaan. Het enige wat hier tegen helpt is een smartphone case. Met een smartphone case blijft de smartphone heel, hoe vaak je deze ook laat vallen. Een goede smartphone case bedekt een gedeelte van het display zodat de case de schok kan absorberen en niet het display. Een case van siliconen of thermoplastische polyurethaan (TPU) absorbeert schokken het beste. Een harde case werkt niet goed in het absorberen van een val.
Let op met vloeistoffen
Het overkomt de besten; het laten vallen van een smartphone in het toilet of er drinken over morsen. Water sijpelt door het toestel waarna de vloeistof achter het display terecht komt. Het toestel kan vervolgens defect raken maar het is mogelijk om het weer aan de praat te krijgen. Raak niet meteen in paniek maar schakel de telefoon direct uit. Verwijder de simkaart van de telefoon en eventueel de batterij indien mogelijk. Leg de smartphone vervolgens in een bak met rijst. Zorg ervoor dat de gehele telefoon bedekt is door de rijst, ook de bovenkant. Laat de telefoon vervolgens een nacht in de rijst liggen zodat al het vocht uit de telefoon is. Als dit niet helpt is het nog mogelijk om de telefoon naar een reparateur te brengen.
Pas op met een hoge buitentemperatuur
De buitentemperatuur is in Nederland door de hoge temperaturen van afgelopen weken een probleem voor smartphones die te lang in de zon blijven liggen. Dit geldt ook als je op vakantie gaat en je smartphone blootgesteld worden aan te hoge temperaturen. Het toestel kan vreemd reageren of zelfs overhit raken en stuk gaan. Telefoons zijn er niet voor gemaakt om gebruikt te worden met hoge temperaturen. Om deze reden tonen de meeste telefoons een waarschuwing als de temperatuur van de telefoon te hoog wordt. Het voorkomen van een overhitte telefoon doe je door de telefoon altijd in de schaduw te laten en niet vol in de zon. Als de telefoon overhit raakt kun je de telefoon zelfs nog even in de koelkast laten rusten.