Het Amerikaanse patentenbureau USPTO heeft vandaag een patentaanvraag van Apple gepubliceerd waarin de technologie voor het maken van gaten in displays wordt vastgelegd. Het is een antwoord op de vraag naar steeds kleinere randen om het scherm. Waar Apple met de iPhone X de inkeping in het scherm introduceerde lijkt het nu ideeën te hebben voor een kleinere opening in het scherm, voor bijvoorbeeld een frontcamera.

Display met gaten

In het patent met de titel ‘Electronic device displays with holes to accommodate components’ wordt een manier omschreven hoe gaten in het display gemaakt kunnen worden. De ruimte die dit gat oplevert zou vervolgens gebruikt kunnen worden om een camera of ander onderdeel in te plaatsen. Volgens velen gezien als de volgende stap is het Apple die nu de technologie vastlegt om dit voor elkaar te krijgen.

Drillen en breken

Het gat kan volgens het patent gevormd worden door gebruik te maken van drillen en breken. Voor de eerste laag wordt een boorwerktuig gebruikt om een ringvormige groef in de eerste laag te boren. Hierna wordt dit doorboorde deel gekraakt om de laag vrij te maken, waardoor het gat gevormd wordt. Het gat wordt tijdens de boorwerkzaamheden omringd door een ring van kussens om de lagen van het display te beschermen.

diameter hole

Geen notch meer?

De werkwijze die wordt beschreven in het patent gaat verder dan de “notch”, door alleen een opening te creëren voor een onderdeel zoals een camera. Dit zou het mogelijk moeten maken om een frontcamera in het display te verwerken in plaats van in een inkeping. Met een kleinere opening voor bijvoorbeeld alleen een frontcamera zou de notch achterwege gelaten kunnen worden. Het is in feite een vergevorderde oplossing voor de waterdruppel-notch zoals in de Huawei Mate 20.

apple patent holes

Nog kleinere gaten

Vorig jaar werd een vergelijkbaar patent gepubliceerd met de titel “Electronic devices having displays with openings”, ontdekt door Apple Insider. In dit patent wordt ook gesproken over openingen in het display maar dan op een andere manier. Bij deze methode worden verschillende componenten achter perforaties in een display gemonteerd die zo klein zijn dat ze niet waarneembaar zijn voor het menselijk oog.

Zoals altijd is de publicatie van een patent geen bevestiging van een daadwerkelijke introductie op de consumentenmarkt. Of Apple van plan is de geavanceerde displaytechnologie in de volgende iPhone modellen te introduceren is onbekend. Om te blijven innoveren met een nog hogere screen-to-body ratio zou deze methode een mogelijke oplossing kunnen zijn.

Bron: USPTO