Net zoals bij bijvoorbeeld het vergelijken van verzekeringen en contracten, gaat het bij het vergelijken van smartphones om diverse keuzes die je moet maken. Welke schermgrootte past bij je gebruik? Wat verlang je precies van je smartphone? En welke functies heb je niet nodig?
Waar iedereen het over eens is, is dat vergelijken loont. Niet alleen omdat het geld bespaart, maar uiteindelijk koop je ook het product dat écht bij je past. Energie vergelijk je over het algemeen ook, omdat de prijzen nogal ver uiteenlopen bij de verschillende aanbieders. Dus als je het elk jaar voor energie doet, waarom dan niet voor smartphones?
In het geval van smartphones zijn er twee aanbieders die er (meestal) met kop en schouders bovenuit steken: Apple en Samsung. Als je een goede smartphone wilt, ga je meestal voor een van de aansprekende toestellen van deze merken. Maar voor welke precies?
Besturingssysteem
Het grootste verschil tussen Samsung Galaxy-telefoons en de iPhone van Apple? Het besturingssysteem. Dit besturingssysteem van een smartphone is misschien wel het belangrijkste onderdeel. Vanuit hier stuur jij alles op je telefoon aan. Er zit een wezenlijk verschil tussen het besturingssysteem van Apple en van Samsung. Apple gebruikt z’n eigen besturingssysteem: iOS. Samsung maakt gebruik van Android.
Veiligheid vindt Apple erg belangrijk. De meer dan 1 miljoen apps die uit de App Store te downloaden zijn, zijn door Apple goedgekeurd en veilig bevonden. Apple verzamelt alleen lokale data, dus alle data zal nooit buiten je telefoon om gebruikt worden. Tevens is iOS zeer gebruiksvriendelijk en wordt zelfs op oudere iPhones het besturingssysteem geüpdatet.
Android is een open besturingssysteem dat door Google is ontwikkeld. Het is dus geen eigen besturingssysteem, maar Samsung heeft er zijn eigen schil overheen gelegd. Betreffende de veiligheid en je privacy moet je bij Android iets meer vrezen dan bij iOS. Google geeft namelijk nooit de garantie dat haar apps veilig zijn. Ook geef je bij veel apps een stuk privacy op en je weet niet wat er met deze gegevens zal gebeuren. De Samsung Galaxy toestellen krijgen in de regel twee jaar lang veiligheidsupdates.
De smartphones
Apple brengt normaliter jaarlijks een nieuwe iPhone uit. Het is gebruikelijk dat deze iPhone uit twee versies bestaat: de normale versie en de Plusversie. De Plusversie is wat groter en heeft iets betere specificaties. Daar is vorig jaar nog een derde model aan toegevoegd, om iedereen net wat meer keuze te geven. En het lijkt erop dat Apple dit elk jaar zal blijven doen in de nabije toekomst. De prijs voor een nieuwe iPhone mag gerust als erg hoog gezien worden. Je kunt gaan voor een tweedehands of refurbished iPhone, die zijn enkele honderden euro’s goedkoper en nog altijd in goede staat.
Samsung heeft een uitgebreid assortiment aan Galaxy-modellen. De Galaxy S-serie bevat de topmodellen van Samsung en zijn qua prijs te vergelijken met de iPhone. De Samsung Galaxy S20, S20+ en S20 Ultra doen niet onder voor de laatste modellen van Apple. Maar degene die minder eisen stelt aan een smartphone kan voor een ouder model Samsung Galaxy gaan. Dit zijn nog steeds uitstekende toestellen, zoals de A-klasse, maar met iets mindere specificaties en tegen een veel lagere prijs.
Voor welke smartphone ga je?
Er is niet eenduidig aan te geven of je of voor een iPhone of voor een Samsung Galaxy moet gaan. Het is vooral persoonlijke voorkeur die een rol speelt. Diegenen die privacy, veiligheid en zekerheid van updates belangrijk vinden, zijn met een iPhone het beste af. Bij je keuze is de aanwezigheid van andere apparaten in je huishouden ook belangrijk. Heb je een MacBook of een iPad? Dan zul je eerder voor een iPhone kiezen omdat alle apparaten makkelijker data uitwisselen. Daarentegen zijn er veel mensen die een tablet met Android hebben en dan is de keuze voor de Samsung Galaxy logischer.
Alleen heb je bij Samsung geen service, behalve dan een aan de kont geveegde middelvinger.
Samsung is en blijft voor altijd een massaproductie.
Vele malen beter is Sony en zelfs de nieuwkomer OnePlus.
Dus voor de intelligentere mens helemaal geen dilemma.