Het mag niet, maar sommigen van jullie appen nog steeds terwijl je rijdt. Je weet dat het niet mag, maar het blijft verleidelijk om je smartphone erbij te pakken om op een appje te reageren. Veel mensen lijken dit elke dag te doen en zelfs meer dan ooit. Het aantal boetes voor smartphonegebruik achter het stuur was nog nooit zo hoog als vorig jaar: 80.000 automobilisten werden beboet, zo bleek uit een analyse van de CJIB-boetecijfers door LocalFocus. En per persoon kostte dit hen minimaal 240 euro, de boete voor het vasthouden van een telefoon tijdens het rijden. Genoeg reden om er iets aan te doen, zodat je niet meer appt tijdens het rijden.

1. Schakel je telefoon uit

De eerste en meest simpele oplossing om appen tijden het autorijden te voorkomen: je smartphone uitschakelen. Dit helpt je om geen meldingen via sm, app of sociale media te horen, of om het scherm te zien oplichten als je een bericht. ontvangt. Als je geen nieuwe berichten ziet en geen meldingen hoort, dan kom je niet in de verleiding om ernaar te kijken of te reageren.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

2. Plaats de telefoon op een niet-te-bereiken plek

Als je telefoon uitschakelen geen optie is, dan kun je proberen hem op een plek op te bergen waar je hem tijdens het rijden niet kunt bereiken. Met andere woorden, tijdens het autorijden is je smartphone niet beschikbaar, omdat je er niet bij kunt. Je komt dus ook niet in de verleiding om snel een kijkje te nemen, zelfs niet even voor het rode stoplicht. Probeer de kofferbak, het handschoenenkastje, achter je stoel of in de middenconsole.

3. Geef je telefoon aan een passagier

Om verleiding te voorkomen, moet je co-piloot de leiding nemen over je smartphone. Of dat nu je kind is of een andere passagier die met je reist: zij kunnen je smartphone bedienen en appjes voor je versturen. Maak er een gewoonte van om je smartphone af te geven aan je passagier. Mocht je dan een appje krijgen, geef dan instructies aan je medereiziger om het appje te beantwoorden.

niet-storen

4. Zet je telefoon in de ‘Niet storen’-modus

Elke smartphone heeft inmiddels een functie waarmee je aangeeft dat je niet gestoord wilt worden, ook wel bekend als de ‘Do Not Disturb’-modus. En deze functie kun je inschakelen als je gaat rijden. De modus zorgt ervoor dat er geen oproepen, appjes, berichten of andere waarschuwingen getoond worden, zolang de modus is ingeschakeld. Het voorkomt dat je continu wordt afgeleid door een oplichtend scherm en geluiden van apps. Let er wel op dat je de modus écht iedere keer inschakelt, nog voordat je gaat rijden.

  • iPhone: Ga naar Instellingen > ‘Niet storen’. Kies ‘Handmatig’ om ‘Niet storen’ in te schakelen of een schema in te stellen.
  • Android (8.0): Ga naar Instellingen > ‘Geluid’. Kies ‘Prioriteit’ om ‘Niet storen’ in te schakelen of een schema in te stellen.

5. Probeer een app

Voor bijna alles is er een app; van de honderden zaklamp-apps tot apps die je laten swipen voor liefde. En zoals je misschien al verwacht: er zijn ook apps die je helpen om appen en bellen tijdens het rijden te voorkomen. Je kunt verschillende apps testen die appjes kunnen blokkeren tijdens het rijden of automatisch tekstberichten kunnen beantwoorden als je aan het rijden bent. In de app stores van Apple en Google zijn meerdere van deze apps te vinden: test en vergelijk.

Verzekeringsmaatschappij Interpolis bedacht in 2015 al een app om telefoongebruik in de auto te ontmoedigen, genaamd Automodus. Met deze app spaar je punten die geld waard zijn: 100 punten vertegenwoordigen een waarde van 1 euro. Het totale bedrag dat door gebruikers wordt verzameld wordt door de verzekeraar gedoneerd aan doelen die zijn gericht op het verkeersveiliger maken van Nederland.

6. Beloof het je familie

In België hebben ze gekozen voor een interessante aanpak. De instanties in het buurland van Nederland hebben een campagne opgezet waarbij automobilisten een belofte doen aan hun familie of vrienden dat ze niet meer appen of bellen achter het stuur. Volgens experts zou dit effectiever zijn dan de andere maatregelen, zoals hogere boetes. Als je dus wilt voorkomen dat je appt of belt tijdens het rijden, beloof het je familie dat je dit nooit meer zult doen.

7. Als niets werkt: gebruik een checklist

Het is misschien niet het high-tech idee waar je op zit te wachten, maar een low-tech checklist op een post-it is bijzonder effectief. Zie het als een stappenplan voor iedere keer dat je gaat rijden. Stel een aantal stappen op, die je stuk-voor-stuk moet doorlopen voordat je wegrijdt:

  1. Schakel je smartphone uit en plaats hem in het dashboardkastje.
  2. Zorg dat iedereen in de auto de veiligheidsgordel draagt.
  3. Pas je stoel en spiegels aan.
  4. Controleer de benzinemeter.

Print de checklist uit en plak het op een zichtbare plek op het dashboard. Iedere keer dat je wilt gaan rijden zie je de checklist dat je eraan herinnert om de stappen te doorlopen. Het is een simpele maar effectieve manier om appen tijdens het rijden te voorkomen.