Een nieuwe telefoon kopen is niet makkelijk; vooral niet als je je niet bezig houdt met mobiele telefoons. Het gaat inmiddels zo snel dat het uiterlijk van de gemiddelde smartphone er heel anders uitziet dan twee jaar geleden. Terwijl je op zoek gaat naar een nieuwe mobiel is het belangrijk dat je niet de fouten maakt die anderen ook maken. Dit is waar je op moet letten:

1. Altijd het nieuwste model kopen

Als het abonnement afgelopen is en er een nieuw toestel gekozen kan worden dan wordt er altijd gekeken naar het nieuwste model. Het meegaan met de trend is dan vaak belangrijker dan het kopen van een model dat een betere prijs/kwaliteit verhouding heeft. Het nieuwste model heeft waarschijnlijk meer mogelijkheden maar gebruik je die ook allemaal? Een ouder model is vaak goedkoper maar de gebruikservaring hoeft niet veel te verschillen. Door een ouder model te kopen wordt er over de loop van het abonnement honderden euro’s bespaard.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

2. Adviseurs in telefoonshops blindelings vertrouwen

De adviseurs die in telefoonshops werken leveren advies bij het kiezen van een toestel en/of abonnement. Wat veel mensen vergeten is dat het de adviseurs vooral om het verkopen gaat. De adviseurs zijn daarbij niet volledig onafhankelijk. Het toestel of abonnement met de hoogste vergoeding voor de adviseur wordt daardoor vaker aangeraden aan de koper. Zelfs als een ander model of abonnement beter bij de koper past probeert men te sturen naar het product met de hoogste vergoeding.

3. Het aantal megapixels verwarren met foto kwailiteit

Veel mensen denken nog steeds dat de foto kwaliteit alleen bepaald wordt door het aantal megapixels. Het aantal megapixels referreert naar het aantal pixels dat de sensor in de camera aankan. Meer megapixels betekent niet meteen een betere kwailiteit. Het is een indicator van de kwaliteit van de foto’s die ermee gemaakt kunnen worden. Het heeft geen zin om megapixels van verschillende telefoons te vergelijken als je wilt weten welke telefoon de beste foto’s maakt. Daar is meer informatie voor nodig.
Een iPhone X heeft bijvoorbeeld een 12 megapixel camera en de Sony Xperia XZ Premium een 19 megapixel camera. Dit betekent niet direct dat er met de Sony Xperia XZ Premium foto’s gemaakt kunnen worden van een betere kwaliteit. Als de foto’s van beide toestellen vergeleken worden dan is er niet veel verschil te zien.

4. Een telefoonverzekering nemen als het niet nodig is

Het is niet verplicht om een verzekering voor de telefoon te nemen. Het is ook niet voor iedereen nodig. Een telefoonverzekering wordt door een adviseur in een telefoonshop bijna altijd aangeraden. Wederom gaat het weer om de vergoeding die de adviseur ervoor ontvangt. Laat je niet van de wijs brengen en bepaal zelf of een telefoonverzekering nodig is. Iemand die altijd goed op de telefoon let, geen kinderen heeft en vaak thuis is heeft geen telefoonverzekering nodig.