Het lijkt zo’n simpele vraag; welk model telefoon heb ik? En als je online een nieuw hoesje aan wilt schaffen, is dat het ook. Dan zijn merknaam en type vaak voldoende. Een iPhone 7 of een Samsung Galaxy S8 heeft immers maar één formaat en zal dan ook altijd in het betreffende hoesje passen. Maar als je je telefoon zou willen verkopen, heb je aan enkel een naam niet voldoende. De koper zal dan ook willen weten wat voor kleur het toestel is en welke capaciteit het heeft. Bovendien zegt het model veel over wanneer de smartphone geïntroduceerd is. Al deze informatie is af te leiden uit de modelcode.

Onderdelen bestellen voor het juiste model

Sommige onderdelen van een mobiele telefoon zijn best eenvoudig zelf te vervangen. Dus als er iets aan jouw toestel mankeert en je hebt er geen problemen mee om de reparatie zelf uit te voeren, dan zal je uiteraard wel de juiste artikelen in huis moeten krijgen. Om een correcte bestelling te plaatsen, moet je het model van jouw telefoon weten. Het model wordt weergegeven door een code. Er staat dus niet iPhone 7 als modelaanduiding achterop je telefoon, maar een letter gevolgd door 4 cijfers. Deze modelcode kun je op verschillende plaatsen terugvinden.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Een verzekering afsluiten

Om een verzekering voor je telefoon af te kunnen sluiten, moet je ook kunnen aangeven welk model telefoon je precies hebt. De verzekeraar kan dan nagaan hoeveel jouw toestel gekost heeft en voor welk bedrag het verzekerd moet worden. Dit wordt gebruikt om een eventuele schadevergoeding uit te betalen. Consumenten denken vaak onterecht dat een mobiele telefoon onder hun inboedelverzekering valt. Dat is in veel gevallen niet zo. Alleen als je een all risk verzekering hebt of een zeer uitgebreide dekking, zou je schade of verlies van je telefoon op die verzekering kunnen verhalen.

Waar vind ik de modelcode?

De modelcode is bij de meeste telefoons achterop de behuizing te vinden. Mocht je je toestel in een hardcase of hoesje bewaren, dan hoef je hem daar niet uit te halen, maar kun je de code ook in je instellingen terugvinden. In het geval van een iPhone zie je welk model je in handen hebt door naar Instellingen te gaan en daar te kiezen voor Algemeen. Vervolgens zie je de gewenste informatie bij Info staan. Heb je een Samsung? Dan vind je de modelcode onder Instellingen bij Toestelinfo. Bij een Asus telefoon staat het bij Instellingen onder het kopje Over (Settings > About). En zo zal de modelcode van andere merken ook bij de instellingen te vinden zijn.

Het verschil tussen de modelcode en het IMEI-nummer

Een andere plek waar de modelcode zeker vermeld staat, is onder de batterij. Daar vind je ook het IMEI-nummer. IMEI is de afkorting van International Mobile Equipment Identity. Het is een nummer dat bestaat uit 15 cijfers. Het verschil tussen de modelcode en het IMEI-nummer is dat de modelcode een algemeen nummer is dat uitsluitend aangeeft welk type toestel je hebt. Het IMEI-nummer is een unieke code. Mocht je telefoon ooit gestolen worden, dan kan de politie naar dat nummer een zogenaamde sms-bom sturen. Hiermee wordt de ‘gebruiker’ gewaarschuwd dat de telefoon gestolen is. Het toestel zal dan in ieder geval moeilijker door te verkopen zijn.