Zodra je erachter komt dat je je smartphone kwijtgeraakt bent dan is het noodzakelijk om zo snel mogelijk in actie te komen. De kans is dan kleiner dat iemand de telefoon gevonden heeft. Als de telefoon door iemand gevonden is dan komt het ook goed uit dat je er snel werk van maakt. Hoe sneller je in actie komt, hoe minder tijd de vinder van de telefoon heeft om er informatie vanaf te halen.

1. Bel je telefoon

Als je niet verwacht dat de telefoon nog op dezelfde plek ligt waar je het verloren bent dan kun je de telefoon bellen. De persoon die de smartphone gevonden kan het gesprek aannemen waarna je de persoon kunt overhalen tot een overdracht van de smartphone. Een persoon met goede manieren zal graag met je afspreken om je telefoon te overhandigen.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

2. Vergrendel de telefoon

Als je een app hebt geïnstalleerd die de telefoon volgt dan is het mogelijk om de telefoon te vergrendelen. Hiermee beperk je eventuele gevolgen van acties van personen die kwade bedoelingen hebben. Door de telefoon zo snel mogelijk te vergrendelen hebben deze personen maar weinig tijd om informatie van de telefoon te halen. De vergrendeling die door een tracker app wordt gedaan is moeilijker om te breken dan het standaard wachtwoord van de telefoon.

3. Track de telefoon

Met een tracker app op de telefoon kun je niet alleen de telefoon van afstand vergrendelen maar ook lokaliseren. Je weet dan precies waar de telefoon zich bevindt. Maak een screenshot van de kaart en noteer het adres zodat deze informatie aan de politie doorgegeven kan worden. Het is ook mogelijk om zelf naar het adres te gaan om de telefoon te vinden. Dit is echter niet altijd verstandig aangezien je niet weet met welk type personen je te maken krijgt. De locatie van de telefoon kan alleen gevonden worden als de telefoon aanstaat en een connectie heeft met het mobiele netwerk. Met de meeste tracker apps is het mogelijk om een bericht te verzenden naar de telefoon waarna het bericht op het lock scherm getoond wordt.

4. Doe aangifte van diefstal of verlies

Als je de telefoon verloren hebt dan kun je dit melden bij de gemeente. Mocht er sprake zijn van diefstal doe dan zo snel mogelijk aangifte van diefstal bij de politie. Dit zorgt er voor dat het toestel sneller terecht is. Geef het adres door aan de politie waar het toestel zich bevindt volgens de tracker app. Dit geeft de politie een reden om onderzoek te doen naar de locatie van de telefoon.

6. Geef het aan de provider door

Als je een telefoon kwijt bent en je het weinig kans geeft dat je het toestel terug krijgt geef dit dan door aan de provider. De provider kan vervolgens de simkaart blokkeren en het toestel blokkeren. Dit kan vervelend zijn als je de telefoon alsnog terugkrijgt maar veiligheid boven alles. Je voorkomt veel problemen door het aan de provider door te geven.

7. Wis de telefoon

Met de tracker app is het ook mogelijk om de telefoon op afstand volledig te wissen. Dit is de laatste stap die je moet nemen als je zeker weet dat je de telefoon niet meer terug krijgt. Het wissen van de telefoon is erg belangrijk als er gevoelige informatie op de telefoon staat. Als de telefoon gewist is dan is er geen weg meer terug. Alle data op de telefoon wordt dan gewist.