Iedere maand komen er tal van nieuwe toestellen op de markt; het is soms moeilijk het overzicht te behouden als je niet dagelijks het nieuws volgt. Ieder jaar worden de mobiele telefoons beter, sneller en sterk en ondertussen blijven de prijzen geruisloos stijgen. Je krijgt meer waar voor je geld maar ondertussen gaat de gemiddelde prijs van een smartphone verder omhoog. Nu je inmiddels al meer dan 1000 euro moet neerleggen als je de iPhone X wil kopen is het verstandig dat je niet te snel van stapel loopt. Wat moet je weten als je een nieuwe telefoon koopt?

De verschillende specificaties

Er verschijnen nog maar weinig slechte toestellen op de markt: het zijn allen “goede” toestellen. Je krijgt waar je voor betaalt. Een smartphone met een lage prijs heeft minder goede specs dan een duurdere smartphone. Wat je voor een moderne smartphone betaalt is voor een groot deel afhankelijk van de specificaties. Als je het beste van het beste wilt dan moet je diep in de buidel tasten. De vraag is echter of het nodig is. Wanneer je niet veel nodig hebt is het bijvoorbeeld mogelijk om veel geld te besparen. Kortom, niet ieder toestel is even goed maar dat is ook niet nodig als je niet veel van een smartphone verwacht.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Zijn dure toestellen hun geld waard?

Of een toestel het waard is om te kopen hangt er van af wat je zoekt qua functies en mogelijkheden. De high-end toestellen van Apple en Samsung zijn vaak vrij prijzig maar aan de andere kant kun je er veel meer mee dan met een goedkope smartphone. Of de hoge aankoopprijs het waard is ligt aan hoe je de smartphone gebruikt en wat je ermee doet. Als je het voor allerlei zakelijke doeleinden gebruikt inclusief zware programma’s dan is het logisch dat dit een hogere aankoopprijs rechtvaardigt. Als je echter alleen op Facebook zit, bijna geen foto’s maakt en vaker de laptop erbij pakt dan is het niet nodig om veel uit te geven voor een smartphone.

Zoek uit welke smartphone bij je past

Zorg ervoor dat je geen impulsieve aankoop doet maar neem er ruim de tijd voor. Je kunt vaak maanden voor de introductie al specificaties inlezen door middel van benchmark tests en andere gelekte gegevens. In ons blog houden we bij welke smartphones eraan komen zodat je op voorhand al weet of je misschien beter kunt wachten op het nieuwe model. In de verwachte telefoons categorie worden de telefoons vermeld die eraan komen. Om tot een goede keuze te komen zijn dit vragen waar je rekening mee moet houden voor de aanschaf:

 • Wat is je maandelijkse budget?
 • Is een BKR-melding geen probleem?
 • Wil je bijbetalen?
 • Hoe zuinig ben je met je telefoons?
 • Hoeveel opslagruimte heb je nodig?
 • Is een microSD kaart geheugenkaart nodig?
 • Maak je veel foto’s en video’s?
 • Gebruik je veel apps tegelijk?
 • Hoe belangrijk is muziek luisteren op je telefoon?
 • Welke versie van Bluetooth heb ik nodig?
 • Heb ik NFC nodig?

Online kopen of in een fysieke winkel?

Online bestellen is vaak beter; je kunt prijzen vergelijken en je wordt niet onder druk gezet door een verkoper die alleen maar uit is op een hoge commissie. Het enige dat ontbreekt is dat je het toestel niet vast kunt houden. Bovendien zijn er internet only aanbiedingen beschikbaar die alleen op het internet af te sluiten zijn. Dat is nog eens voordelig een telefoon kopen.