Vrijwel iedereen gebruikt dagelijks één van de USB standaarden. Dit kan tijdens het kopiëren van data van een USB-stick naar een desktop computer of door een smartphone of tablet op te laden. De “grote” USB standaard wordt het meest gebruikt. Als je een elektronisch apparaat hebt dat niet door Apple ontwikkeld is dan is de kans groot dat je minimaal één microUSB kabel hebt. Dit is een kleinere variant van de USB kabel. USB staat voor Universal Serial Bus; een technologie dat in de jaren 90 van de vorige eeuw ontwikkeld is voor het verzenden van data, het opladen van elektronische apparaten en apparaten onderling te verbinden. De USB soort die het meest voor smartphones gebruikt wordt is microUSB. Dit is de standaard USB aansluiting die gebruikt wordt op Android en Windows smartphones maar ook op tablets van Kindle en andere elektronische apparaten. MicroUSB wordt gezien als de standaard voor het opladen van smartphones en data overdracht. Apple maakt nog steeds gebruik van de eigen Lightning connector maar levert er wel een USB adapter bij.

Wat is USB Type-C?

USB Type-C is een nieuwe standaard dat een snellere data output heeft. USB 1.0 had een snelheid van 12 Mbit per seconde totdat USB 2.0 dit verhoogde tot 480 Mbit per seconde. Door de komst van USB 3.0 werd de snelheid nog verder verhoogd tot 640 Mbit per seconde. USB Type-C is de opvolger van USB 3.0 en wordt officieel ook wel USB 3.1 genoemd. De snelheid van USB Type-C is aanzienlijk sneller met een output van 7.2 Gbit per seconde.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Voordelen

De hogere snelheid van USB Type-C is niet het enige voordeel. De USB Type-C kabel heeft een design waarbij beide kanten exact hetzelfde eruit zien. Dit maakt het eenvoudiger in gebruik doordat er geen onder- of bovenkant is. Beide kanten kunnen gebruikt worden om de kabel in het apparaat te plaatsen. Het “verkeerd om” plaatsen van de kabel is dan niet meer van toepassing zoals vaak gebeurt met de microUSB kabel. USB Type-C kan net als de voorgangers een apparaat van energie voorzien. Het gaat dan niet alleen om accessoires maar ook om bijvoorbeeld een laptop of Macbook. Door deze feature hoeven fabrikanten niet meer ruimte beschikbaar te maken voor een traditionele aansluiting voor energie aangezien de USB Type-C poort ervoor gebruikt kan worden. Er is ook geen poort voor het opladen met USB Type-C nodig. Het opladen en versturen van data kan met dezelfde aansluiting. USB Type-C is compatible met USB 2.0 en 3.0 apparaten maar er is een adapter nodig om te verbinden. Dit komt doordat de USB Type-C connector een andere vorm heeft dan de USB 2.0 en 3.0 connectors.