Een smartphone simlockvrij maken komt er simpelweg op neer dat je de telefoon kunt gebruiken op alle netwerken. Deze netwerken worden beheerd door verschillende providers. Een smartphone met een simlock voor het T-Mobile netwerk kan niet gebruikt worden op het KPN netwerk. Een telefoon die simlockvrij is kan gebruik maken van alle netwerken. Iedere telefoon heeft een simkaart met een kleine chip erin. Deze chip bevat unieke informatie over het telefoonnummer welke gekoppeld is aan een bepaald netwerk. Als een telefoon met een abonnement gekocht wordt dan zit er meestal een simlock op de telefoon. Alleen een simkaart van de provider die het abonnement aanbiedt kan dan gebruikt worden op de telefoon. Dit doet de provider zodat de telefoon alleen op het eigen netwerk gebruikt kan worden en eraan verdiend kan worden. Meestal wordt een telefoon verkocht met een korting. Deze korting wil de provider op allerlei manieren terugverdienen, onder andere met een simlock.

Waarom zit er een simlock op een telefoon?

De reden dat er een simlock op een telefoon wordt geplaatst is dat de provider dan zekerheid heeft dat je bij het netwerk blijft voor een bepaalde periode. Dit is de enige reden waarom een simlock bestaat. Als je voor deze bepaalde periode alleen gebruik kunt maken van één netwerk dan verdient alleen dit netwerk aan je. Een mobiele telefoon die je koopt via KPN is door de simlock voor minimaal een jaar gekoppeld aan het KPN netwerk. Op deze manier profiteert KPN minimaal een jaar van het gebruik van de mobiele telefoon. Zodra een telefoon simlockvrij is wordt de kans groter dat iemand van provider verandert. De provider die de telefoon verkocht heeft verdient dan niets meer aan je.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Hoe controleer ik of mijn telefoon simlockvrij is?

De snelste manier om dit te controleren is door de simkaart van iemand anders te gebruiken die op een ander netwerk zit. Het maakt hierbij niet uit of de telefoon van de ander simlockvrij is. Als er gebeld kan worden met de andere simkaart in je telefoon dan is de telefoon simlockvrij. Het is in dat geval niet nodig om de smartphone simlockvrij te maken. Als er een simlock op het toestel zit dan wordt er een melding getoond op het display. Dit kan een melding zijn zoals “Plaats simkaart” of “Incompatible SIM”.

Op welke netwerk zit ik?

Als je gebruik maakt van een Nederlands mobiel netwerk dan bel je via het netwerk van T-Mobile, Tele2, KPN of Vodafone. Dit zijn de vier zogenoemde netwerkproviders. Alle andere mobiele providers maken gebruik van één van deze netwerken. Zo is het bijvoorbeeld Simyo dat bellen, sms en internet aanbiedt maar in werkelijkheid maak je gebruik van het netwerk van KPN. Hetzelfde geldt voor Ben dat diensten aanbiedt op het netwerk van T-Mobile. Het overzicht met de mobiele providers per netwerk:

  • T-Mobile: T-Mobile, Tele2 (3G), Ben, Simpel
  • Vodafone: Vodafone, Ziggo, hollandsnieuwe
  • Tele2: Tele2 (4G)
  • KPN: Youfone, Simyo, Telfort, Lebara, Robin Mobile

Mobiele telefoon simlockvrij maken

De enige juiste manier om een mobiele telefoon simlockvrij te maken is door het aan te vragen bij de provider. De provider kan een code aanleveren voor het simlockvrij maken van de telefoon. Deze code kun je vervolgens invoeren in het menu van de smartphone. Een mobiele telefoon simlockvrij maken is zonder kosten mogelijk als het toestel ouder is dan 12 maanden. De aanvraag voor het wissen van de simlock kan bij de meeste providers via de website. Dit zijn de pagina’s van de providers:

Het IMEI-nummer is te vinden door *#06# in te toetsen.

Waarom de simlock verwijderen?

Stel dat je je mobiele telefoon wilt verkopen maar er zit een simlock op dat de telefoon koppelt aan het netwerk van T-Mobile. Een potentiële koper die je advertentie op Marktplaats gevonden heeft bezit een sim only abonnement van KPN. Dit betekent dat de mobiele telefoon niet in combinatie met deze sim only gebruikt kan worden, met de simlock als oorzaak. Met andere woorden, als je je telefoon wilt verkopen dan kan dit alleen aan personen die dezelfde gebruiken of willen gebruiken. Er zijn nog meer gevallen waarbij een simlockvrije telefoon de voorkeur heeft. Mocht je bijvoorbeeld een paar maanden naar het buitenland vertrekken dan kun je zonder problemen een lokale simkaart gebruiken. Dit kan niet met een telefoon met simlock.

Er zijn nog meer voordelen. Als het mobiele netwerk van je eigen provider eruit ligt door een storing dan kun je eventueel een simkaart van een ander netwerk gebruiken. Dit geeft je de mogelijkheid om dan toch te kunnen bellen. Het komt niet vaak voor dat er storing is maar als je bijvoorbeeld voor je werk altijd bereikbaar moet zijn dan is het een optie. Wederom, met een telefoon met simlock kan dit niet.

Zitten er risico’s aan het simlockvrij maken?

Het is niet illegaal om een telefoon simlockvrij te maken zoals veel mensen denken. De garantie op de telefoon verloopt ook niet als je de telefoon simlockvrij maakt. Dit is alleen het geval als de simlock verwijderd wordt door een aanpassing in de software. Als de telefoon via de officiële kanalen simlockvrij gemaakt wordt dan is er geen probleem. Als het echter op een andere manier gebeurt dan kunnen er problemen ontstaan. Het is mogelijk dat de data op de telefoon verloren gaat als de simlock verwijderd wordt door de software aan te passen. Door codes vanaf het internet te gebruiken kan het zelfs voorkomen dat de telefoon compleet onbruikbaar raakt. Hiernaast vervalt de garantie als de simlock niet verwijderd wordt via de officiële kanalen.

Is een telefoon simlockvrij maken illegaal?

Het is niet illegaal om een telefoon simlockvrij te maken. De providers kunnen proberen dit je wijs te maken zodat je niet voor een andere provider kiest maar het is niet waar.