Met de jaarwisseling nog maar een paar dagen ons vandaan vraag je je waarschijnlijk af hoe je al dat vuurwerk op de beste manier vast kunt leggen. Natuurlijk heb je de smartphonecamera binnen handbereik waardoor je snel en eenvoudig het geweld in de lucht vast kunt leggen. Ook al is de smartphonecamera klein van formaat, het is een uitstekend hulpmiddel om fantastische foto’s van vuurwerk te maken. Het evenaart niet de kwaliteit van een volwaardige camera met een zoom lens maar door de technologische ontwikkelingen doet de smartphonecamera niet onder voor een gemiddelde digitale camera. Foto’s maken van vuurwerk is niet moeilijk maar met deze tips worden de foto’s net iets beter.

Verplaats jezelf dichterbij

Anders dan met een professionele camera is er geen lens aanwezig waarmee je zonder kwaliteitsverlies in kunt zoomen. De enige manier om het vuurwerk groter in beeld te krijgen is door jezelf dichter bij het vuurwerk te plaatsen. Inzoomen is niet nodig zoals je hebt kunnen lezen. Loop naar het vuurwerk toe, vermijd gebouwen en andere objecten die in weg staan zodat je veilig een betere positie hebt om alle knallen vast te leggen.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Zet de flits uit

Nu je een betere positie hebt gevonden is het tijd om de flitser uit te schakelen. Dit kun je doen in de instellingen van de camera. Een flitser is niet nodig om het vuurwerk vast te leggen. Met een grote afstand tot het vuurwerk heeft de flitser geen enkel effect. Door het uitschakelen van de flitser voorkom je ook onnodig batterijverbruik.

Zoom niet in

Met de digitale zoom die in iedere smartphonecamera aanwezig is kun je objecten dichterbij halen maar wat veel mensen niet weten is dat de kwaliteit dan achteruit gaat. Zoals je met een fotobewerkingsprogramma een foto kunt bijsnijden gebeurt dit ook met de digitale zoom. In feite knip je een stuk uit het beeld maar de resolutie van dit gedeelte verandert niet. De totale resolutie van de foto neemt af als je digitale zoom gebruikt wat geen enkel nut heeft.

Gebruik een camera app

Met een camera app kun je de mogelijkheden van de smartphonecamera volledig benutten. De standaard camera app heeft meestal niet alle mogelijke functionaliteit waardoor je dit eenvoudig met een ander app op kunt lossen. Installeer vooraf de camera app en bekijk wat je ermee kunt. Je wilt immers niet pas na 12 uur erachter komen dat je niet de goede app hebt gedownload.

Pas de instellingen aan

De smartphones die vandaag de dag op de Nederlandse markt worden uitgebracht beschikken over geavanceerde camera-instellingen. Afhankelijk van het merk en model smartphone dat je hebt kun je veel instellingen aanpassen tijdens het schieten van foto’s. Zo kun je het vuurwerk op verschillende manieren vastleggen. Pas bijvoorbeeld de ISO lichtgevoeligheid aan zodat je ruis op de foto tegen kunt gaan. Het verminderen van de ISO instellingen zodat de sensor minder lichtgevoelig is heeft een voordeel met de donkere achtergrond. Een andere instelling die je kunt aanpassen is de sluitertijd zodat je de lichtstralen goed vast kun leggen.

Schakel autofocus uit

Als je de autofocus feature gebruikt dan probeert de camera steeds scherp te stellen. Doordat de camera steeds op zoek gaat naar een punt om op scherp te stellen neemt het risico op wazige foto’s toe. Het scherpstellen kost tijd en deze tijd is er niet tijdens een vuurwerk spektakel.

Gebruik een statief

In plaats van de smartphone in de hand te houden tijdens het fotograferen is het mogelijk om een statief te gebruiken. Een klein statief dat je ergens op kunt zetten is al voldoende om alles beter vast te leggen. Met trillende handen in de kou kan het nogal eens voorkomen dat je niet de foto’s vastlegt zoals je dat wilt. Een statief voorkomt dat de smartphone beweegt tijdens het maken van foto’s tijdens de jaarwisseling.

Om de perfecte vuurwerkfoto te maken heb je meer nodig dan dom geluk zoals je kunt lezen. Vergeet niet om ook eens weg te kijken van de camera zodat je zelf ook geniet van het vuurwerk. Het is immers maar één keer per jaar nieuwjaar!