Je leest steeds vaker dat privacy- en veiligheidsexperts aanraden een VPN te gebruiken. Het gebruiken van een extra veilige verbinding op je desktop PC of laptop kun je je misschien nog wel voorstellen, maar op je telefoon? Is dat niet een beetje overdreven? Laten we ingaan op de risico’s van het gebruik van je telefoon.
Waarom een VPN op je mobiel?
Vandaag de dag doen we echt alles met onze mobiele telefoon. We internetten, we e-mailen en we doen er zelfs onze bankzaken mee. Natuurlijk wil je niet dat al je gegevens op straat kunnen komen te liggen. Daar kan een VPN bij helpen. Allereerst helpt een VPN bij het beschermen van je privacy. Zo wordt onder meer je IP-adres (het adres waarmee je internet) gemaskeerd.
Aan de hand van je IP-adres wordt een profiel van je opgesteld: wie ben je, waar klik je op, waar zoek je op, waar praat je over? Zo kunnen adverteerders advertenties op maat voor jou maken. Dat komt doordat je zoekgedrag wordt bijgehouden. Door een VPN te gebruiken en een advertentieblocker te gebruiken, komt een adverteerder een stuk minder over jou te weten. Je IP-adres heeft de adverteerder al niet: de adverteerder ziet alleen het IP-adres van de VPN. Je online zoekgedrag wordt op deze manier niet meer bijgehouden.
Op een smartphone of tablet hebben we de mogelijkheid gebruik te maken van openbare wifi-netwerken. Handig, want die zijn gratis en zo kun je toch mobiel internetten. Maar het is niet veilig: hackers kunnen op een vrij eenvoudige manier zich toegang verschaffen tot je telefoon en zelfs gegevens stelen. Door een VPN te gebruiken neem je de gevaren van een openbaar netwerk weg. Je verbinding wordt versleuteld, waardoor derden niet meer kunnen zien wat je op het netwerk doet.
Daarnaast is het handig als je in het buitenland bent en je bijvoorbeeld bepaalde websites niet kunt openen of als je televisie uit Nederland wilt kijken terwijl je in het buitenland bent. Inhoudsblokkades worden meestal opgelegd op basis van je IP-adres. Doordat je met een VPN een IP-adres uit een ander land krijgt, kun je gewoon kijken of gewoon een dienst gebruiken. Zo kun je dus bijvoorbeeld ook de NPO kijken als je in Spanje op de camping zit, of alvast de Amerikaanse films op Netflix zien, terwijl je op de bank zit in Amsterdam.
Kortom: een VPN op je mobiele telefoon is handig, snel en veel veiliger dan het gebruik maken van je eigen verbinding. Best handig, als je er bijna alles op doet.
100% anoniem met een VPN?
Toegegeven: zelfs met een VPN ben je niet 100% anoniem. Maar het is een feit dat je privacy beter beschermd is als je een VPN gebruikt. In sommige landen wordt al je internetgedrag bijgehouden en in sommige landen geldt zelfs censuur. Als je meer anoniem wilt internetten, kun je het best kiezen voor een betaalde provider uit een Europees land. Aanbieders uit de Verenigde Staten delen alle gegevens verplicht met de overheid en houden daarom een log bij. Met een Europese aanbieder heb je daar minder last van.