Met de zomer voor de deur wordt het leven kleurrijker en gaat iedereen op zoek naar een geschikte vakantiebestemming. Zon, zee en strand is populair maar er zijn er ook genoeg die van een actieve vakanties houden met outdoor activiteiten en uitstapjes die dagelijks plaatsvinden. Wat je ook gaat doen in de zomer de kans is groot dat je smartphone met je meegaat. Wie kan er immers nog op vakantie zonder de smartphone? De smartphone wordt gebruikt om momenten vast te leggen, naar huis te bellen en om op de hoogte te blijven van alles wat er in Nederland gebeurt. Als je de smartphone op vakantie gebruikt dan is het risico op schade groter. Met deze tips kun je voorkomen dat je smartphone beschadigd raakt tijdens de vakantie.
Houdt de smartphone koel
Als je op vakantie gaat naar een zonnige bestemming dan krijgt de smartphone te maken met hogere temperaturen dan het gewend is. Een te hoge temperatuur kan voor schade zorgen die soms niet te herstellen is. Hoe goed je ook op de smartphone let er kan altijd iets mee gebeuren tijdens de vakantie. Iedereen heeft de smartphone bijvoorbeeld wel eens in de zon laten liggen. Terwijl je denkt dat de smartphone nog in de schaduw ligt is de zon gedraaid en ligt het toestel nu al uren vol in de zon. Je hebt dan niet door dat je smartphone risico loopt op oververhitting waardoor desastreuze schade kan ontstaan.
Welke schade kan zich voordoen?
Doordat de hitte in de smartphone zich opbouwt kan bijvoorbeeld het glas oververhit raken waardoor het display vervangen moet worden. Het is ook mogelijk dat de batterij uitzet en in omvang toeneemt. Dit betekent niet alleen dat de batterij vervangen moet worden maar het is ook mogelijk dat de behuizing barsten vertoont door het uitzetten van de batterij.
Waarschuwing
Zie je een melding staan op de smartphone? Schakel dan meteen de smartphone uit. De melding wordt automatisch op het scherm getoond bij een iPhone of iPad als het toestel te warm wordt. De melding geeft je een indicatie van dat de smartphone oververhit raakt.
Alleen in de zon?
Het gaat niet alleen om oververhitting door directe zonnestralen maar ook in andere ruimtes waar het warm wordt. Dit is bijvoorbeeld in een auto die in de zon is geparkeerd of op een leren bank waarvan een deel vol in de zon staat. Door de geleiding van de warmte is het mogelijk dat de smartphone in deze gevallen alsnog oververhit raakt.
Hoe oplossen?
Als de smartphone warm is geweest dan is het belangrijk om het toestel niet te snel af te koelen. Er kan zich dan een laag van condensatie achter het display voordoen waardoor waterschade in het toestel kan ontstaan. Na oververhitting is het verstandig om de smartphone meteen uit te schakelen en het vervolgens langzaam te laten afkoelen. Zet de smartphone pas na enkele uren weer aan nadat het volledig afgekoeld is.