Slim ondernemen houdt in dat je je opbrengsten optimaliseert en je kosten zo laag mogelijk probeert te houden. Dat laatste geldt net zo goed voor eenmalige uitgaven als voor langlopende contracten. Je mobiele abonnement bijvoorbeeld. Je wilt uiteraard als ondernemer goed bereikbaar zijn en ook onderweg je email, website of voorraad kunnen checken. Maar hoeveel capaciteit heb je daarvoor nodig? Welk abonnement is het meest geschikt? Sluit je een contract als particulier af of kies je voor de voordelen van een zakelijk mobiel abonnement? Hieronder staan alle relevante punten even voor je op een rij.

Op kosten van de zaak

Vooral startende ondernemers klinkt deze regel als muziek in de oren: ‘op kosten van de zaak’. Je koopt een goede computer, kiest een mooie auto uit en schaft het nieuwste model telefoon aan ‘op kosten van de zaak’. Dat klinkt makkelijk en goedkoop, maar wat veel starters even vergeten, is dat jij zelf de zaak bent. Het kapitaal dat je voor dit soort doeleinden uit je bedrijf trekt, kun je niet meer gebruiken om te investeren of om je eigen salaris van te betalen. Dit betekent dat je het afsluiten van bijvoorbeeld een zakelijk mobiel abonnement net zo zorgvuldig moet doen, als wanneer je als particulier een overeenkomst met iemand aangaat.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Belastingvoordelen voor ondernemers

Ondernemers kunnen op veel gebieden gebruik maken van aantrekkelijk belastingvoordeel. Zo kun je bijvoorbeeld de btw op je zakelijke mobiele abonnement en dat op de kosten van je telefoon aftrekken van je verschuldigde omzetbelasting. Daarnaast kun je je belkosten aftrekken, wanneer je je mobiel grotendeels zakelijk gebruikt. Waar je wel op moet letten, met name als je net je eigen bedrijf begonnen bent, is of je voor de belastingdienst ook daadwerkelijk als ondernemer wordt aangemerkt. Als je niet genoeg uren maakt of je omzet is nog te laag, dan kun je (nog) geen gebruik maken van deze voordelen.

Geen aansluitkosten

Dat het ook bij het afsluiten van een zakelijk mobiel abonnement de moeite loont om aanbieders met elkaar te vergelijken, bewijst het verschil in aansluitkosten. Er zijn namelijk providers die hun zakelijke klanten helemaal geen aansluitkosten in rekening brengen. Dat is dus je eerste winst. Bij andere providers geldt een speciaal tarief of heb je te maken met aparte voorwaarden. Bijvoorbeeld dat je meerdere abonnementen tegelijkertijd moet afsluiten. En met zoveel aanbieders, die actief zijn in de telecommarkt, is er altijd wel een bij die je precies kan bieden wat jij nodig hebt. Een provider die je het zakelijke abonnement kan geven dat bij jouw bedrijf past.

Goede service

Wat voor iedere ondernemer belangrijk is, behalve lage kosten, is een goede service. Wanneer je een vraag hebt over je abonnement, problemen hebt met je telefoon of je contract aan wilt passen, wil je snel en goed geholpen worden. Niet in een lange wachtrij hoeven te staan om contact te krijgen met iemand van de helpdesk. Niet van het kastje naar de muur gestuurd worden. Jouw tijd is kostbaar en dus mag je van je provider verwachten, dat daar rekening mee wordt gehouden. Zakelijke klanten worden daarom bij de meeste aanbieders direct doorverbonden met een zakelijke helpdesk.

Snelle oplossingen

Zakelijke klanten zijn erg belangrijk voor telecombedrijven. Daarom zullen aanbieders van zakelijke mobiele abonnementen er alles aan doen om extra service te verlenen. Dat vertaalt zich niet alleen in een professionele helpdesk, waar goed opgeleide medewerkers weten wat voor ondernemers belangrijk is en je van goede adviezen kunnen voorzien. Het zorgt er ook voor dat ze graag wat harder voor je lopen en er een schepje bovenop doen. Heb je bijvoorbeeld te maken met een storing of een defect, dan zal de storingsdienst er direct mee aan de slag gaan. Zo kun je erop vertrouwen dat jouw probleem binnen 24 uur is opgelost. Erg belangrijk voor ondernemers, die altijd bereikbaar willen blijven en efficiënt met hun tijd om willen gaan.

Ook een zakelijk abonnement als je geen ondernemer bent

In principe kan iedereen profiteren van de voordelen van een zakelijk abonnement. Ook als je zelf geen ondernemer bent, maar in loondienst werkt. Er zijn namelijk genoeg bedrijven, die hun werknemers maar al te graag van een smartphone willen voorzien. Dat is uiteraard niet uit pure liefdadigheid. Werkgevers willen gewoon dat hun personeel altijd bereikbaar is en op elk gewenst tijdstip emails en berichten kan ontvangen. Voor jou als werknemer betekent een zakelijk abonnement dat je zelf geen of nauwelijks telefoonkosten hoeft te betalen. Meestal is de afspraak dat je een vast bedrag krijgt voor de aanschaf van een mobiel en dat je het deel dat daarboven komt zelf betaalt. Of je mag een mobiele telefoon declareren, waarbij het nettobedrag van je brutosalaris wordt ingehouden.

Voordeel voor iedereen

Voor zowel ondernemers als particulieren kan een zakelijk mobiel abonnement dus behoorlijk wat voordeel opleveren. Je profiteert het meest als je vooraf verschillende providers en abonnementsvormen met elkaar vergelijkt. Wanneer je als particulier via je werkgever gebruik mag maken van een zakelijk abonnement, is het wel aan te raden om duidelijke afspraken te maken en deze op papier te zetten. Zo weet iedereen waar hij aan toe is en blijft alles (ook voor de belastingdienst) overzichtelijk.