Simlockvrije telefoons zijn mobiele telefoons die op elk mobiele netwerk gebruikt kunnen worden. Dit betekent dat simkaarten van alle providers in de mobiele telefoon geplaatst kunnen worden. Het maakt niet uit van welke provider de simkaart is, de mobiele telefoon kan verbinding maken met het mobiele netwerk. Een mobiele telefoon met een simlock heeft deze mogelijkheid niet. Deze mobiele telefoon kan alleen gebruikt worden met een simkaart van een specifieke provider. Het is mogelijk om een mobiele telefoon simlockvrij te maken.

Voordelen

Een voordeel van een simlockvrije telefoon is dat deze geschikt is voor simkaarten van alle Nederlandse providers. Er is geen restrictie tot een specifieke provider wat het geval bij een mobiele telefoon die een simlock heeft. Een mobiele telefoon zonder simlock kan direct gebruikt worden waardoor het eenvoudiger over te stappen is naar een simlockvrije mobiele telefoon. Voor personen die reizen is een simlockvrije telefoon een uitkomst. Doordat er geen simlock is kan een lokale simkaart gebruikt worden in het buitenland. Dit voorkomt roamingkosten en het gebruik van het buitenlandse mobiele netwerk is goedkoper. Een mobiele telefoon is ook populairder bij verkoop. Dit komt doordat de koper geen rekening hoeft te houden met een simlock van een specifieke provider. Het gebrek aan een simlock is daardoor een pluspunt bij het verkopen van de telefoon aan iemand anders.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Een simlockvrije mobiele telefoon is niet te verkrijgen in combinatie met een abonnement. De provider geeft bij aankoop van de mobiele telefoon een korting. Deze korting moet terugverdiend worden door de provider. Door een simlock op de mobiele telefoon te plaatsen heeft de provider gegarandeerd inkomsten van de mobiele telefoon als ze tijdens de simlock periode gebruikt wordt. Er kan immers geen verbinding gemaakt worden met een ander netwerk. Over het algemeen is een simlockvrije mobiele telefoon alleen verkrijgbaar als los toestel. In combinatie met een abonnement is de simlock altijd aanwezig. Indien gewenst kan de simlock dan alsnog verwijderd worden door de provider in ruil voor een vergoeding.

Simlockvrije telefoon kopen

Een simlockvrije telefoon is niet bij iedere provider te koop. De providers verdienen het meest aan de abonnementen en niet aan de mobiele telefoons. Simlockvrije telefoons zijn echter bij veel webshops te koop. Deze worden vermeld als los toestel. Een simlockvrije telefoon die als los toestel wordt verkocht heeft een hogere prijs dan bij een abonnement. Er wordt geen korting gegeven op de mobiele telefoon.