In meer dan de helft van de huishoudens is tegenwoordig een tablet aanwezig. Deze wordt niet alleen door de ouders gebruikt maar ook door de kinderen. Veel ouders hebben ontdekt dat de tablet een uitstekende manier is om een kind even bezig te houden zodat er ondertussen wat anders gedaan kan worden. De tablet heeft ook voordelen voor kinderen zodat ze al op jonge leeftijd bekend raken met het besturingssysteem en leren van de apps die ze spelen en bekijken. Desalniettemin zijn er ook gevaren. Geen enkele ouder wil dat het kind content te zien krijgt dat niet voor kinderen bedoeld is. Wat doe je om je kinderen hiertegen te beschermen?

Zet een oude tablet terug naar de fabrieksinstellingen

Als je een gebruikte tablet aan een kind geeft terwijl je zelf een nieuwer model hebt gekocht wees er dan zeker van dat alle data op de tablet verwijderd is. Dit zijn de oude e-mails, browse geschiedenis en apps die geïnstalleerd zijn. Met behulp van het resetten van de tablet kunnen al deze gegevens op de tablet verwijderd worden. Dit is het terugzetten van de tablet naar de fabrieksinstellingen. De interne opslagruimte wordt volledig geleegd waardoor er niets meer op de tablet staat. Als de tablet terug gezet is naar de fabrieksinstellingen kan de tablet weer opnieuw geïnstalleerd worden.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Gebruik een case

Een kind gaat niet zo verantwoordelijk met de tablet om als een ouder. Daar zijn het kinderen voor. Aangezien een ongeluk in een klein hoekje zit is het verstandig om een case te gebruiken voor tablet. De case beschermt de tablet tegen vallen en stoten. Door een case te gebruiken hoef je je geen zorgen te maken als de tablet een keer op de grond valt. Zonder een case is het vaak einde verhaal.

Installeer een app voor ouderlijk toezicht

Kinderen moeten tegen zichzelf beschermd worden op de tablet. Een app voor ouderlijk toezicht maakt het mogelijk om bepaalde apps, games en ongepaste inhoud te blokkeren zodat de kinderen er geen toegang tot krijgen. Er zijn veel websites, apps en video’s die niet geschikt zijn voor kinderen. In de app stores zijn verschillende ouderlijk toezicht apps te vinden waarmee ongewenste inhoud geblokkeerd kan worden op de tablet. In sommige tablets zoals de iPad zit standaard een instelling waarmee ouderlijk toezicht ingeschakeld kan worden.

App en in-app aankopen blokkeren

Tenzij je graag verrast wordt door een hoge telefoonrekening is het slim om een wachtwoord in te stellen als er een app aankoop gedaan wordt of een aankoop in een app zelf. Dit voorkomt dat een kind allerlei apps kan kopen en installeren op de tablet. In Android is er een instelling waarmee een wachtwoord ingesteld kan worden. Voor een iPad kan er ook een instelling aangepast worden zodat er eerst om een wachtwoord gevraagd wordt voordat een aankoop gedaan wordt. Het spreekt voor zich dat het wachtwoord niet gedeeld mag worden met het kind.

Installeer een kindvriendelijke browser

Met een kindvriendelijke browser weet je zeker dat kinderen niet zomaar allerlei websites bezoeken die niet geschikt voor ze zijn. Er zijn in de app stores diverse browsers te downloaden die kindvriendelijk zijn. Door een kindvriendelijke browser hoef je je geen zorgen te maken over de websites die bezocht worden door het kind.