Op iedere smartphone is standaard een browser geïnstalleerd om mee te internetten. Deze werken op dezelfde manier als een browser op de pc of laptop. Er kunnen meerdere pagina’s tegelijk worden geopend en het is mogelijk om favorieten op te slaan. Smartphones gebruiken verschillende browsers. Voor iOS is Safari de standaard browser terwijl er op Android verschillende browsers gebruikt worden zoals Dolphin en Chrome.

Bediening van de browser

De browser wordt bediend door middel van het touchscreen. Doordat het scherm van een smartphone kleiner is zien de websites er vaak anders uit dan op een pc. Dit komt doordat veel websites een aangepaste versie gebruiken voor smartphone browsers. Op deze manier worden de websites goed vertoond op een smartphone.

Databundel

Het gebruik van de browser om te internetten gaat van de databundel af als er niet gebruik wordt gemaakt van een Wifi verbinding. Het is daarom niet verstandig om veel gebruik te maken van internet zonder Wifi. Het verschilt per website hoeveel data er verbruikt wordt tijdens een bezoek. Dit is afhankelijk van de tekst, video’s, afbeeldingen en andere data die geladen wordt.