Een smartphone kan niet meer zonder een camera. Het is in feite een mobiele telefoon en een camera dat tot één geheel samengevoegd is. De camera van de smartphone wordt steeds beter met steeds meer mogelijkheden. Dit geldt niet alleen voor camera aan de achterzijde maar ook de camera aan de voorkant. Deze wordt gebruikt voor het maken van de populaire selfies.

Megapixels

De kwaliteit van de camera op de smartphone is afhankelijk van veel factoren. Het aantal megapixels is één van deze factoren. Het vertelt je hoeveel pixels er in een foto zitten. Zoals je misschien wel vaker hebt gehoord is uitgaan van het aantal megapixels niet altijd betrouwbaar. Meer megapixels betekent niet altijd dat er betere foto’s mee gemaakt kunnen worden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om betere foto’s te maken met een 8 megapixel camera dan met een 12 megapixel camera. Het aantal megapixels is een indicator van de kwaliteit van de camera maar het zegt niet alles.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Lens en sensor

De kwaliteit van de lens ook een belangrijke factor. Deze kan de sensor helpen door meer licht door te laten. De sensor zelf draagt ook bij aan de kwaliteit van de foto’s. De sensor zet het inkomende licht om in elektrische signalen die door de smartphone omgezet wordt in een afbeelding. De sensor gevoeligheid voor licht bepaalt bijvoorbeeld de prestaties als er weinig licht is. De kwaliteit en de grootte van de sensor spelen een belangrijke rol in het bepalen van het formaat, de resolutie en het bereik van de foto.

Diafragma

Diafragma geeft aan hoeveel licht er op de sensor komt. Het staat bij de meeste smartphones tussen de specificaties vermeld. Het diafragma betekent de breedte van de opening. Hoe breder de opening, hoe meer licht er op de sensor kan vallen. Het wordt meestal aangegeven met f/ waarna een getal volgt. Een lager getal achter f/ betekent dat er meer licht op de sensor valt.

Features

De huidige generatie smartphones beschikken over veel verschillende features. Iedere fabrikant heeft een unieke feature voor de smartphone camera. Voorbeelden van camera features zijn optische beeldstabilisatie, autofocus, gezichtsherkenning, touch focus, HDR en nog veel meer. Deze features geven meer mogelijkheden om nog betere foto’s te maken met de smartphone camera.