De simkaart zorgt voor de verbinding tussen de mobiele telefoon en het mobiele netwerk. De dekking wordt echter niet bepaald door de simkaart. Hierdoor is de simkaart ook niet verantwoordelijk voor een slechte dekking. De dekking is het gevolg van de mogelijkheden van het mobiele netwerk. De simkaart speelt hier geen rol in.

Simkaart technologie

Een simkaart is een microchip dat bepaalde informatie over de gebruiker bevat zoals het telefoonnummer en de account die erbij hoort. De simkaart geeft deze informatie door aan de mobiele telefoon die de informatie uit kan zenden naar het mobiele netwerk. Hierdoor weet het mobiele netwerk van welke gebruiker de mobiele telefoon is waarna de mobiele telefoon toegang krijgt tot het mobiele netwerk.

Werkt de simkaart?

Als er geen verbinding gemaakt kan worden met het mobiele netwerk dan is het mogelijk dat de simkaart niet meer werkt. Dit komt heel weinig voor. Het is mogelijk dat de simkaart heel oud is waardoor het op een gegeven moment meer connectie meer maakt met de mobiele telefoon. De data op de simkaart kan dan niet verzonden worden naar het mobiele netwerk. Om erachter te komen of de simkaart de oorzaak is kun je een andere simkaart van dezelfde provider proberen. Als de andere simkaart wel verbinding kan maken met het mobiele netwerk dan ligt het aan de simkaart. Een slechte dekking wordt echter niet beter als een simkaart vervangen wordt voor een simkaart van dezelfde provider. Het is waarschijnlijk de situatie die voor de slechte dekking zorgt zoals het verkeer op het mobiele netwerk, het weer of de afstand tot de dichtstbijzijnde antenne-installatie. Gebruik van de mobiele telefoon onder de grond of in gebouwen kan ook de dekking slechter maken.