Als je de keuze hebt gemaakt om je kind een mobiele telefoon te geven dan vraag je je waarschijnlijk af wat voor abonnement je moet nemen. Als het op geld aankomt maken kinderen niet altijd de goede keuzes zoals iedereen weet. Het is daarom belangrijk dat je dit als ouder goed regelt. Vooral als je als ouder de rekening betaalt is het belangrijk dat alles goed geregeld is. Je wilt immers niet teveel betalen voor het abonnement. Voordat je direct de eerste de beste aanbieding kiest is het belangrijk om erbij stil te staan wat je precies zoekt voor je kind. Een aantal zaken waar je aan moet denken:

Waar wordt het voor gebruikt?

Een jong kind dat voor de eerste keer een mobiele telefoon heeft om bereikbaar te zijn voor de ouders heeft niet veel nodig. Het is alleen nodig om gebeld te kunnen worden door de ouders en mogelijk beschikken over een GPS functie zodat de ouders weten waar het kind zich bevindt. Een wat ouder kind wil contact hebben met vrienden en familie en mogelijk ook gebruik maken van sociale media.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Wie betaalt?

Een abonnement is niet altijd de beste optie. Om kinderen om te leren gaan met bellen kan een prepaid simkaart geschikt zijn. Als ze dit zelf betalen leren ze met geld om te gaan en de waarde kennen van geld. Het voorkomt ook hoge telefoonrekeningen als kinderen niet goed met een abonnement omgaan. Als de ouders betalen dan is een abonnement mogelijk dat een limiet heeft. Als de limiet bereikt is kan er geen gebruik meer gemaakt worden van de mobiele diensten waardoor hoge kosten voorkomen worden.

Welke contractperiode?

Vooral als het de eerste is dat je een abonnement afsluit voor je kind is het niet duidelijk hoe het zal verlopen. Misschien blijkt je kind wel helemaal niet geschikt voor een abonnement. Het is daarom niet verstandig om direct een abonnement van 24 maanden af te sluiten. Houdt er rekening mee dat er een boete betaald moet worden als je dit abonnement vroegtijdig stopt. Een kortlopend abonnement is in dit geval meer geschikt. Er is dan meer flexibiliteit door het abonnement sneller opgezegd kan worden indien dit nodig is.

Wat zijn de kosten buiten de bundel?

Als je een abonnement afsluit dan moet je bij bepaalde providers rekening houden met de kosten buiten de bundel. Aangezien kinderen vaak niet de controle hebben zoals ouderen is het mogelijk dat er veel gebruik gemaakt wordt van mobiele diensten buiten de bundel. Dit kan voor hoge rekeningen zorgen. Een abonnement waarbij er geen gebruik gemaakt kan worden mobiele diensten buiten de bundel is in veel gevallen een betere optie. Dit is echter niet bij alle providers verkrijgbaar.

Andere belangrijke zaken

 • Onder 18 jaar is het niet mogelijk dat het kind zelf het contract op naam heeft. Het contract kan dan alleen afgesloten worden op naam van de ouder. Deze is ook aansprakelijk voor het abonnement.
 • Leg het kind uit dat er geen betaalde SMS berichten verstuurd mogen worden of schakel dit uit indien mogelijk. Hetzelfde geldt voor het bellen naar betaalnummers. Deze kosten vallen buiten de bundel.
 • Controleer het saldo belminuten geregeld zodat er voortijdig ingegrepen kan worden als het gebruik uit de hand loopt.

Online veiligheid van kinderen verbeteren

Kinderen krijgen tegenwoordig op een steeds jongere leeftijd een mobiele telefoon van de ouders. Dit heeft het voordeel dat de ouder op ieder moment erachter kan komen waar het kind zich bevindt. Met bepaalde apps kan de locatie van de mobiele telefoon op elk moment weergegeven worden. Mobiele telefoons geven kinderen echter ook de mogelijkheid om social media te gebruiken, online te chatten en e-mails te lezen. Dit zorgt ervoor dat er ook een risico is voor de online veiligheid van het kind.

Tips voor kinderen:

 • Deel geen persoonlijke gegevens zoals het telefoonnummer met personen die je niet kent.
 • Houdt de pincode en wachtwoorden van social media en de mobiele telefoon geheim voor iedereen.
 • Laat op het internet niet merken dat je op vakantie gaat.
 • Voeg niet iedereen toe aan je social media profiel maar alleen mensen die je in het echt kent.
 • Maak je profiel verborgen voor personen die je niet kent.
 • Denk goed na voordat je een afbeelding, foto of bericht plaatst op social media.
 • Vertel het aan je ouders als je online gepest wordt.
 • Informeer je ouders als iemand die je online kent met je wil afspreken.