Een telefoon beschadigen, kwijtraken of verliezen door diefstal is voor veel mensen een schokkende ervaring. Dit is helemaal het geval als je de telefoon nog maar net hebt en het toestel veel geld waar is. De recente premium smartphones van Apple en Samsung gaan immers al snel voor meer dan 800 euro of meer over de toonbank. Zelfs als je een telefoon van LG wilt kopen met goede specificaties, zoals de LG V30, ben je al bijna 900 euro kwijt. Verzekeraars spelen hierop in door verzekeringen aan te bieden voor mobiele telefoons. Een verzekering voor je telefoon is al mogelijk vanaf 5 euro per maand.

Wel of geen risico lopen?

Het is niet verplicht om een telefoonverzekering te nemen. Of het verstandig is ligt aan hoe je bent en hoe je met je telefoon omgaat. Er zitten kosten aan verbonden waardoor het niet altijd verstandig is om een verzekering te nemen. Dit heeft voornamelijk te maken met het risico dat je wil lopen. Voor iemand die een rustig leven leidt en de telefoon altijd in zicht heeft is een telefoonverzekering doorgaans niet nodig. Voor iemand die veel uitgaat en geregeld de telefoon kwijt raakt kan het verstandig zijn om een verzekering te nemen.

Een hekel aan je datalimiet?

Onbeperkt internet, sms en bellen bij Tele2

Zelf geld opzij leggen

Als je niet verwacht dat je schade krijgt aan je telefoon of dat de telefoon gestolen wordt dan kan het handig zijn om geen verzekering te nemen maar geld opzij te leggen. Het geld dat je normaal gesproken zou betalen aan de verzekering leg je dan apart zodat een bedrag opgebouwd wordt. Als de telefoon dan beschadigd raakt of gestolen dan heb je geld beschikbaar om het toestel te repareren of een nieuwe te kopen. Het is echter mogelijk dat de telefoon kwijtraakt voordat je voldoende geld opzij gelegd hebt. Dit is met name het geval als het om een telefoon gaat uit het hogere segment die al snel honderden euro’s kost.

Verzekering via de inboedelverzekering?

De meeste inboedelverzekeringen dekken de schade aan een telefoon tijdens brand of diefstal in de woning. Er zijn echter inboedelverzekeringen die de beschadigingen aan een telefoon vergoeden als dit in huis is gebeurt. Lees de voorwaarden van je inboedelverzekering na om te kijken of dit ook het geval is bij je eigen inboedelverzekering. Een allrisk inboedelverzekering dekt bijna alle schade aan een telefoon inclusief diefstal, zelfs als dit buitenshuis gebeurt. De voorwaarden zijn in te zien op de website van de verzekeraar.

Is het nodig?

Of het nodig is verschilt per persoon. Als je geen risico wilt lopen dan kan een telefoonverzekering je de rust geven dat als er iets met je nieuwe smartphone gebeurt het gedekt is. Aan de andere kant wil je misschien je maandlasten niet verhogen en is een verzekering weer een extra maandelijkse uitgaven. De keuze of een telefoonverzekering nodig is hangt volledig af van je eigen persoonlijke situatie.