Een abonnement met mobiele internet is onmisbaar als je een smartphone hebt en er onderweg gebruik van wilt maken. Thuis is er vaak een Wi-Fi verbinding aanwezig maar buiten de deur niet. Hoeveel mobiele data iemand nodig heeft verschilt per persoon. De online activiteiten kunnen veel data verbruik maar het ligt er aan wat iemand precies doet op het internet om een inschatting te kunnen geven. Eén van de meest voorkomende zorgen die mensen hebben bij een abonnement is hoeveel data men verbruikt en of het abonnement genoeg is. Voor iedere smartphone is er een app die het verbruik bijhoudt maar wat meer kennis over hoeveel data iets verbruikt kan geen kwaad.

Hoeveel data gebruikt een app?

De data die verbruikt wordt door app loopt ver uiteen. Er zijn echter een aantal basis principes als het aankomt op dataverbruik. Het verschilt per internet abonnement welke apps je wel en welke apps je beter niet kunt gebruiken. Alhoewel het dataverbruik per persoon verschilt is het volgende overzicht een richtlijn voor het gebruik van apps op de smartphone.

Uitgelicht: aanbieding van de dag
500 MB1 GB2 GB3 GB5 GB
Email JaJaJaJaJa
Foto’s uploaden JaJaJaJaJa
Social mediaWeinigJaJaJaJa
Internetbrowser WeinigWeinigJaJaJa
Online gamen WeinigWeinigWeinigJaJa
Muziek streamen NeeNeeWeinigWeinigJa
Video’s bekijken NeeNeeNeeNeeWeinig

Email

E-mails verbruiken niet veel data. Een gemiddelde email bestaat uit circa 50kb alhoewel het meer kan zijn als er bijlagen bij zitten. Een bijlage lezen is geen probleem maar als het er meerdere zijn per dag dan loopt het verbruik snel op. Bij de bijlage staat meestal vermeld hoe groot het bestand is. De e-mails zelf verbruiken niet veel data. Dit is zelfs het geval als je meer dan tien e-mails leest en verstuurd per dag.

Foto’s uploaden

Hoeveel data verzonden wordt bij het uploaden van een foto ligt voornamelijk aan de kwaliteit van de foto. Als je foto’s maakt met een 8 megapixel camera dan betekent dit ongeveer 1.5 MB per foto. Hoe hoger de resolutie van de foto, hoe groter het bestand is. De resolutie is afhankelijk van de smartphone en de camera instellingen. Bij sommige apps worden foto’s verkleind door een compressie waardoor er bij de upload minder data verzonden wordt.

Social media

Het verbruik van social media loopt ver uiteen. Dit komt doordat verschillende media getoond worden. Chatten verbruikt bijvoorbeeld minder data dan het browsen tussen de foto’s op een profiel. Als je veel gebruik maakt van social media dan is het verstandig om de auto-play functie van video’s uit te schakelen. Dit voorkomt dat video’s in de nieuwsfeed automatisch afgespeeld worden waardoor meer data ontvangen wordt. Gemiddeld wordt er 1 tot 2 MB data verbruikt bij het gebruik van sociale media maar dit is een ruime schatting.

Internet browsen

Het bezoeken van websites met behulp van internet browser kan veel data verbruiken. Het ligt er echter aan welke websites je bezoekt en hoeveel pagina’s je bekijkt. Voor elke nieuwe pagina die je bekijkt wordt er meer data verbruikt. Gemiddeld wordt er 2 tot 4 MB data verbruikt per minuut.

Online gaming

Apps die je gedownload hebt om te spelen op de smartphone verbruiken niet allemaal data. Als je alleen een spel speelt dan is het mogelijk dat er geen data verbruikt wordt. Bij games die online gespeeld worden met anderen kan het snel oplopen. Gemiddeld wordt voor deze games 1 tot 3 MB per minuut verbruikt. Aangezien games vaak gespeeld worden is het verstandig om het dataverbruik in de gaten te houden.

Muziek streamen

De meeste muziek streamingsdiensten zoals Spotify en Apple Music verbruiken circa 1 tot 2 MB per minuut. Zolang de muziek speelt wordt er data verbruikt. Een uur muziek luisteren betekent al snel een dataverbruik van 60 tot 120 MB. Als je dit meerdere keren per maand doet dan heb je aan een 1GB internetbundel vaak niet genoeg.

Video streamen

Video’s bekijken verbruikt het meeste data voor de meeste mensen. De kwaliteit van de video bepaalt voor een groot deel hoeveel data verbruikt wordt. Een Standard Definition (SD) video verbruikt circa 2 tot 3 MB per minuut terwijl een 1080p HD video meer dan 6 MB per minuut verbruikt. Dit betekent dat je met een 1 GB databundel nog niet eens twee uur video’s kunt bekijken.