Je staat met je vrienden op het strand en kijkt uit over de enorme oceaan. Het is een prachtige dag waarop de zon achter de wolken vandaan is gekomen en de zeebries waait door je haren. Je wilt net je telefoon tevoorschijn halen om een selfie te maken, maar beseft dan dat het misschien niet zo’n goed idee is om je telefoon mee te nemen naar het strand. Zand en water kunnen namelijk de grootste vijanden zijn van je kostbare smartphone. Of toch niet?
Moderne smartphones zijn tegenwoordig uitgerust met allerlei technische snufjes die ervoor zorgen dat ze tegen een stootje kunnen. Maar hoe werkt dat eigenlijk? En hoe zit het met de water- en stofbestendigheid van je telefoon? Van speciale coatings tot afdichtingen en andere ingenieuze technologieën, laten we eens kijken naar hoe deze slimme apparaten zijn ontworpen om tegen de elementen van de natuur te kunnen.
Water- en stofbestendigheid
De water- en stofbestendigheid van smartphones is een technologische ontwikkeling die ervoor zorgt dat jouw smartphone niet zomaar kapotgaat wanneer het in aanraking komt met water of stof. Het is een absolute must-have voor avonturiers en mensen die veel buiten zijn, want je hoeft niet meer bang te zijn dat je telefoon schade oploopt wanneer je bijvoorbeeld aan het zwemmen of wandelen bent.
Het doel van water- en stofbestendigheid bij smartphones is het beschermen van de binnenkant van het apparaat tegen water, stof en andere schadelijke stoffen. Bij deze functie gaat het erom dat de openingen zoals de microfoon, luidsprekers of laadpoort zoveel mogelijk afgesloten zijn en de binnenkant van de smartphone zo waterafstotend mogelijk is. Het doel is dan ook om te voorkomen dat de binnenkant van jouw mobiele telefoon wordt beschadigd tijdens alledaags gebruik. Hierdoor gaat jouw smartphone veel langer mee en ben jij ervan verzekerd dat je ongestoord kunt blijven bellen, appen en foto’s kan maken.
Hoe dit kan? De water- en stofbestendigheid is vaak mogelijk dankzij speciale coatings of afdichtingen die zijn aangebracht over de technologieën die de smartphone aansturen. Hierdoor wordt ervoor gezorgd dat water of stof niet de binnenkant van de telefoon kunnen binnendringen en schade kunnen aanrichten. Het betekent ook dat je geen extra hoesjes of beschermende accessoires hoeft te kopen om je te beschermen tegen deze elementen.
Met de bestendigheid tegen water en stof kun je je smartphone als een veelzijdig en duurzaam apparaat gebruiken, zonder beperkingen. Dus waar je ook gaat en wat voor weer het ook is, je kunt op elk moment bereikbaar blijven en je favoriete apps gebruiken – zelfs als je in het zwembad duikt of over een stoffig pad loopt. Althans, als je telefoon de juiste bestendigheid heeft. Die bestendigheid wordt weergegeven met een IP-rating.
IP-rating
De IP-rating (Ingress Protection-rating) is een classificatiesysteem dat aangeeft hoe goed een elektronisch apparaat, zoals een smartphone, beschermd is tegen het binnendringen van vaste deeltjes en vloeistoffen. De IP-rating bestaat meestal uit twee cijfers: het eerste cijfer geeft de bescherming tegen vaste deeltjes aan, terwijl het tweede cijfer de bescherming tegen vloeistoffen aangeeft.
Het cijfer voor bescherming tegen vaste deeltjes varieert van 0 tot 6. Een rating van 0 betekent dat er geen bescherming is tegen vaste deeltjes, terwijl een rating van 6 betekent dat het apparaat volledig stofdicht is. Tussenliggende ratings geven aan in hoeverre je smartphone beschermd is tegen verschillende groottes van vaste deeltjes, zoals stof, zand of kleine voorwerpen.
Het cijfer voor bescherming tegen vloeistoffen varieert van 0 tot 9. Een rating van 0 betekent dat er geen bescherming is tegen vloeistoffen, terwijl een rating van 9K betekent dat het apparaat bestand is tegen krachtige waterstralen bij hoge temperaturen. Tussenliggende ratings geven aan in hoeverre de telefoon beschermd is tegen verschillende niveaus van waterdichtheid, zoals opspattend water, onderdompeling in water of zelfs langdurige onderdompeling in water.
Het is echter belangrijk op te merken dat een hogere IP-rating niet betekent dat de smartphone volledig onverwoestbaar is. Een telefoon kan altijd kapotgaan door stof of water. Dit is de lijst met de IP (Ingress Protection) ratings voor smartphones:
- IP67 – Stofdicht; beschermd tegen onderdompeling in water tot 1 meter gedurende 30 minuten.
- IP68 – Stofdicht; beschermd tegen onderdompeling in water tot meer dan 1 meter diepte (specifieke diepte kan door de fabrikant worden gespecificeerd).
- IPX7 – Geen bescherming tegen stof; beschermd tegen onderdompeling in water tot 1 meter gedurende 30 minuten.
- IPX8 – Geen bescherming tegen stof; beschermd tegen langdurige onderdompeling in water (specifieke diepte en tijd kunnen door de fabrikant worden gespecificeerd).
- IPX5 – Geen bescherming tegen stof; beschermd tegen waterstralen met een lage druk, zoals bijvoorbeeld een sproeier.
- IPX6 – Geen bescherming tegen stof; beschermd tegen krachtige waterstralen, zoals bijvoorbeeld een hogedrukreiniger.
- IPX4 – Geen bescherming tegen stof; beschermd tegen opspattend water vanuit elke richting, maar niet tegen onderdompeling.
Waarom letten op de water- en stofbestendigheid?
Wanneer je eindelijk die nieuwe smartphone in handen hebt, kun je niet wachten om hem uit te proberen en te gebruiken voor allerlei doeleinden. Of het nu gaat om het maken van foto’s of het bellen met vrienden, je wilt dat je smartphone zo lang mogelijk meegaat en dat het apparaat beschermd is tegen water en stof. Water- en stofbestendigheid bij smartphones is dan ook van groot belang, omdat het ervoor zorgt dat je mobiele telefoon bestand is tegen allerlei omstandigheden.
Met de water- en stofbestendigheid kun je jouw smartphone overal mee naartoe nemen zonder je zorgen te maken over beschadiging door water of stof. Of je nu naar het strand gaat of tijdens een regenbui in een drukke stad loopt, je smartphone is beschermd tegen de elementen. Stofdeeltjes en waterdruppels kunnen jouw telefoon beschadigen en kunnen leiden tot storingen of zelfs tot het uitvallen van het apparaat. Gelukkig biedt de water- en stofbestendigheid bij smartphones bescherming en vermijd je zo deze problemen.
5 weetjes over water- en stofbestendigheid
- Water- en stofbestendige smartphones zijn ontworpen om te blijven werken in vochtige en vuile omgevingen.
- Ze zijn bestand tegen opspattend water, regen, modder en stof, wat ervoor zorgt dat ze langer meegaan.
- Veel water- en stofbestendige smartphones hebben extra afdekkingen om ervoor te zorgen dat er geen water of stof door de openingen komt.
- Sommige modellen zijn gecertificeerd volgens water- en stofbestendigheidsnormen, zoals IP-67 of IP-68, die aangeven hoe goed ze beschermd zijn tegen vocht en vuil.
- Water- en stofbestendige smartphones zijn in het algemeen duurder dan de niet-waterbestendige modellen, maar bieden meer bescherming en duurzaamheid.
8 dingen die je moet weten
Wat maakt de water- en stofbestendigheid van jouw telefoon zo speciaal? Laten we eens kijken naar de verschillende features die deze eigenschap mogelijk maken.
1. Waterdichte en stofdichte IP-ratings
Je smartphone heeft een IP-rating, oftewel Ingress Protection rating, die het niveau van bescherming tegen stof en water aangeeft. De cijfers die erachter staan, variëren van 0 tot 9. Hoe hoger het getal, hoe beter het beschermd is tegen stof en water. Een telefoon met een IP68-rating kan bijvoorbeeld ondergedompeld worden in water tot een diepte van 1,5 meter gedurende 30 minuten.
2. Corrosiebestendige materialen
De metalen onderdelen van je smartphone zijn vaak gevoelig voor corrosie als ze in contact komen met water en vocht. Daarom moeten ze vervaardigd zijn uit roestvrij staal, titanium of aluminium met een anodiserende afwerking om corrosie te voorkomen.
3. Waterbestendig scherm
Het scherm van je smartphone is een van de meest kwetsbare onderdelen. Een waterdicht scherm is voorzien van een speciale coating die voorkomt dat water het toestel binnendringt. Bovendien moet het scherm zo ontworpen zijn dat het waterafstotend is, zodat er geen water tussen het glas en het apparaat kan komen.
4. Geluidsbestendigheidsmembraan
Een waterdichte smartphone heeft bescherming nodig voor de poorten waarin oortelefoons en luidsprekers zitten. Een waterbestendig membraan zorgt ervoor dat de geluidskwaliteit niet wordt aangetast en biedt bescherming tegen stof, vuil en vocht.
5. Afgedekte poorten en knoppen
De poorten en knoppen van een water- en stofdichte smartphone moeten afgedekt zijn om te voorkomen dat vocht en vuil vrij spel krijgen. Deze poorten en knoppen zijn voorzien van speciale afdichtingen die voorkomen dat er water of vuil binnendringt.
6. Waterdichte camerasensor
Een smartphone met waterbestendige functies moet ook een waterdichte camerasensor hebben. Hierdoor kan je nog steeds mooie foto’s maken, ook bij het onderwater vastleggen van mooie momenten.
7. Testen van de waterbestendigheid
Elke smartphone moet voordat deze op de markt wordt gebracht worden getest op waterbestendigheid. Zo wordt getest of de waterdichte functies voldoen aan de gewenste IP-rating en de smartphone daadwerkelijk bestand is tegen water en stof.
8. Onderhoud van water- en stofbestendigheid
Waterbestendige functies kunnen door gebruik na verloop van tijd verminderen. Daarom is het belangrijk om je smartphone regelmatig schoon te maken en te onderhouden, zodat de afdichtingen en coatings hun werk blijven doen. Maak hiervoor gebruik van een zachte microvezeldoek en speciale reinigingsmiddelen.