Het geheugen van een smartphone heeft een limiet. Dit weet iedereen die al eens teveel foto’s, video’s en muziek op de telefoon heeft gehad. Als je niet veel geheugen hebt dan kunnen deze bestanden veel ruimte in beslag nemen. De apps werken dan niet goed meer en de smartphone wordt er slomer van. Er moet vervolgens geheugen vrijgemaakt worden door bestanden te verwijderen of er moet op de één of andere manier meer geheugen komen. Dit kan bij sommige smartphones met een microSD kaart maar anders ook via online cloud diensten.
Intern geheugen
Iedere smartphone heeft een intern geheugen waar data bewaard wordt. Dit is het geheugen waar de apps, foto’s, video’s en andere bestanden op staan. Het wordt ook wel opslagruimte genoemd of ROM geheugen. Hoeveel intern geheugen de smartphone heeft verschilt per model en merk. Goedkope smartphones hebben over het algemeen weinig intern geheugen. Dit komt doordat er bij deze smartphones ook bespaard wordt op het geheugen. 16 GB voldoende voor een gemiddelde gebruiker. Als je veel foto’s maakt of muziek op de smartphone hebt staan is meer geheugen nodig. Het interne geheugen is bij een aantal smartphones niet uit te breiden. Andere smartphones hebben een card slot die het mogelijk maakt om het interne geheugen uit te breiden met een microSD kaart.
Cloud opslag
Veel van de huidige generatie smartphones kunnen gebruik maken van opslagruimte in de cloud. Dit betekent extra ruimte om bestanden op te slaan. De bestanden die in de cloud worden opgeslagen worden op de online servers van derden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het beschikbare geheugen voor de smartphone vergroot wordt. Een ander voordeel is dat de data niet op de smartphone bewaard wordt zodat het niet verloren gaat als de smartphone kwijtraakt of gestolen wordt.