Als je smartphone van de ene op de andere dag kapotgaat, kan dat heel frustrerend zijn. Je bent afhankelijk van je smartphone voor het communiceren met anderen, het plannen van afspraken en andere belangrijke informatie. Als je smartphone plotseling niet meer werkt, kan dit het gevoel geven dat je van de ene op de andere dag afgesneden bent van de rest van de wereld. Het kan zelfs moeilijk zijn om aan de slag te gaan zonder het apparaat. Daarom willen we graag dat onze smartphones zo lang mogelijk meegaan. Maar dat valt in de praktijk vaak behoorlijk tegen.
7 dingen die bepalen hoelang je smartphone meegaat
Waarom gaan smartphones niet zo lang mee als een magnetron? Of als een koelkast? Heb je je dat wel eens afgevraagd? Dan heb je waarschijnlijk ook wel eens nagedacht over wat je kunt doen om de levensduur van je telefoon te verlengen. Als je wilt dat je telefoon zo lang mogelijk meegaat, houdt dan rekening met deze dingen die bepalen hoelang je smartphone meegaat.
1. Batterijcapaciteit
Allereerst bepaalt de batterij van je toestel een groot deel van de levensduur. Smartphones met een lage capaciteit hebben bijvoorbeeld een kortere levensduur dan smartphones met een hoge capaciteit. Als je veel met je telefoon doet, kan het handig zijn om een model te kiezen met een hogere batterijcapaciteit.
2. Apps en games
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat bepaalde apps en games de levensduur van je telefoon ook kunnen verkorten. Als je veel energieverslindende apps gebruikt of complexe games speelt, verbruik je meer stroom, waardoor de levensduur wordt verminderd.
3. Opladen
Een andere factor die de levensduur beïnvloedt, is hoe vaak het toestel wordt opgeladen. Het is belangrijk dat je je telefoon oplaadt wanneer deze op bijna nul procent staat. Of in iedere geval redelijk leeg is. Maar het is ook belangrijk dat je weet wanneer je moet stoppen met opladen. Als je het te vaak en te lang oplaadt, kan dit nadelig zijn voor de batterij en daardoor voor de levensduur.
4. Kwaliteit van het materiaal
Verder speelt kwaliteit van het materiaal een rol in hoelang een smartphone meegaat. Smartphones gemaakt van goede materialen zoals glas of aluminium zullen minder snel beschadigen dan smartphones gemaakt van goedkopere materialen zoals plastic.
5. Gebruik van apps en downloaden
Ook heeft het downloaden en gebruik maken van apps invloed op de levensduur. Als er veel apps op je smartphone staan en er regelmatig updates moeten worden uitgevoerd, verbruikt dit meer stroom dan normaal. Bovendien is het belangrijk om regelmatig software-updates uit te voeren om ervoor te zorgen dat alle functies naar behoren werken.
6. Milieuomstandigheden
Ook milieuomstandigheden zoals warmte of vochtig kunnen invloed hebben op de levensduur van een smartphone. Telefoons die geregeld te maken krijgen met extreme temperaturen, gaan sneller stuk. Dit kunnen zowel hoge als lage temperaturen zijn.
7. Gebruiksgedrag
Als laatste spelen gebruiksgedrag en persoonlijke voorkeuren een rol in hoelang een telefoon meegaat. Een van de factoren is hoe zorgvuldig je de telefoon behandelt. Gebruik je een hoesje en een screenprotector? Of helemaal niets? Bepaalde stappen kunnen helpen om problemen te voorkomen en zo bij te dragen aan een langere levensduur voor je smartphone.
Om de levensduur van jouw toestel zo lang mogelijk te maken, is het belangrijk om rekening te houden met bovenstaande punten. Door slim om te gaan met het energieverbruik en door goed uitgeruste modellen met een hoge batterijcapaciteit te kiezen, kun je ervoor zorgen dat je smartphone zo lang mogelijk optimaal presteert.