Voor veel mensen is het niet duidelijk wat er precies met het dataverbruik bedoeld wordt. Men weet dat er internet gebruikt wordt op een smartphone maar hoeveel precies is een raadsel voor velen. Er wordt gesproken over mb’s en gb’s; dit terwijl veel mensen niet eens weten wat dit inhoudt. Wat betekent dit precies?

Wat is dataverbruik?

Iedere keer dat je gebruik maakt van het internet verbruik je data. De website die je nu bekijkt kun je alleen zien als er gegevens gedownload worden. Dit zijn de afbeeldingen, de tekst op de pagina maar ook de code die erachter zit. De gegevens die je telefoon, tablet of computer download wordt de data genoemd. Dit ligt normaal gesproken op ongeveer 100kb tot 1 MB per website. Hoeveel gegevens er gedownload worden verschilt per website. Apps op de telefoon gebruiken ook internet waardoor er ook gegevens verzonden en ontvangen worden. Al deze gegevens worden data genoemd. Het dataverbruik is als gevolg hiervan het aantal gegevens dat je gedownload hebt. Dit kan via WiFi maar ook via mobiel internet; bij WiFi gaat er niets van de databundel af terwijl dit wel gebeurt als je gebruik maakt van mobiel internet.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Databundels

Een standaard telefoon abonnement bestaat uit een bundel van belminuten, sms’jes en mb’s. Je betaalt bijvoorbeeld 25 euro per maand voor onbeperkt bellen en sms’en en 2GB data. Deze 2GB staat voor 2000 mb. De mb’s vertegenwoordigen het dataverbruik dat mogelijk is binnen de bundel. Als je internet gebruikt dan gaat de data die je ontvangt en verzendt van de 2GB af waardoor de bundel voor de maand steeds kleiner wordt. Lees hier meer over de kosten van mobiel internetten.

Bits, Bytes en Kilobyte

Data die verzonden wordt over het internet is een lange reeks van nullen en enen. Computers gebruiken een binaire taal om gegevens te versturen. De kleinste hoeveelheid data die verzonden kan worden is een Bit. Dit is een 0 of een 1. Als dit verzonden wordt dan betekent dit nog niets. Een reeks van 8 Bits wordt een Byte genoemd. Een Byte zorgt nog steeds niet veel veel informatie. Een Byte staat ongeveer gelijk aan een letter of nummer in een Word document. Een Kilobyte is 1000 Bytes. Een pagina met tekst in een Word document staat bijvoorbeeld gelijk aan enkele Kilobytes. Het dataverbruik begint pas echt te tellen als we spreken over mega- en gigabyte.

Megabyte en Gigabyte

Een Megabyte staat gelijk aan 1000 Kilobytes en wordt afgekort tot MB. Een Word document met honderd pagina’s tekst komt nog niet in de buurt van een Megabyte aan data. Voor een video is een Megabyte echter niet veel. Video’s bestaan uit meerdere Megabytes en als ze groot genoeg zijn zelfs uit Gigabytes. Een Gigabyte is ongeveer gelijk aan 1000 Megabytes en wordt afgekort tot GB. Een Gigabyte bestaat uit maar liefst 8 miljard Bits.

Hoeveel data ga ik verbruiken?

Als je wilt weten hoeveel data je gaat verbruiken dan ligt dit voornamelijk aan wat je precies met de telefoon van plan bent. Gebruik je de telefoon alleen om te bellen en Whatsapp? Dan verbruik je niet veel data. Als je incidenteel een webpagina bekijkt, soms op Facebook zit dan is een kleine bundel voldoende. Voor iemand die continu streams en video’s bekijkt op YouTube of muziek luistert via Spotify is een grotere databundel nodig of zelfs een bundel met onbeperkt internet zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Als je een vastgesteld aantal gb’s mag gebruiken binnen de databundel dan ontvang je normaal gesproken eerst een waarschuwing dat je bijna de limiet bereikt hebt. Zodra de limiet bereikt is betaal je meer voor de data die je verbruikt. Om deze reden is het belangrijk dat je niet een te kleine databundel neemt. Als je een indicatie van je verbruik wilt dan kun je op deze pagina je databundel berekenen.