Als de opslagruimte volledig benut is dan wordt het tijd om eens wat te verwijderen van de smartphone, maar wat? Al kijkende in de instellingen van de smartphone zie je dat de cachegegevens veel ruimte in beslag nemen. Als je de cache nog niet eerder geleegd hebt dan is het mogelijk dat een groot deel van de opslagruimte ingenomen wordt door deze tijdelijke informatie. Het cachegeheugen bestaat namelijk uit alle gegevens die je die smartphone opgeslagen heeft zodat het snel beschikbaar is. Dit is informatie die apps zoals de internetbrowser nodig hebben om websites sneller te laden en in te loggen. De processor van de smartphone heeft ook een cache om informatie tijdelijk op te slaan.

Voorbeeld
Als je bijvoorbeeld een website bezoekt dan wordt de pagina volledig geladen in de browser. In feite download je smartphone alle afbeeldingen en tekst van de pagina. Deze worden gedeeltelijk opgeslagen in de cache zodat je op de volgende keer dat je de website bezoekt niet dezelfde gegevens hoeft te downloaden.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Cachegegevens opruimen

Omdat de ruimte voor de cachegegevens vol kan lopen is het verstandig om geregeld de cache te legen. Dit hoeft niet iedere week of maand maar eens in de paar maanden is niet verkeerd. Als de cachegegevens verwijderd worden dan is er meer ruimte beschikbaar op de smartphone. Precies wat je wilt als je opslagruimte vol is. In de cache is mogelijk veel overbodige data aanwezig, bijvoorbeeld van websites die je nooit meer bezoekt. Al deze informatie blijft op je smartphone staan totdat je de cache leegt.

Dit is hoe je de cache leegt op een Samsung smartphone:
Instellingen > Systeem  > Opslag > Cachegegevens

Op een iPhone leeg je de cache op deze manier:
Instellingen -> Algemeen -> Gebruik -> Beheer Opslag -> Safari -> Websitedata -> Verwijder Alle Websitedata.

Let op

Het legen van alle informatie in de cache betekent niet dat de smartphone sneller wordt. Dit is niet altijd het geval. Als je normaal gesproken veel gebruik maakt van dezelfde apps en websites dan is het mogelijk dat deze juist trager worden. Dit komt doordat alle informatie opnieuw gedownload moeten worden. De cache legen zorgt er hierdoor niet voor dat alles sneller maar trager wordt. Dit is gelukkig meestal maar tijdelijk. Als je eenmaal alle benodigde gegevens weer een keer gedownload hebt wordt het gebruik weer sneller.

Apps voor het legen

magic phone cleanerEr zijn verschillende apps die kunnen helpen bij het legen van de cache. Voor Android is er bijvoorbeeld de App Cache Cleaner. Met deze app kun je ruimte vrijmaken op je smartphone maar de app zorgt er ook voor dat de cache in het vervolg niet vol raakt. De app kan de smartphone op bepaalde tijden opruimen maar ook automatisch als je een app opent. Hiernaast kan de app automatisch cachegegevens voor apps verwijderen. Met al deze features is het een handige app voor het opschonen van het RAM en ROM geheugen. Voor de iPhone is er een vergelijkbare app onder de naam Magic Phone Cleaner.