Bluetooth is een standaard voor draadloze communicatie dat op dit moment op meer dan 8.2 miljard apparaten aanwezig is. Het is ervoor bedoeld om apparaten met elkaar te verbinden en over korte afstanden data te versturen. De techniek is in 1994 door Ericsson ontwikkeld en in 1999 werd het gestandaardiseerd door de Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG). Door de jaren heen zijn er diverse nieuwe versies geweest met de laatste 4.0 versie in 2011. De laatste 4.2 update vond plaats in december 2014 waarna het nu tijd is voor versie 5. De nieuwe standaard is in juni 2016 door de Bluetooth Special Interest Group (SIG) aangekondigd waarna het vanaf begin 2017 verkrijgbaar is in nieuwe producten.

Belangrijkste verbeteringen

  • 2 keer sneller
  • 4 keer groter bereik
  • 8 keer capaciteit
  • 2,5 keer minder energieverbruik

Upgrades

In het kort is Bluetooth 5 in staat om meer informatie sneller en op grotere afstanden te versturen. In vergelijking met de laatste versie levert het op verschillende gebieden een verbetering van de snelheid, het bereik en de capaciteit op. Het bereik is vier keer groter waardoor je buitenshuis tot 400 meter bereik kunt hebben. Binnenshuis komt dit neer op ongeveer 50 meter als er sprake is van obstakels. Met de nieuwe Bluetooth technologie kun je twee keer zo snel data versturen doordat de snelheid van 1 Mb/s verhoogd is naar 2 Mb/s. Zo kan de firmware van een smartphone bijvoorbeeld sneller geüpdatet worden. Hiernaast stoort het niet zo snel met andere draadloze signalen en verbruikt het aanzienlijk minder energie dan de voorganger.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Klaar voor IoT

Bluetooth 4.2 toonde al wat features voor de Internet of Things apparaten en daar borduurt Bluetooth 5 op verder. Door de toename van deze apparaten is de vraag naar stabiele verbinding groter geworden waar Bluetooth 5 op inspeelt. Een grotere capaciteit en bereik zorgt ervoor dat meer Internet of Things apparaten met elkaar kunnen communiceren en de verbeterde bandbreedte zorgt ervoor dat dit makkelijker gaat.