Bkr registratie telefoon 2019

Geld telefoonBenieuwd wat de bkr registratie voor mobiele telefoons in 2018 precies inhoudt? Wij leggen het uit zodat je zonder zorgen en zonder bkr registratie een mobiel kunt kopen. De regels zijn niet bij iedereen duidelijk en daarom proberen we hier al je vragen te beantwoorden.

Per wanneer?

De bkr registratie voor mobiele telefoons is op 1 mei 2017 ingesteld. Vanaf deze datum moeten alle aanbieders van abonnementen inclusief een telefoon aan de regels van de Wet op het financieel toezicht (Wft) voldoen. Tenminste, als de telefoon met behulp van maandelijkse termijnen afbetaald wordt. Volgens de nieuwe regels is er dan namelijk sprake van een krediet. Vanaf 1 mei 2017 worden ook alle leningen voor mobiele telefoons geregistreerd bij het bkr1.

Let op! Geld lenen kost geld

De waarschuwingszin “Let op! Geld lenen kost geld” heeft als doel om het bewustzijn van consumenten te verhogen over de mogelijke gevolgen van lenen2.

Let op! Geld lenen kost geld

Door deze wijziging in de wet zie je nu opeens ook allemaal meldingen met “Let op, geld lenen kost geld” voorbij komen. Deze melding is verplicht voor providers die een abonnement inclusief toestel verkopen. Hoewel deze melding maar beperkt effectief is en eerder alleen verplicht was voor kredietvertrekkers is het nu ook aanwezig op de websites van bijna alle providers3. Dit komt doordat de afbetaling van een mobiele telefoon eerder in het abonnement verwerkt werd en nu wordt het gezien als een apart deel (en als een lening). Bekijk de uitleg van het BKR in deze video:

Verdeling bundel en krediet

Voorbeeld bkr
In de nieuwe situatie wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de kosten voor bellen, smsen en internetten en de afbetaling van de telefoon. De maandelijkse lasten voor de mobiele telefoon worden nu apart vermeld zodat je van tevoren weet wat het leenbedrag is. Dit wordt meestal per maand getoond zoals bij ons in de vergelijkers maar ook het totaal over de gehele looptijd wordt vooraf aan je bekendgemaakt. Het totale bedrag je gedurende de looptijd voor de mobiele telefoon betaalt is het krediet.

Abonnement met bkr registratie in 2019

Niet alle abonnementen met toestel worden bij het bkr gemeld. Alleen de mobiele telefoons waar een lening hoger dan 250 euro voor afgesloten wordt komen in de database van het bkr terecht. Als je bijvoorbeeld een abonnement neemt met een goedkope Samsung telefoon ter waarde van 190 euro dan wordt dit niet bij het bkr gemeld, ook niet als je de telefoon in delen afbetaald. Als je echter de nieuwste Samsung Galaxy koopt voor 750 euro en je betaalt deze in termijnen af dan is er wel een melding bij het bkr.

Grens bkr

De maandelijkse grens om onder de bkr registratie uit te komen ligt op 10 euro per maand bij een contract van 24 maanden. Bij een contract van 12 maanden is dit 20 euro per maand.

Onder de bkr grens blijven

Als je koste wat kost geen bkr melding wilt dan mag het totaalbedrag van de lening niet hoger zijn dan 250 euro. Bij de aankoop van een mobiele telefoon kun je nu kiezen om een deel zelf te betalen en het andere deel per maand. Als dit maandelijkse deel onder of gelijk aan 10 euro per maand blijft dan is er geen melding bij het bkr (24 maanden contract).

Voorbeeld
De nieuwe iPhone van Apple inclusief bundel is zonder bijbetaling verkrijgbaar voor 49 euro per maand. De kosten voor de telefoon zijn 20 euro per maand bij een looptijd van 24 maanden. De totale lening komt hierdoor op 480 euro. Als je echter vooraf een aanbetaling doet dan 280 euro dan komt de lening uit op 200 euro waardoor er geen registratie bij het bkr plaatsvindt.

iPhone 7: 49 euro per maand (24 maanden)
Bundel: 29 euro per maand
Telefoonkrediet: 20 euro per maand
Totale leenbedrag: 480 euro (20 x 24)

Bkr bij los toestel en sim only

simkaartNeem je een abonnement waarbij je zelf het toestel volledig en vooraf betaalt? Dan valt dit niet onder de wet waarbij de bkr registratie voor de telefoon in 2017 geldt. Er is geen sprake van een krediet als je de telefoon volledig zelf betaalt. Hetzelfde geldt bij een sim only abonnement. Je ontvangt alleen de simkaart en geen mobiele telefoon. Doordat je geen maandelijkse kosten voor de telefoon hebt is er geen sprake van een krediet. Er is dan ook geen melding bij het bkr. Een combinatie van een losse telefoon en een sim only abonnement kan nooit leiden tot een bkr registratie.

Waarom de bkr registratie

De registratie bij het bkr biedt inzicht voor de kredietverstrekkers in de leningen die je hebt. Eerder ging het alleen om kredieten zoals een autolening of doorlopend krediet, nu komt het telefoonkrediet erbij. De kredietverstrekkers krijgen door de toevoeging van het telefoonkrediet een beter beeld van je financiële mogelijkheden. Het doel is dat voorkomen wordt dat mensen betalingsverplichtingen aangaan die men niet kan betalen. Door de nieuwe regels moeten alle telefoonverkopers toetsen of je de telefoonlening kunt betalen zodat je in feite voor jezelf beschermd wordt4.

Dit is nu vastgelegd in de Wet op het financieel toezicht (Wft) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt het toezicht. De telecomproviders zijn verplicht om je de voorwaarden van het contract te sturen waarin alle gegevens van het contract vermeld staan5.

Gevolgen bkr registratie

huis kopenHet kopen van een mobiele telefoon met een abonnement is ingeburgerd in onze maatschappij. Iedereen is eraan gewend om na één of twee jaar een nieuw toestel uit te kiezen, zonder erbij na te denken. Tegenwoordig is het nog steeds zo gemakkelijk maar achter de schermen gebeurt er meer. De telefoonaanbieder controleert namelijk of je het krediet voor de telefoon wel kunt betalen aan de hand van je andere leningen. Zo is het mogelijk dat je helemaal niet kunt verlengen met een nieuwe mobiel. Dit is niet het enige. Ook bij de aanvraag van een hypotheek of consumptieve lening wordt er nu gekeken naar je telefoonkrediet. Als je een telefoonkrediet hebt van meer dan 250 euro dan krijg je een positieve melding bij het bkr. Deze registratie kan gevolgen hebben voor de leninghoogte als je een lening of hypotheek aanvraagt.

Positieve of negatieve BKR registratie?

Een bkr registratie op zich is niet slecht of verkeerd. Als je een betaalrekening hebt met de mogelijkheid om rood te staan of een creditcard hebt dan heb je al een bkr registratie te pakken. In de praktijk komt het erop neer dat meer dan de helft van de Nederlanders geregistreerd staat bij de stichting. Net zoals bij rood staan en een creditcard is er nu ook een positieve aanmelding bij het bkr als je een telefoon op afbetaling koopt. Als je een lening niet op tijd terugbetaalt dan is het mogelijk dat je een negatieve bkr registratie krijgt.

Dit gebeurt niet snel en vaak gaan er eerst vele brieven, herinneringen en waarschuwingen aan vooraf. Als het probleem dan nog niet opgelost is en de lening nog niet terugbetaald dan krijg je uiteindelijk een negatieve codering bij het bkr. Hiervan krijg je een bericht van de kredietverstrekker als dit het geval is. Een negatieve registratie kan ervoor zorgen dat je geen hypotheek of lening kunt krijgen.

Zoals je gelezen hebt komt er nogal wat bij kijken als je nu een mobiele telefoon koopt. Gelukkig is het mogelijk om de gevreesde melding te vermijden door slim op zoek te gaan naar de beste aanbiedingen. Als je let op het maandelijkse termijnbedrag van maximaal 10 euro voor de telefoon dan krijg je niet te maken met een bkr melding. Hier bij mobielkopen.net maken we het je makkelijk en tonen we bij iedere aanbieding het termijnbedrag voor de telefoon. Bekijk en vergelijk de maandbedragen zodat je niet in de lijst van bkr terecht komt.

Bekijk alle telefoons