Besturingssystemen (OS)

8017Een besturingssysteem is het fundament van een computer zodat de hardware taken uit kan voeren. De hardware zijn de onderdelen in een computer of telefoon. Er zijn verschillende besturingssystemen. Een desktop computer draait meestal op het Windows besturingssysteem terwijl een Mac op Mac OS draait. Net als computers draaien ook telefoons op een besturingssysteem. Dit zijn andere besturingssystemen dan die voor de pc. Het besturingssysteem bepaalt wat je kunt doen met de telefoon.

De voornaamste besturingssystemen die gebruikt worden in telefoons zijn:

  • iOS; draait alleen op iPhones
  • Android OS; het meest gebruikte besturingssysteem voor telefoons
  • Windows Mobile; ontwikkeld door Microsoft
  • BlackBerry OS; draait alleen op BlackBerry’s eigen toestellen
  • Cyanogen OS; draait op budget en OnePlus smartphones

Android is het populairste besturingssysteem voor telefoons gezien het aantal telefoons dat erop draait. Het besturingssysteem is aan de gebruiker aan te passen, meer dan de andere besturingssystemen. iOS is het tweede besturingssysteem ter wereld. Het wordt is zo populair omdat het gebruikt wordt op iPhones. Windows Mobile en iOS zijn het meest simpel om te gebruiken. Deze besturingssystemen hebben een hoge gebruiksvriendelijkheid doordat er weinig aan te passen is. Het BlackBerry OS is sterk in populariteit afgenomen, net als de BlackBerry toestellen.

iOS

ioslogoiOS is het besturingssysteem van Apple en wordt alleen gebruikt op de iPhone, iPad en iPod Touch. Het wordt niet gebruikt op smartphones van andere fabrikanten. Het wordt gezien als het makkelijkste besturingssysteem in gebruik en om mee te leren omgaan. Het is geschikt voor personen die voor het eerst een smartphone hebben, voor kinderen maar ook voor personen die meer verlangen van een smartphone. Het platform draait vlekkeloos met een efficiënt gebruik van de batterij. Apple heeft veel controle over het besturingssysteem waardoor er niet veel aangepast kan worden naar de eigen wensen. De controle wordt ook uitgevoerd op de vele apps die aangeboden worden in de App Store. iOS is het besturingssysteem waar apps voor het eerst op verschijnen voordat ze beschikbaar komen op de andere besturingssystemen.

Bekijk iOS telefoons

iOS smartphones

De iPhone is waarschijnlijk de bekendste smartphone die er is. Het is ook de enige smartphone die op iOS draait. iPhones hebben een strak design, gebruiksvriendelijke bediening, display van hoge kwaliteit en twee camera’s. De camera van de iPhone is altijd één van de betere onder smartphones. Hetzelfde geldt voor het display welke in ieder model over de laatste technologieën beschikt. Er zijn iPhone modellen met een vingerafdrukscanner, drukgevoelig scherm of met een ultra sterke behuizing van 7000 series aluminium. De vingerafdrukscanner in de iPhone kan gebruikt worden om het toestel te ontgrendelen maar ook om betalingen met Apple Pay goed te keuren. De iPhones die Apple Pay ondersteunen maken gebruik van Touch ID en NFC technologie om de betalingen te verrichten. Een belangrijke feature voor Apple is Siri. Dit is de virtuele assistent die taken uitvoert aan de hand van spraakcommando’s. Siri kan berichten versturen, iets op het internet opzoeken, de agenda bijhouden maar ook een routebeschrijving geven. Al deze features zijn echter niet in alle modellen aanwezig. Bekijk de specificaties van het iPhone model om te zien welke features aanwezig zijn.

ios-9font

iOS User interface

De user interface is iets wat de iPhone kenmerkt. De interface van iOS is mogelijk het makkelijkst om mee om te gaan als beginner. Alles is intuïtief te vinden en zonder veel moeite. De interface is door de jaren heen veranderd maar toch is het hetzelfde gebleven. De interface van iOS op de iPhone werkt hiernaast op dezelfde manier als iOS op de iPad en iPod Touch. De iPhone heeft een home button waarmee er terug gegaan kan worden naar het home scherm maar ook het afsluiten van apps. De home button is hiernaast ook de vingerafdrukscanner. De apps worden in iOS in rijen weergegeven. De volgorde van apps kan veranderd worden en kunnen in een map geplaatst worden. Als er veel apps geïnstalleerd zijn dan kunnen er meerdere home schermen gebruikt worden. Vanaf het home scherm is het control center bereikbaar door van boven naar beneden te swipen. Een aantal belangrijke instellingen zoals Bluetooth, Vliegtuigmodus en Wi-fi kunnen snel in het control center gewijzigd worden. De Safari internetbrowser is standaard geïnstalleerd op iedere iPhone.

App Store

De App Store is de winkel waar de apps voor iOS verkrijgbaar zijn. Er zijn ruim meer dan een miljoen apps te vinden in de app store. Er is een groot aanbod van muziek en video apps, games en nieuws app maar ook een ontelbaar aantal apps van individuele bedrijven. Voor bijna elke functionaliteit is er een app te vinden. Het is ook mogelijk om apps en muziek te kopen via iTunes.

Android

androidAndroid is een open-source besturingsysteem dat ontwikkeld is door Google. Het kwam pas in 2008 op de markt maar heeft in korte tijd een groot deel van de smartphone markt veroverd. In 2014 werd door Google bekend gemaakt dat meer dan een miljoen apparaten gebruik maken van Android. Het kenmerk van Android is dat het meer vrijheid levert voor de gebruikers. Er is geen vergaande controle zoals het geval is bij iOS. De interface is aan te passen maar ook de software zelf kan aangepast worden. Smarphone fabrikanten kunnen hierdoor een eigen interface gebruiken voor de smartphone die men produceert. Dit is bijvoorbeeld het geval bij HTC Sense en TouchWiz van Samsung. Doordat Android ontwikkeld is door Google is er een goede integratie met de services van Google. Producten van Google zoals Gmail, Google+, Google Calendar, Google Maps en meer draaien vlekkeloos op het besturingssysteem.

Bekijk Android telefoons

Android smartphones

Als je veel keuze wilt hebben uit smartphones dan is Android het meest geschikte besturingssysteem. Android is beschikbaar op smartphones van Samsung, HTC, Motorola, Sony, LG en meer smartphone producenten. Het is het meest gebruikte besturingssysteem op smartphones. Het wordt gebruikt op kleine smartphones maar ook op smartphones met een display groter dan 5,5 inch. Er is voor ieder wat wils als de keuze op een Android smartphone gevallen is. Android smartphones beschikken over real-time updates van sociale media, email, internet maar ook over nieuwe features zoals een vingerafdrukscanner, gezichtsherkenning, NFC en mobiel betalen. Doorgaans heeft een Android smartphone drie of vier fysieke buttons. Dit zijn de power button, home button, volume omhoog en volume omlaag. Hiernaast zijn er nog twee buttons die in de behuizing verwerkt zijn. Dit is de “terug” button om terug te gaan en een button als snelkoppeling naar de meest gebruikte functionaliteiten.

Android_5.0

User interface

Android staat erom bekend dat het goed aan te passen is aan de eigen wensen. Met behulp van widgets en andere tools kan veel veranderd worden aan de user interface. Het uiterlijk kan gewijzigd worden maar ook de manier waarop het gebruikt wordt. De smartphone producenten gebruiken hiernaast vaak een eigen user interface voor het Android besturingssysteem. Er zijn geregeld updates voor het Android besturingssysteem waarbij ook de interface en features gewijzigd kan worden. Zoals bij veel besturingssystemen is er een home scherm waarop de apps in rijen geplaatst worden. Er zijn meerdere home schermen mogelijk. Er kan van het ene naar het andere home scherm geswiped worden. Door de home button in te houden kunnen de apps en widgets verplaatst worden of verwijderd. De apps kunnen ook in een folder geplaatst worden om ruimte op een home scherm te besparen of om gelijksoortige apps bij elkaar te houden. Android heeft veel instellingen die gewijzigd kunnen worden. Dit zijn instellingen voor geluiden, het display maar ook voor het verbruik van data, van afzonderlijke apps maar ook voor favoriete acties en contacten.

Google Play Store

De Google Play Store is de belangrijkste aanbieder van Android apps. Er is een groot assortiment apps verkrijgbaar; van muziek en video apps tot individuele bank apps en games. Veel van de apps zijn gratis te downloaden maar vaak zijn er ook betaalde versies met meer mogelijkheden. Sommige apps zijn alleen te downloaden tegen een vergoeding. De betalingen worden gedaan met behulp van het Google account of het wordt via de provider doorberekend.

BlackBerry OS

blackberryBlackBerry OS is het besturingssysteem dat op BlackBerry toestellen draait. Het is naast Android het enige platform dat telefoons met een fysiek toetsenbord ondersteunt. De BlackBerry telefoons beschikken vaak over het klassieke Qwerty-toetsenbord wat tegenwoordig vrijwel niet meer op smartphones aanwezig is. Naast het toetsenbord zijn er fysieke knoppen om gesprekken mee te starten en te beëindigen en een trackpad om door berichten of internetpagina’s te scrollen. Doordat er een fysiek toetsenbord gebruikt wordt is er minder ruimte voor het display waardoor deze een kleiner formaat heeft in vergelijking met andere smartphones. BlackBerry was uitermate populair aan het eind van de jaren negentig. De populariteit is echter sterk gedaald in het laatste decennium. Consumenten geven steeds vaker de voorkeur aan een smartphone zonder een fysiek toetsenbord. De meeste moderne smartphones beschikken over een virtueel toetsenbord. Voor zakelijke gebruikers kan een BlackBerry toestel echter nog altijd voordelen hebben. Er zijn specifieke functionaliteiten voor zakelijke gebruikers die niet in andere smartphones beschikbaar zijn.

Bekijk BlackBerry telefoons

bb10

User interface

Het BlackBerry besturingssysteem is sterk veranderd ten opzichte van de eerste versies. De belangrijke functies zijn sneller te bereiken en er zijn minder aanpassingen in de instellingen mogelijk. De bediening van het toestel gebeurt voornamelijk door te swipen en andere gebaren op het touchscreen. Er zijn verschillende manieren om te swipen met elk een andere uitwerking. Het alarm, instellingen en de draadloze verbinding kunnen bereikt worden door van boven naar beneden te swipen op het scherm. Om een app te verlaten is het alleen nodig om van beneden naar boven te swipen op het display. De apps kunnen in folders geplaatst worden. Toestellen die draaien op BlackBerry OS beschikken over BlackBerry Messenger. De Messenger ondersteunt videobellen maar ook het delen van het scherm met anderen. Door het zakelijk gebruik van de BlackBerry toestellen is het mogelijk om privé en zakelijke data gescheiden te bewaren.

BlackBerry World

BlackBerry World is de officiële app storen van het BlackBerry besturingssysteem. Er zijn veel verschillende soorten apps verkrijgbaar zoals games, muziek en video apps maar nog veel meer. Het aantal beschikbare apps is echter veel minder dan in de Google Play Store of Apple App Store.

Windows Phone

windows-phoneWindows Phone is het besturingssysteem van Microsoft. Het kwam een paar jaar later dan iOS en Android op de markt in 2010. Het wordt gezien als de opvolger van Windows Mobile maar het is een apart ontwikkeld product. Windows Phone heeft meer weg van iOS dan van Android. Dit heeft met name te maken met het feit dat het niet veel aan te passen is. Windows Phone wordt veel gebruikt voor de smartphones van Nokia. Dit bedrijf produceert de meeste toestellen die op Windows Phone draaien. Kenmerken aan het besturingssysteem is het gebruik van tegels, of tiles in het Engels. Dit zijn snelkoppelingen naar de apps die geïnstalleerd zijn. Het werkt op dezelfde manier als de tegels in Windows 8 voor desktop pc’s. De Windows Phone App Store loopt ver achter op de App Store van Apple en de Google Play Store. Veel van de populaire apps zijn helaas niet beschikbaar voor Windows Phone. Dit is een groot nadeel van het besturingssysteem van Microsoft. Er is een integratie met de producten van Microsoft zoals Exchange. Die maakt het aantrekkelijk voor zakelijke gebruikers.

Bekijk Windows telefoons

Windows Phone

Nokia smartphones draaien op het besturingssysteem en enkele smartphones van Samsung en HTC. Door de overname van Nokia wordt verwacht dat Microsoft zelf meer nieuwe smartphones met Windows Phone op de markt brengt. Een onderdeel van Windows Phone is Cortana, de spraakassistent die zoekopdrachten kan uitvoeren, apps kan openen en berichten kan versturen. Cortana kan echter nog veel meer taken uitvoeren om het de gebruiker zo makkelijk mogelijk te maken. Een groot aantal van de Windows Phone smartphones ondersteunen NFC voor het draadloos delen van data en mobiel betalen.

windowsphone

User interface

Windows Phone heeft veel weg van het Windows besturingssysteem dat gebruikt wordt op desktop pc’s. Het is een gebruiksvriendelijke besturingssysteem waarbij gebruik gemaakt wordt van tegels. De tegels zijn de snelkoppelingen naar de functies van de smartphone. Er zijn twee panels waarmee de meeste functies bereikt kunnen worden. Het ene panel is het start scherm met de tegels maar er is ook een panel met een alfabetische ijst met apps. Elke app kan aan het start scherm toegevoegd worden. De tegels kunnen hiernaast ook van formaat gewijzigd worden. Er zijn drie formaten beschikbaar en de kleuren kunnen ook aangepast worden. Met People Hub is het mogelijk om snel updates te plaatsen op sociale media maar ook contacten kunnen gegroepeerd worden.

Windows store

In de Windows store zijn de apps te vinden die op de smartphone geïnstalleerd kunnen worden. Dit zijn muziek apps, games, video apps en meer typen apps. Het aanbod van apps voor Windows Phone is kleiner dan voor Android en iOS toestellen. Het is mogelijk om via een Microsoft account te betalen voor apps maar het kan ook via de mobiele provider betaald worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *