Bijna iedereen gebruikt dagelijks een app om berichten te versturen. Sms’en? Wie doet dat nog anno 2017? Doordat een sms versturen in feite geld kost kiezen veel mensen ervoor om berichten via het data-abonnement te versturen. Een aparte sms-bundel, zoals dat jaren geleden nog van toepassing was, is niet meer nodig. Het aantal sms’jes dat verstuurd worden staat op het laagste punt ooit sinds de introductie van de sms. De chat apps hebben het versturen van berichten makkelijker gemaakt en bovendien veel goedkoper. Je betaalt immers niets voor het verzenden van je bericht als je verbonden bent met Wifi. Whatsapp, Facebook Messenger en Snapchat zijn op dit moment de meest gebruikte apps, gevolgd door Pinterest en anderen. Zoals iedereen weet is Whatsapp de onbetwiste nummer één chat app maar wat zijn nu de verhoudingen tussen deze apps? De onderstaande tabel toont de verhoudingen tussen de meest gebruikte chat apps van Nederland.

meest gebruikte chat apps nederland
Bron: Telecompaper

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Whatsapp

WhatsappDe nummer één chat app van Nederland is Whatsapp. De app heeft een trouw klantenbestand in Nederland met meer dan 12,1 miljoen Nederlanders die de app geïnstalleerd hebben op de smartphone. Dit betekent dat 90 procent van alle Nederlandse smartphone bezitters Whatsapp op de telefoon heeft staan. Meer dan driekwart van deze gebruikers gebruikt de app iedere dag voor het versturen van berichten, dit komt neer op 9,6 miljoen Nederlanders. Als we kijken naar het aantal gebruikers dat Whatsapp minimaal eens per week gebruikt dan spreken we al over 11,3 miljoen. Dit zijn bijna alle smartphonebezitters in Nederland.

iOS Android

Facebook Messenger

Facebook MessengerDe nummer twee in de lijst is Facebook Messenger. De chat app is net als Whatsapp onderdeel van Facebook. Hoewel Whatsapp in gebruik niet op veel vlakken verbonden is met Facebook is dit wel het geval bij de Facebook Messenger. De Messenger app heeft jaren geleden het standaard berichtensysteem van Facebook vervangen, om op deze manier te concurreren met apps zoals Whatsapp. In Nederland hebben 9,2 miljoen smartphonebezitters de app op de smartphone geïnstalleerd. Van deze groep gebruikt 7,1 miljoen mensen de app iedere dag, ongeveer 77 procent van het totale aantal gebruikers.

iOS Android

Snapchat

SnapchatHoewel Snapchat binnen korte tijd een loyale groep gebruikers aan zich gebonden heeft is het een kleine speler in vergelijking met Whatsapp en Facebook Messenger. Snapchat staat op de smartphones van “slechts” 3,5 miljoen Nederlanders. Wat verder opvalt is dat de app in mindere mate iedere dag gebruikt wordt. Hiernaast zijn het vooral jongeren die de app geïnstalleerd hebben. Maar 5 procent van de Nederlanders ouder dan 50 heeft de app geïnstalleerd.

iOS Android

Welke app heeft jouw voorkeur? Laat het ons weten in de reacties.