De batterij van een smartphone is door de jaren steeds belangrijker geworden naarmate het gebruik is toegenomen. Je hebt immers niets aan alle features als de batterij niet lang meegaat. De batterijduur wordt steeds belangrijker beoordeeld door consumenten. Fabrikanten spelen hier op in door steeds betere batterijen te produceren met een grotere capaciteit. De huidige generatie smartphones hebben een batterij van 1500 mAh tot 3100 mAh. De HTC One M9 heeft bijvoorbeeld een 2840 mAh en de Samsung Galaxy S6 een 2550 mAh batterij.

mAh

De capaciteit van een batterij hangt af van de stroomsterkte wat wordt weergegeven als mAh. Dit is een afkorting voor milliAmpère (mA) vermenigvuldigd met het aantal uren (h) dat de batterij stroom kan leveren (mA x h). De batterij gaat minder lang mee als er meer stroom verbruikt wordt. Als een smartphone vaak gebruikt wordt dan is het stroomverbruik hoger waardoor de batterij minder uren meegaat. Een batterij met een grotere capaciteit kan langer gebruikt worden.

Weergave van de capaciteit

In de lijst met specificaties van een smartphone staat vermeld van welke batterij de smartphone gebruik maakt en wat de capaciteit is van de batterij. Hiernaast wordt de batterijduur vermeld als gesprekstijd, standby tijd en hoelang de batterij meegaat bij het luisteren van muziek.