Terwijl in de beginjaren van deze eeuw de mobiele telefoons steeds kleiner werden is de trend nu volledig omgedraaid. Je beeldt je het niet in, smartphones worden steeds groter. Bigger is better? De meningen zijn erover verdeeld. In 2015 was het schermformaat van de gemiddelde smartphone 4.5 tot 5 inch groot. Nu we alweer twee jaar later zijn ligt dit gemiddelde al meer richting de 5 inch. Het lijkt er ook niet op dat dit afneemt. Het zal zelfs niet lang duren voordat het gemiddelde al boven 5 inch ligt. Dit komt doordat innovatie sneller gaat dan we soms denken. Neem bijvoorbeeld de LG G6 die begin 2017 onthuld is: een nog groter scherm in een kleinere behuizing. Deze 5.7 inch smartphone past in één hand en is daarmee vrij uniek. Nu bijna de gehele voorkant gevuld wordt door het scherm is er geen ruimte meer voor buttons aan de voorzijde maar de smartphone wordt wel kleiner ten opzichte van het scherm. Gelukkig maar, anders zouden de smartphones nog groter worden dan ze al zijn. Terug naar de 5 inch smartphone: dit zijn in 2017 de opties die je hebt:

 • HTC One A9s

  8 uit 10 beoordeling

  Met de HTC One A9s heeft de Taiwanese smartphoneproducent een opvolger van de One A9 uitgebracht. Met een premium design dat veel van de iPhone weg heeft, een snelle MediaTek Helio P10 processor en 3GB werkgeheugen is het een aantrekkelijk toestel, Het 5 inch display heeft een HD resolutie met een pixeldichtheid van 294 ppi. Schiet je graag foto’s? Met 32GB opslagruimte is er voldoende plek voor alle foto’s die je maakt met de 13 megapixel hoofdcamera of 5 megapixel selfiecamera.

 • HTC U Play

  8 uit 10 beoordeling

  De HTC U Play is een 5.2 inch smartphone met Full HD resolutie en een metaal en glas behuizing. Het model met het nieuwe Liquid design heeft een octa-core processor van Mediatek, 3GB werkgeheugen en 32GB opslagruimte. Met deze specificaties is de U Play een smartphone dat perfect is voor de normale gebruiker. Met de 16 megapixel camera aan voor- en achterkant schiet je foto’s in de beste kwaliteit.

 • HTC U11 Life

  7 uit 10 beoordeling

  De HTC U11 Life beschikt over alles wat je van een betaalbare smartphone verwacht: geweldige camera’s, weerbestendig design en een door Google ontworpen pure Android-ervaring. Als extra is er ook de knijpbare Edge Sense functionaliteit. De stijlvolle smartphone heeft een 5.2 inch Full HD-scherm en heeft een dikte van 8.1mm. Met de 16 megapixel hoofdcamera maak je scherpe en heldere foto’s. De Snapdragon 630 processor en 3GB werkgeheugen zorgen voor de rekenkracht die nodig is.

 • Huawei P10

  9 uit 10 beoordeling

  De Huawei P10 geldt als de opvolger van de populaire P9 en is het vlaggenschip model voor 2017. Met een 5,1 inch Full HD display, een krachtige Kirin 960 chipset en 4GB werkgeheugen is het een premium Android smartphone voor een betaalbare prijs. Huawei is niet voor niets de nummer drie van de wereld en dat is te zien aan de 12 + 20 megapixel dual-camera waar je foto's en video's mee maakt in de hoogste kwaliteit.

 • Huawei P10 Lite

  9 uit 10 beoordeling

  De Huawei P10 Lite is de goedkoopste P10 versie met een 5.2 inch Full HD display. De smartphone heeft een Kirin 655 chipset en 4GB werkgeheugen waarmee het een snelle smartphone is met een lage prijs.
  De budget Android smartphone heeft uitstekende specificatie met een 3100 mAh batterij, 12 megapixel camera aan de achterkant en een 8 megapixel frontcamera waar je foto's en video's mee maakt in de hoogste kwaliteit.

 • Huawei P8 Lite (2017)

  8 uit 10 beoordeling

  De P8 Lite 2017 is een betaalbare smartphone van het razendpopulaire Huawei. De mobiele telefoon heeft een stijlvol uiterlijk en een 5,2 inch Full HD beeldscherm . Voor een smartphone in deze prijsklasse krijg je veel waar voor je geld. Er is een octa-core processor met 3GB werkgeheugen en intern is er 16GB opslagruimte beschikbaar. Foto’s en video’s kun je maken met de 12 megapixel camera aan de achterkant of 8 megapixel frontcamera.

 • Huawei P9 Lite

  10 uit 10 beoordeling

  De Huawei P9 Lite is de nieuwste toevoeging aan het assortiment smartphones van Huawei. Het toestel is vanaf april 2016 in Nederland verkrijgbaar. De P9 Lite is het broertje van het vlaggenschip van Huawei voor 2016. De 5,2 inch Huawei P9 Lite heeft een display met Full HD resolutie. De smartphone heeft een premium design dat wat weg heeft van de iPhone en de unibody behuizing is gemaakt van aluminium. De randen van het display buigen licht door en aan de achterzijde is er een vingerafdrukscanner.

 • Lenovo K6

  8 uit 10 beoordeling

  De Lenovo K6 is een budgetvriendelijke smartphone dat over alles beschikt wat een normale gebruiker nodig heeft. Als je niet veel wilt betalen voor een bruikbare smartphone dan is de K6 van Lenovo een goede keuze. De smartphone is uitgerust met een 5 inch display, vingerafdrukscanner en Snapdragon 430 processor. Met deze specificaties kun je genieten van een uitstekende smartphone voor een betaalbare prijs.

 • LG K10 (2017)

  8 uit 10 beoordeling

  De LG K10 (2017) is beste versie van de telefoons in de K lijn. Het is de opvolger van de originele LG K10 en is één van de budgetmodellen voor 2017. Met een 5,3 inch Full HD display, een Mediatek chipset en 2GB werkgeheugen is het een betaalbare Android smartphone met uitstekende specificaties. Foto's schiet je met de 13 megapixel camera aan de achterkant of met de 5 megapixel frontcamera.

 • LG K8 (2018)

  7 uit 10 beoordeling

  De LG K8 (2018) is een goedkope telefoon uit de K lijn. Het is de opvolger van de originele LG K8 (2017) en is één van de budgetmodellen voor 2018. Met een 5,0 inch HD display, een quad-core chipset en 2GB werkgeheugen is het een betaalbare Android smartphone met uitstekende specificaties. Foto's schiet je met de 8 megapixel camera aan de achterkant of met de 5 megapixel frontcamera.

 • Motorola Moto E4

  7 uit 10 beoordeling

  De Moto E4 staat garant voor een goede prijs in verhouding tot de kwaliteit. Het toestel heeft een stijlvol maar toch wat goedkoop design met afgeronde hoeken en randen en is uitgerust met een spatwaterdichte coating voor betere bescherming. De smartphone heeft een 5 inch display met Snapdragon 435 processor, 2GB RAM en 16GB opslagruimte.


Alle smartphones die nu verkrijgbaar zijn met een display van 4.8 t/m 5.2 inch scherm.

De 5 inch telefoon is in 2017 de norm; het wordt gezien als de perfecte schermgrootte door vele gebruikers.

De norm verandert

Toen Apple voor het eerst met een 4.7 inch op de proppen kwam waren er velen die niet wilden overstappen naar dit grotere model. Het leek onhandig en als je een bediening met één hand gewend bent dan is het dat ook. Nu we een aantal jaar later zijn is er de iPhone 7, nog steeds met 4.7 inch scherm. Dit wordt nu gezien als het “kleine” model terwijl de grotere Plus versie steeds vaker over de toonbank gaat. Een schermgrootte van 5 inch is nu nog de norm maar voor hoelang nog? Het zal niet al te lang duren voor 5.5 inch de nieuwe norm wordt. De beste telefoons uit 2017 hebben al een scherm dat veel groter is dan 5 inch. Het wordt dan steeds moeilijker om een smartphone met goede prestaties te vinden terwijl het display niet groter is dan 5 inches. Gelukkig zijn er nu nog steeds smartphones in deze categorie te vinden.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Van klein naar groot

Nog geen vijf jaar geleden was een 5 inch smartphone nog een monster. In 2011 was het Samsung die voor het eerst een smartphone op de markt bracht met een scherm groter dan 5 inch. Voor wie het niet meer weet, dit was de originele Samsung Galaxy Note. Deze smartphone luidde een nieuw tijdperk in van steeds groter wordende smartphones. In eerste instantie dacht iedereen dat Samsung gek was maar het succes liet wat anders zien. Samsung was niet gek maar had een visie. Deze visie heeft andere fabrikanten snel aan het werk gezet om ook grotere smartphones op de markt te brengen. Het duurde dan ook niet lang voordat concurrenten ook grotere telefoons gingen verkopen. Nu zijn we iets meer dan vijf jaar verder en is het 5,5 inch scherm zelfs niet meer genoeg. Met de introductie van de bezelvrije telefoons zoals de Galaxy S8 en LG G6 zijn de schermen nog groter geworden. Als voorbeeld, de Samsung Galaxy S8 Plus heeft een scherm van maar liefst 6.2 inch groot.